Kita mesti selalu mendengar pantang larang daripada orang tua dahulu melarang duduk di atas bantul takut kena bisul di punggung. Benarkah kepercayaan itu atau sekadar kata-kata? Pasti anda musykil kan? Anda pasti boleh elakkan bisul dipunggung berlaku.

Benarkah Bisul Di Punggung Disebabkan Habit Duduk Atas Bantal?

Bisul merupakan benjolan nanah berisi yang berlaku pada kulit anda. Ianya berlaku kerana folikel rambut dan tisu di sekelilingnya dijangkiti. ia ada saiz kecil, besar, tunggal atau berkelompok. Benjolan bisul ini sangat tidak selesa, menyakitkan dan mengakibatkan komplikasi yang serius jika tidak dirawat. Merawat bisul merupakan proses yang mudah akan tetapi lebih baik untuk anda menyerahkan ia pada doktor. Lebih-lebih lagi apabila ia besar, dalam dan menyakitkan.

Simptom bisul di punggung

Benarkah Bisul Di Punggung Disebabkan Habit Duduk Atas Bantal?

Simptom bisul di punggung adalah anda dapat mengetahui kehadiran benjolan atau benjolan merah, lembut dan sakit di bahagian kulit. Bisul selalunya akan bersaiz kecil atau sebesar kacang pis. Ia lama-lama akan menjadi keras. Selalunya benjolan tersebut akan membesar dan isi dengan nanah.

IKLAN

Selain itu, pada saat akhir dia akan muncul di bahagian hujung atau putih dan untuk anda mengeluarkan nanah. Ada juga bisul yang tidak pecah dan berakhir dengan kerak yang terbentuk atas benjol tersebut. Ada juga jenis bisul yang mengeluarkan cecair jernih. Jadi jangan terkejut jika ia membesar menjadi besar bola golf.

Punca bisul di punggung!

Ternyata duduk di atas lantai itu bukan punca bisul yang jadi pada punggung. Punca utama bisul adalah dari salah bentuk bakteria paling biasa pada tubuh yang bernama Staphylococcus aureus atau Staph. Bisul juga terjadi apabila kulit diselaputi oleh virus baik dan jahat.

Benarkah Bisul Di Punggung Disebabkan Habit Duduk Atas Bantal?

IKLAN

Calar, luka, kemunculan jerawat atau gigitan pijat juga boleh membuatkan bakteria masuk dalam folikel. Ini akan membuatkan jangkitan dan bisul mula berkembang nanah terbentuk. Faktor lain yang menyebabkan bisul di punggung adalah kerana seseorang itu mempunyai sistem imun yang lemah oleh kerana mempunyai masalah kesihatan lain seperti meghidap diabetes atau kanser. Selain itu adalah ekzema, asma alahan atau konjuktivitis juga merupakan faktor lain.

Cara Merawat bisul di punggung

Benarkah Bisul Di Punggung Disebabkan Habit Duduk Atas Bantal?

Pasti sukar buat mereka yang mengalami bisul di punggung. Lebih-lebih lagi apabila aktiviti utama kita seharian adalah duduk. Menurut Hello Doktor, terdapat cara untuk anda merawat bisul di punggung. Apa yang anda perlu buat adalah tekapkan kain lap panas dan basahkan keatasnya selama 20 hingga 30 minit. Buat 4 kali sehari.

IKLAN

Benarkah Bisul Di Punggung Disebabkan Habit Duduk Atas Bantal?

Jika anda buat ini dapat membantu liang pori anda terbuka dan dapat melembutkan kulit di kawasan bisul. Selain itu ia boleh membuatkan nanah di dalam mengalir keluar. Pastikan anda tidak memotong, memicit bisul tersebut. Jika ianya tidak berkesan, pergi jumpa doktor dengan cepat. Doktor dapat membantu untuk membuat hirisan kecil mengeluarkan bisul tersebut. Anda juga akan diberikan antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Sumber: Hellodoktor

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.