Semua aktiviti manusia akan bermakna jika kesemuanya diniati dengan perkara baik. Maka dengan itu, setiap muslim sebelum memulakan aktiviti kita hendaklah mulakan dengan mengucapkan bismillah.

Itu termasuk tidur, setelah penat seharian bekerja dan kita hendak melepaskan kepenatan bekerja dengan tenang. Lalu, hendaklah kita berdoa sebelum tidur selepas melakukan aktiviti seharian. 

Artikel Berkaitan : Doa Susah Makbul? Mungkin ‘Salah’ Caranya! Jom Perbetulkan

Doa selamat malam terkenal di kalangan umat Islam dan diajar sejak kecil. Doa ini diamalkan oleh Rasulullah SAW dan biasa diamalkan oleh umat Islam.

Bacaan Zikir Dan Doa Rasulullah SAW Sebelum Tidur, InshaAllah Dilimpahkan Rezeki!

Maksudnya: Dengan menyebut nama Allah yang menghidupkan dan mematikan.

IKLAN

Doa Rasulullah SAW ini tercantum dalam kitab Al-Adzkar karya Syekh Abu Zakariya Muhyiddin an-Nawawi. Mahasantri Ma’had Aly Nurul Jadid, Paiton, Probolinggo. Alfin Haidar Ali doa tersebut sesuai dengan riwayat dari Abi Dzar RA:

Bacaan Zikir Dan Doa Rasulullah SAW Sebelum Tidur, InshaAllah Dilimpahkan Rezeki!Maksudnya: Kami meriwayatkan dalam kitab Shahih Bukhari RA. dari riwayat Hudzaifah dan Abi Dzar RA bahwasanya Rasulullah SAW apabila beranjak ke tempat tidurnya, berdoa: Dengan menyebut nama Allah yang menghidupkan dan mematikan.

Walau bagaimanapun, ternyata terdapat frasa lain yang tidak begitu popular. Sama seperti sebelumnya, doa atau zikir ini juga diamalkan oleh Rasulullah SAW sebelum tidur.

IKLAN
  1.   Membaca takbir (اَللهُ اَكْبَرُ) sebanyak tiga puluh tiga kali.
  2.   Membaca tasbih (سُبْحَانَ اللهِ) sebanyak tiga puluh tiga kali.
  3.   Membaca tahmid (اَلْحَمْدُ لِلّهِ) sebanyak tiga puluh tiga kali.

Keterangan di atas bersumber dari sebuah hadits dalam kitab Shahih Bukhari dan Muslim:

Bacaan Zikir Dan Doa Rasulullah SAW Sebelum Tidur, InshaAllah Dilimpahkan Rezeki!

Artinya: Diriwayatkan dalam kitab Shahih Bukhari dan Muslim dari Sayyidina Ali KW bahwasanya Rasulullah SAW berkata kepadanya dan Fatimah RA: Apabila kalian berdua beranjak ke tenpat tidur atau kalian menuju tempat berbaring, maka bacalah takbir, tasbih dan tahmid masing-masing sebanyak 33 kali. Sayyidina Ali KW. Berkata: Ssemenjak mendengarkan hal itu, saya tidak pernah meninggalkannya. Sayyidina Ali ditanya, begitu pula dengan perang Shiffin? Sayyidina Ali menjawab: Begitu pula dengan perang Shiffin.

IKLAN

Artikel Berkaitan : Berkat Doa Berpanjangan Seorang Isteri, Mursyid Alharamain Jalani Sebuah Perjalanan Gemilang. Rasa Kelainannya!

Oleh itu, aktiviti kehidupan seorang muslim tidak boleh dipisahkan dengan solat. Juga dari bangun tidur hingga tidur semula. Ini menunjukkan betapa pentingnya mewakili Tuhan dalam kehidupan seharian.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI