Kucing adalah haiwan peliharaan yang menyenangkan dan memiliki perwatakan yang menghiburkan. Kucing juga memiliki sifat yang manja. Sejak zaman Rasulullah SAW, kucing disebut-sebut sebagai haiwan kesayangan Nabi Muhammad.

Nabi SAW bersabda:

“Kucing itu tidaklah najis. Sesungguhnya kucing ialah hewan yang sering kita jumpai dan berada di sekeliling kita.” (HR. At Tirmidzi, Abu Daud, An Nasa’i, Ibnu Majah, Ad Darimi, Ahmad, Malik.)

Meskipun ada sisi negatif dari haiwan comel ini seperti mencuri ikan di atas meja atau membuang kotoran, namun ternyata kucing juga memiliki keistimewaan dan bagi orang yang memelihara kucing juga akan memperoleh pahala dan kebaikan.

Berikut perkongsian Roha Hassan.

Aku, Kucing dan Rezeki

Kemana pun saya pergi, dalam atau luar negara, sering ada kucing menghampiri. Saya sukakan kucing, sepertimana kucing sukakan saya.

IKLAN

Saya belajar banyak perkara dari Kucing. Walaupun dia makhluk kecik tanpa aqal, namun kelebihan dan kecerdikannya lebih tinggi dari segelintir manusia.

1. Pembersih – Kucing sifatnya pembersih. Dia sering bersihkan bulu-bulunya dan akan mudah sakit jika tidak bersih. Dia lebih suka tempat yang bersih untuk lepak dan tidur.

2. Setia pada kawan – Saya selalu perhatikan Kucing-kucing saya. Masing-masing ada klik. Jika salah seekornya mati, yang seekor lagi akan merana dan sudahnya akan mati jugak. Dibawa ke doktor pun tak sembuh kerinduan pada temannya. Kisah LV dan Junior antara yang menyayat hati saya.

3. Melindungi anak-anaknya – Ibu Kucing buat apa sahaja demi anak-anaknya. Saya tengok Kucing saya Luna yang pernah stress gila bila kematian anaknya sampai bawa ke Doktor dan dapat anak baru, baru Luna pulih.

IKLAN

4. Beradab bila meminta – Jika mahukan makanan istimewa, Cun akan geselkan kepalanya ke saya. Saya pun faham, dia nakkan makanan istimewa bukan yang rutin.

5. Ingin di belai dan dimanja – Oreo, Cun, Smokey, Rambo, Cun, LV, Junior, Lulu dan yang lain-lain akan baringkan badan atau duduk atas riba kita mengharapkan belaian.

Bersama Zoro, Kucing kesayangan Raimi Sayuti sekeluarga.

6. Kucing adalah kesayangan Rasulullah SAW – Mereka makhluk yang lemah lembut. Padanya ada hak yang perlu ditunaikan oleh kita yang bergelar makhluk Allah. Menyukai apa yang Rasullah SAW sukai adalah sesuatu yang terpuji.

IKLAN

7. Kucing mendidik sikap ikhlas – Bagi makan Kucing. Jaga Kucing. Santuni Kucing memerlukan keikhlasan sebab Kucing tak pandai cakap “Terima kasih” kepada setiap kebaikan kita padanya. Ikhlaskan saja kepada Allah.

8. Hadirnya bersama pahala – Kucing dikirim Allah untuk kita mendapat pahala. Berbuat baiklah kepadanya, moga Allah terima amal kecil ini sebagai pahala yang biasanya 10 kali ganda.

9. Kucing buat kita tersenyum – Tengok karenah dan tingkah lakunya buat kita tersenyum. Mereka amat menghiburkan walaupun pada yang geli atau tak suka Kucing.

10. Berkongsi Rezeki – Kucing mendidik kita untuk berkongsi rezeki. Dalam setiap harta benda, wang ringgit kita, ada bahagian makhluk lain termasuk Kucing! Bila dia mendekati kita, tunaikanlah haknya.

HIJABISTA: Seseorang yang menyayangi haiwan seperti kucing dan haiwan lainnya termasuk haiwan sembelihan sekalipun, maka akan mendapatkan rahmat dari Allah SWT di hari kiamat nanti. “Barangsiapa menyayangi meskipun terhadap haiwan sembelihan, nescaya Allah akan merahmatinya pada hari kiamat.” (HR. Bukhari)

Sumber kredit: Roha Hassan

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI