Susun perawatan kulit Anda dengan produk penjagaan kulit wajah yang mengandung zat untuk wajah nampak cerah bersinar tanpa pembedahan plastic mahupun makanan sampingan.

Rutin perawatan wajah pagi dan malam tentu sudah menjadi yang begitu lumrah hijabi buat masa ini. Setiap wanita pasti memiliki rejim kecantikan mereka masing-masing. Dari minimalis hingga yang paling ekstensif. Tujuannya satu, untuk mendapatkan wajah yang nampak cerah bersinar. Untuk itu pastikan produk perawatan kulit anda mengandung satu atau beberapa dari lima kandungan dasar yang berkhasiat mencerahkan kulit wajah. Antara produk yang hijabista sarankan ialah:

1. Vitamin C

Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan Anda
Jika biasanya anda familiar dengan kandungan Vitamin C pada makanan, terutama buah-buahan, sejak belakangan ini, Vitamin C menjadi salah satu zat yang juga banyak terkandung dalam produk-produk kecantikan. Khasiatnya yang paling terkenal adalah untuk mencerahkan wajah dan menyamarkan hyperpigmentation dan bintik hitam. Bahkan penggunaan Vitamin C boleh mencegah terbentuknya bintik hitam sekaligus, atau setidak-tidaknya menghambat pembentukannya.

Kiehl’s Clearly Corrective Dark Spot Solution boleh menjadi salah satu produk Vitamin C yang anda patut cuba. Begitu juga Drunk Elephant C-Firma Vitamin C Day Serum. (SIR).

Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan Anda

IKLAN

2. Glycolic Acid

Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan AndaGlycolic Acid termasuk dalam keluarga Alpha Hydroxy Acid (AHA), salah satu zat chemical exfoliant yang berkhasiat untuk meratakan tekstur kulit dan juga mencerahkan kulit kerana mengupas lapisan kulit mati di bagian luar kulit. Kandungan ini boleh lebih efektif dan efisien dibandingan dengan physical exfoliator seperti skrub yang boleh terasa kasar untuk kulit sensitif.
Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan Anda
Alpha-H Liquid Gold yang mengandung 5% Glycolic Acid boleh menjadi salah satu produk Glycolic Acid yang patut anda cuba. Ada pula T.L.C. Glycolic Resurfacing Night Serum yang mengandung 12% AHA/BHA, termasuk Glycolic Acid yang boleh meratakan warna dan tekstur kulit serta mencerahkan penampilan wajah anda.

3. Lactic Acid

Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan Anda
Jenis AHA lain yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan kulit cerah bercahaya adalah Lactic Acid. Secara umum, khasiatnya tak berbeda jauh dengan Gycolic Acid. Hanya saja, Lactic Acid akan lebih sesuai digunakan jika memiliki kulit yang kering dan sensitif. Sebabnya, Lactic Acid memiliki molekul yang lebih halus dan berukuran lebih besar sehingga penyerapannya pun lebih terbatas dan aman bagi kulit sensitif.

IKLAN

Lactic Acid juga memiliki khasiat melembapkan yang lebih ampuh dibandingkan dengan Glycolic Acid. Salah satu produk Lactic Acid yang paling popular adalah Sunday Riley Good Genes All-in-One Lactic Acid Treatment.

4. Salicylic Acid

Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan AndaJika tadi anda sudah mengetahui dua kandungan paling popular dari keluarga besar AHA, zat lain yang juga tak kalah popular dalam produk-produk perawatan kecantikan adalah Salicylic Acid. Chemical exfoliant ini termasuk dalam keluarga Beta Hydroxy Acids.

IKLAN

Kandungan yang satu ini sesuai digunakan oleh anda yang memiliki kulit berjerawat. Sebabnya Salicylic Acid, sebagaimana BHA yang lain, merupakan zat yang larut dalam minyak sehingga boleh menyerap ke lapisan kulit yang lebih dalam.

Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan AndaBeberapa produk Salicylic Acid yang bisa Anda coba antara lain Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant dan Alpha-H Clear Skin Daily Hydrator Gel yang juga mengandung zat pencerah lain seperti Niacinamide.

5. Niacinamide

Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan Anda
Bicara tentang Niacinamide, zat yang satu ini memang termasuk salah satu kandungan paling popular dalam produk perawatan kulit. Khasiatnya memang pelbagai, mulai dari penyembuhan bekas jerawat, hingga menyamarkan hyperpigmentation serta tak lupa melembapkan kulit wajah. Zat yang merupakan kumpulan dari Vitamin B3 ini memang termasuk multifungsi.

Wajah Cerah Bersinar, Ini 5 Zat Yang Biasa Terkandung Di Dalam Produk Kecantikan Anda
Ia juga termasuk mesra di kulit dan sesuai digunakan oleh pemilik kulit sensitif. Produk-produk Niacinamide yang bisa anda cuba antara lain Glossier Super Pure atau The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% yang menjadi kegemaran ramai wanita.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI