Solat adalah cara mendekatkan diri kepada Allah SWT dan mengabdi kepada-Nya serta memohon segala yang terbaik. Terutama semasa haji dan umrah.

Doa semasa haji atau umrah biasanya datang daripada seseorang yang belum dapat pergi ke Makkah.

Artikel Berkaitan : Bacaan Zikir Dan Doa Rasulullah SAW Sebelum Tidur, InshaAllah Dilimpahkan Rezeki!

Matlamatnya adalah untuk orang yang pergi ke sana untuk berdoa di tempat-tempat yang memberi kesan seperti Masjidil Haram, Masjid Nabawi, Arafah, Muzdalifah dan Mina. Semoga doa-doa ini dimakbulkan.

Kebanyakan orang beranggapan bahawa peluang menunaikan haji atau umrah bagi seorang Muslim sudah tentu sangat bertuah. Anda boleh beribadat dan meminta doa betul-betul di Tanah Suci Mekah.

Anehnya, seperti kebiasaan, saudara-mara meninggalkan kertas dengan doa di mana mereka meminta untuk diucapkan di Tanah Suci.

IKLAN

Mengantar Orang Berangkat Haji dan Titip Doa Sesuatu yang Dianjurkan.

Setiap musim haji disambut dengan penuh kegembiraan oleh mereka yang ingin turut serta atau oleh jiran tetangga dan saudara mara.Mereka sanggup menemani jiran-jiran atau saudara mara yang hendak pergi dengan penuh semangat, semata-mata untuk meredakan nostalgia mereka tinggal beberapa hari di Tanah Suci, atau meninggalkan solat.

Ulama telah menunjukkan perkara ini, termasuk Syeikh Abu Bakar al-Ajurriy dari mazhab Hanbali, yang mengatakan bahawa tradisi mengiringi orang berziarah dan menitipkan doa kepada mereka adalah dianjurkan.

IKLAN

Sebagaimana dijelaskan oleh Syaikh Ar-Ruhaibani dalam kitabnya Mathalib Ulin Nuha yang merupakan penjelasan kitab Ghayatil Muntaka, Jilid 6, Halaman 472.

Maksudnya: Syaikh Abu Bakr al-Ajurry menuturkan tentang kesunahan mengantar orang haji dan menitipkan juga meminta untuk mendoakannya. Imam Ahmad pernah mengantar ibunya untuk haji.

Tradisi Ini Sudah Ada Pada Zaman Rasululah SAW

IKLAN

Tradisi menemani orang yang ingin bermusafir haji sebenarnya berasal dari zaman Rasulullah SAW di sebuah tempat bernama Tsaniyyatul Wada’ di mana para sahabat pernah menunggu baginda ketika pulang dari peperangan. Seperti yang dikatakan dalam kitab Syarh An-Nawawi alal Muslim, Jilid 13, Halaman 14.

Maksudnya: Adapun Tsaniatul Wada’ adalah tempat samping Madinah, dinamakan begitu karena orang yang keluar dari Madinah itu berjalan bersama orang-orang yang ditinggalkannya (untuk mengantar).

Bahkan secara khusus dijelaskan dalam kitab Syarh Shahih Al-Bukhari karya Imam Ibnu Bathal, juz 5 halaman 241 bahwa tempat tersebut menjadi tempat para sahabat mengantarkan jemaah haji.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI