Jika anda terbiasa dengan hack kecantikan di TikTok, pasti anda sedar bahawa terdapat ubat pintar merawat bibir, kaki dan juga kuku yang kering. Tapi muka memang terkenal susah nak dirawat.

Mungkin kerana kulit di sini lebih sensitif sedikit daripada di tempat lain, manakala berlebihan dengan losen dan ramuan yang kaya boleh menyumbat pori-pori dan mengakibatkan jerawat. Jika ini kedengaran biasa, anda mungkin ingin mencuba hack penjagaan kulit viral terbaru di TikTok, yang melibatkan lapisan demi lapisan lembapan yang ringan untuk meredakan kekeringan dan dehidrasi, menjadikan kulit bersinar. Trend ‘skin flooding’ khas untuk hijabi kulit kering dan kusam.

Versi yang berbeza rawat kulit kering

Terdapat beberapa versi berbeza untuk penggodaman penghidratan ini, yang bukan baharu tetapi sudah menjadi satu kemestian dalam kalangan pakar dermatologi. Jika kulit tegang dan kering adalah musuh anda, jom ambil inspirasi daripada TikToker Madi Prettyman aka @chooseyourglow.

@chooseyourglow #skincarelayering #theordinaryskincare #affordableserum #skincaretiktok #skintok ♬ Figure It Out – Blu DeTiger

‘Lembap’ menjadi kata kunci di sini, selepas menggunakan pembersih lembut untuk mencuci muka, Madi menggunakan The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5, £6.40, Untuk melembapkan kulit, dan sekali gus mengunci kelembapan. Semasa kulit masih sedikit basah, ikuti langkah seterusnya dengan serum niacinamide (The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%), kemudian pelembap penghidratan dalam bentuk e.l.f. Krim Muka Happy Hydration. Anda kemudian boleh menggunakan SPF pada waktu siang jika anda berada di luar. (ikuti langkah ini mengikut kesesuaian produk yang anda gunakan).

ARTIKEL BERKAITAN: Mulakan Perjalanan Penjagaan Kulit Yang Luar Biasa, Formulasi Produk Ini Di Sokong Sains. Paling Laris!

Manakala TikToker @skincarebyraph menambahkan kabus muka ke dalam campuran antara langkah serum untuk meningkatkan penghidratan, manakala sesetengahnya menukar asid hyaluronik mereka dengan asid poliglutamik (bahan serupa yang dikatakan lebih menghidratkan).

Jadi, adakah ia berkesan digabungkan

Melapisi asid hyaluronik dengan niacinamide mempunyai manfaat yang terbukti secara saintifik. Niacinamide adalah sejenis vitamin B3, antioksidan yang menawarkan banyak manfaat kepada kulit, termasuk menghidrat dan mencerahkan. Ia juga diketahui dapat membantu mengurangkan jerawat dan meminimumkan pengeluaran minyak berlebihan.

IKLAN

Asid hyaluronik juga dikenali sebagai HA membantu kulit mengekalkan kelembapan, mengekalkannya terhidrat. Memandangkan ia larut dalam air, ia merupakan pilihan yang sangat baik untuk digabungkan dengan bahan-bahan lain. Apa pula asid poliglutamik? PGA mengatakan bahawa melapisi bahan-bahan ini sudah pasti akan memberi anda dos penghidratan yang kuat. Pakar menjelaskan bahawa bahan-bahan seperti di atas terutamanya asid hyaluronik dan polyglutamik sangat bagus pada kulit lembap khususnya kerana ia membantu meningkatkan penghidratan, mengakibatkan kulit lebih gebu, nampak sihat.

Perubahan cuaca, membuat kulit kering dan tegang walaupun menggunakan krim pelindung. Apabila kulit anda kekurangan air, ia menjadi dehidrasi, yang boleh muncul dalam pelbagai cara. Kulit anda boleh berasa tegang, menggelupas, dan selalunya tona mungkin kelihatan kusam. Kulit yang dehidrasi juga boleh kelihatan kurang anjal daripada biasa. Segala-galanya dapat diperoleh daripada trend ‘skin flooding’.

IKLAN

Melihat percubaan demi percubaan, ternyata trend ini boleh digunakan bersama-sama koleksi produk kecantikan yang ada di dalam ritual kecantikan anda. Apa yang perlu anda beri perhatian bahan-bahan yang terkandung seperti asid hyaluronik, asid polyglutamic dan niacinamide. Pendek kata, langkah mudah trend ‘skin flooding perlua ada: pelembap kulit, serum satu, serum dua dan pelembap.

ARTIKEL BERKAITAN: “Moisture Sandwich” Kaedah Kecantikan Baharu Menghapuskan Kulit Kering Dan Hidrasi

Selepas mencuba rutin baharu ini selama lebih dua minggu, kulit anda akan menunjukkan peningkatan yang ketara. Dari segi penampilan, ia kini lebih berembun dan bercahaya, berbanding kusam dan pucat. Jika anda gemar bersolek, ia akan kelihatan sepuluh kali lebih baik. Solekan lebih lancar dan tidak terkumpul dalam mana-mana tompok mengelupas!

IKLAN

Salah satu tanda trend ini berkesan dengan wajah anda, tidak ada garis-garis halus di bawah mata, pengurangan jerawat di pipi juga dahi dan pastinya menjadi tanda-tanda dehidrasi kini semakin kurang jelas.

Kelemahan trend ‘skin flooding’

Satu-satunya kelemahan sebenar banjir kulit ialah ia memerlukan segelintir produk dan memerlukan masa pada waktu pagi dan petang untuk mengurut segala-galanya. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu berbelanja banyak.

Terdapat pengecualian kepada peraturan ‘skin flooding’. Adalah dinasihatkan untuk tidak melapisi bahan-bahan mujarab seperti asid pengelupasan (seperti asid glikolik, laktik, azelaik dan salisilik) serta sebarang bentuk retinol pada kulit lembap. Ini kerana kelembapan boleh mempercepatkan kadar penyerapan ke dalam kulit dan berpotensi menyebabkan kerengsaan.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/PQAlDTm5XKM

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI