Jangan panik jika penggilap kuku tumpah pada pakaian anda semasa mengecat kuku dan ia boleh dipulihkan dengan sedikit sabun dan air.

Kebanyakan kemalangan manicure di rumah kuku dipotong terlalu pendek, kutikula kasar dan comot adalah sementara, tetapi menumpahkan pengilat pada pakaian boleh meninggalkan kesan kekal. Tindakan terbaik yang boleh anda lakukan apabila melihat noda pengilat pada pakaian adalah untuk bertenang.

Panik boleh menyebabkan anda menyebarkan noda atau menggosok kain terlalu agresif. Tarik nafas dalam-dalam, dan kemudian mulakan misi. Sebaik sahaja anda berehat daripada kejutan awal tumpahan, anda akan mendapati kemungkinan untuk mengelakkan kesan pengilat kuku dalam beberapa langkah mudah, menggunakan barang-barang yang mungkin ada di sekitar rumah.

ARTIKEL BERKAITAN: Kolar Baju Lama ‘Kembang Semangkuk’, Jangan Buang! Lelaki Ini Kongsi Cara Baikinya, Guna Dua…

Uji Teknik Anda

Sebelum mula merawat kotoran, anda harus sentiasa menguji teknik pembersihan dan produk pada jahitan dalam untuk memastikan ia tidak membahayakan fabrik. Kain halus biasanya boleh menahan penghilang noda, tetapi menghadapi masalah dengan menyental, jadi lakukan dengan perlahan-lahan.

Bahan yang diperlukan

Kebanyakan penyingkiran pengilat tidak memerlukan sebarang peralatan khas, tetapi anda harus mempunyai beberapa keperluan penting untuk membuat proses ini berjalan dengan lebih lancar. Alat terbaik mungkin adalah perkara yang anda sudah ada seperti sabun cuci pakaian, kapas dan penyingkiran pengilat kuku.

  • Sekeping kertas (untuk mengangkat lebihan pengilat)
  • Putik Kapas
  • Sabun berminyak
  • Penghilang pengilat kuku
  • tuala

Cara Membersihkan Noda Pengilat Kuku

Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan bahan-bahannya dan telah menguji tampalan kecil kain, mulakan proses menanggalkan kotoran daripada pakaian.

Keluarkan Penggilap Berlebihan

IKLAN

Jika anda berhadapan dengan tumpahan basah, mulakan dengan menanggalkan lebihan pengilat yang belum direndam. Jangan gosok pengilat basah, anda akan menolaknya lebih dalam ke dalam fabrik, menjadikannya lebih sukar untuk ditanggalkan. Gunakan seperti kad perniagaan atau sekeping kertas yang dilipat, untuk mengangkat perlahan-lahan sebanyak mungkin daripada fabrik, anda akan melihat bahawa sebahagian besar pengilat akan tertanggal.

Gunakan Sabun dan Air

Untuk merawat tempat yang tinggal, rendam kapas dengan sabun berminyak dan sapukan pada noda dari tepi luar ke arah tengah. Gantikan sapuan dengan yang bersih kerana ia mengambil warna daripada pengilat, jika tidak, anda akan berisiko membuat kesan lebih teruk. Warna akan berdarah ke dalam larutan noda, jadi jika anda menggunakan terlalu banyak, noda boleh merebak, yang hanya lebih untuk dibuang.

Bilas Bersih

IKLAN

Selepas penyelesaian noda telah dimasukkan ke dalam noda, bilas dengan teliti dengan mengalirkan aliran kecil air suam terus melalui noda dari paip.

ARTIKEL BERKAITAN: Baju Lama Nampak Baharu, Rupanya Pakar Kongsi Ramai Yang Abaikan Simbol Dobi Pada Label…

Gunakan Penanggal Pengilat Kuku untuk Tompok Degil

Jika kesan degil kekal selepas merawat noda dengan sabun dan air, sudah tiba masanya untuk sesuatu yang lebih sukar iaitu penghilang pengilat kuku.

Periksa Fabrik untuk Asetat

IKLAN

Sebelum menggunakan teknik ini, ujinya pada tampalan kecil fabrik. Dalam kes yang jarang berlaku, fabrik mengandungi asetat-aseton akan membubarkan serat Itu. Asetat jarang terdapat dalam fabrik moden tetapi masih muncul sekali-sekala dan sangat popular pada satu masa, bermakna sesetengah fabrik vintaj pasti akan memilikinya.

Rawat Noda

Sebaik sahaja anda pasti pakaian anda tidak mempunyai asetat, letakkan tuala lama di bahagian bawah noda dan gunakan sapu kapas untuk menyapu pada pengilat kuku. Tuala akan menyerap warna pengilat dan menghentikan noda daripada merebak apabila penghilang menyentuhnya. Sapukan pada noda dengan pengilat kuku sehingga ia hilang dan kemudian rawat noda dengan sabun dan air. Tukar sekeping tuala dan sapunya kerana ia terlalu penuh dengan warna. Bilas dengan air suam dari paip.

Cara Menghilangkan Kotoran Penggilap Kering

Jika anda tidak perasan cat kuku anda tumpah sehingga ia sudah kering, masih belum terlambat untuk menyelamatkannya. Selalunya boleh menanggalkan pengilat kuku kering dengan pengilat kuku dan kemudian keluarkan sisa dengan sabun dan air. Mungkin perlu mengulangi langkah penanggal beberapa kali Dan pastikan menguji kain itu terlebih dahulu.

Pakar dobi memberi amaran agar tidak meletakkan pakaian yang mempunyai kesan pengilat kuku kering di dalam pengering sehingga ia dikeluarkan sepenuhnya, kerana ia akan menjadikannya lebih sukar untuk dikeluarkan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI