Perkara yang paling penting untuk bersenam memerlukan kegigihan. Walau bagaimanapun, mari kita jujur dengan diri sendiri, senaman harian bukanlah perkara yang paling menggembirakan.

Lebih mudah untuk berusaha mendapatkan bentuk yang sempurna dengan usaha yang wajar sekiranya anda mengetahui bahawa latihan senaman mudah tidak akan memakan banyak masa. Senaman ringkas ini membantu menghilangkan ” lemak yang tersembunyi” di lutut dan pinggul yang dapat muncul walaupun pada individu bertubuh langsing. Kecilkan permukaan paha depan, belakang dan dalaman dengan bantuan senaman pendek.

Apa yang perlu dilakukan untuk kaki anda kelihatan langsing

  • Tempat bersenam: katil.
  • Tempoh latihan: 3 minit.
  • Waktu bersenam: selepas bangun atau sebelum tidur pada waktu malam.
  • Kekerapan: setiap hari.

1. Membentuk bahagian depan paha

Kedudukan awal: Berbaring di punggung, lengan ke bawah di kedua-dua belah badan. Angkat kaki anda buat sudut 90 darjah dengan badan anda. Jangan bengkokkan lutut. Tarik jari kaki ke atas. Bengkokkan lutut satu demi satu dan kembalikan kaki anda ke kedudukan awal. Tetap lutut dan pastikan bahagian depan paha anda tegang.

Ulangi: 10 kali untuk setiap kaki.

Periksa kedudukan dengan betul: Rasa panas pada otot anda.

Penting: Pada kedudukan awal, lutut anda harus lurus.

2. Membentuk bahagian belakang paha

Bahagian pertama: Kedudukan awal berbaring di punggung, kaki diangkat, jari kaki ditarik ke arah badan. Pegang lutut bersama-sama dan bengkokkan lutut satu demi satu.

IKLAN

Penting: Jari kaki anda harus selalu ditarik ke arah badan dan tumit harus sampai ke punggung.

Ulangi: 10 kali untuk setiap kaki.

Bahagian kedua: Kedudukan awal berbaring di punggung, kaki diangkat dan sedikit bengkok di lutut. Lakukan ayunan dengan kedua kaki, angkat punggung dan pastikan bahagian atas kaki anda tegang.

Ulangi: 20 kali.

Periksa kedudukan dengan betul: Rasa ketegangan pada otot bahagian belakang paha anda dan merasa sedikit terbakar.

3. Membentuk bahagian dalam paha

Kedudukan awal: Berbaring di punggung, kaki anda diangkat dan disilangkan dengan kaki kanan di atas kaki kiri. Kedua-dua kaki diikat dan ditekan satu sama lain. Bengkokkan lutut ke arah sisi untuk membuat gerakan “plié” dan kemudian kembali ke posisi awal.

IKLAN

Penting: Kaki anda mesti sentiasa tegang dan saling menekan antara satu sama lain.

Ulangi: 10 kali dengan kaki kanan di kedudukan atas dan 10 kali dengan kaki kiri di kedudukan atas.

Periksa kedudukan dengan betul: Merasakan tekanan kaki, kawalan lutut.

Tip Tambahan:

Salah satu kelebihan terbesar dari latihan ini adalah bahawa ia sangat berguna bagi mereka yang mengalami bengkak kaki. Tetapi ada cara untuk menghilangkan bengkak, sakit dan rasa letih di kaki jika itu bukan disebabkan oleh penyakit tetapi oleh cara hidup yang tidak sihat, seperti pekerjaan tidak aktif, kasut yang salah, atau kekurangan aktiviti fizikal.

Pakar mencadangkan 3 peraturan mudah:

IKLAN

Berjalan

Mungkin kelihatan pelik, tetapi semakin kerap berjalan kaki anda semakin membengkak dan menjadi sakit. Keadaan yang paling penting adalah kasut yang selesa. Jumlah berjalan yang optimum adalah 30-60 minit 3 kali seminggu. Untuk mempercepat aliran darah, berjalan selama 10 minit setiap 2 jam.

Latihan untuk pergelangan kaki

Bengkokkan pergelangan kaki selama 20-30 kali, tarik jari kaki ke arah dan jauh dari badan anda. Latihan ini meningkatkan peredaran darah dan membantu membuang cecair berlebihan.

Berenang

Sekiranya anda suka kecergasan, berenang atau aerobik air senaman terbaik. “Berjuang” melawan tekanan air membantu meningkatkan aliran air dan darah di anggota badan.

SUMBER: BRIGHTSIDE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI