“Labbaik Allahumma labbaik. Labbaika la syarika laka labbaik. Innal hamda wan ni’mata. Laka wal mulka la syarika lak.”

Apabila berkumandang sahaja kalimah ini di kaca televisyen mahupun corong-corong radio. Bermakna, musim haji bagi seluruh umat Islam telah tiba dan kita semua bakal menyambut Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban untuk meraikannya.

Terbaharu, rakyat Malaysia digemparkan dengan berita gembira apabila seramai lima beradik telah terpilih menjadi tetamu Allah bagi mengerjakan ibadah Haji pada tahun ini!

Paling Bongsu Berumur 17 Tahun!

Lebih menarik lagi, apabila kelima-lima beradik ini tidak memotong barisan jemaah lain yang menunaikan haji menerusi Tabung Haji (TH). Tetapi sememangnya menerima jemputan muhasasah tanpa sebarang rayuan.

Perkara berkenaan dimaklumkan oleh, sahabat kepada ibu lima beradik berkenaan, yang dikenali sebagai Fauziah Jamil menerusi sebuah hantaran di laman Facebook miliknya sebelum tular hingga meraih perhatian ramai.

“Paling kecil umur 17 tahun bakal mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun ini. Manakala, dua orang lagi kakaknya masing-masing merupakan seorang engineer dan seorang doktor,” ujar Fauziah.

IKLAN

Tambahnya lagi, pada asalnya si adik tidak mendapat kelepasan dari pihak TH. Jadi, yang confirmed untuk berangkat ke Tanah suci cuma empat beradik.

Bagaimanapun, setibanya di parkir meletak kenderaan pada hari menghantar kakak di Hotel Movienpick Sepang, Si Adik menerima panggilan dari TH untuk melaksanakan ibadah berkenaan.

“Pergilah dia bawak diri tanpa beg keperluan. Orangnya sampai dulu, begnya kemudian.

“Seorang lagi menuntut di Universiti Malaya, tak lepas untuk pergi. Kalau tak enam beradik pergi tanah suci tunai Haji tahun ni. Seronok tengok adik beradik ni. Sejuk perut mak ayah,” katanya.

Ibu Bapa Perlu Main Peranan! Cakna Daftarkan Anak Sebagai Jemaah Haji

IKLAN

Menurut Fauziah, perkara ini bukan setakat ‘rezeki’ semata-mata. Malah, kesedaran dari mak ayah mereka yang berusaha mendaftarkan haji awal untuk anak-anak. Kesemua enam beradik berkenaan telah didaftarkan pada tahun 2008 oleh mak ayahnya.

Sehubungan itu, insaf melihat perkara ini Fauziah mendedahkan bahawa dia jua bingkas menguruskan akaun Haji anak-anaknya di Tabung Haji dan menyemak tarik anak-anaknya bakal dijemput menjadi tetamu Allah kelak.

Artikel berkaitan: 9 Tip ‘Berguna’ Untuk Jemaah Wanita Yang Bakal Mengerjakan Ibadah Haji Dan Umrah!

“Harini saya ke TH uruskan pertukaran account anak. Bila semak tarikh anak pergi haji, Insyaallah akan pergi tahun 2047. Lama lagi. Kami daftarkan anak-anak tahun 2012.

IKLAN

“Kata staf kat kaunter tu, sekejap je nanti tu kak kena panggil. Ada jemaah yang meninggal, yang sakit. Saya pun angguk-angguk. Faham!

“Lepas tu kalau hari ni awak orang daftar untuk pergi haji, turn untuk pergi tahun 2156. Tu dia. Tinggal rangka je jawabnya. Hahaha. Kalau ada rezeki lebih, cepat-cepatlah pergi daftar haji. Semoga Allah permudah segala urusan sahabat-sahabat semua,” jelas Fauziah sambil berseloroh.

Sumber: Facebook Fauziah Jamil

Artikel berkaitan: Bakal Tunai Haji Tahun Ini? Ini Beberapa Tip Elak ‘Tersesat’ Ketika Di Tanah Suci!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI