Tidak menghairankan, pakaian dan fabrik mempunyai simbol pada label penjagaan pakaian. Simbol menunjukkan bagaimana fabrik mesti dibasuh atau dijaga.

Ramai yang mengabaikan label ini yang boleh menyebakan baju baharu nampak lama. Untuk mengelakkan ini terjadi, jom bersama prihatin dengan symbol yang terdapat di label pakaian.

ARTIKEL BERKAITAN: Kolar Baju Lama ‘Kembang Semangkuk’, Jangan Buang! Lelaki Ini Kongsi Cara Baikinya, Guna Dua Bahan Di Rumah Je

Sebab Pakaian Anda Mempunyai Label Penjagaan

Baju Lama Nampak Baharu, Rupanya Pakar Kongsi Ramai Yang Abaikan Simbol Dobi Pada Label Pakaian

Label penjagaan? Anda mungkin fikir anda tahu cara membasuh pakaian, jadi mengapa pakaian anda memerlukan label penjagaan? Pengilang melampirkan label penjagaan pada pakaian untuk memberitahu cara terbaik untuk mencuci item tersebut, termasuk detergen terbaik untuk digunakan, suhu air yang ideal, sama ada untuk mengeringkan atau menggunakan pengering dan sebagainya.

Lagipun, anda tidak mahu mencuci dan mengeringkan sweater kasmir kering-bersih sahaja. Ia akan mengecut dan anda tidak akan dapat memakainya lagi. Di situlah label penjagaan itu berguna.

Baju Lama Nampak Baharu, Rupanya Pakar Kongsi Ramai Yang Abaikan Simbol Dobi Pada Label Pakaian

IKLAN

Peraturan Pelabelan Penjagaan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) memerlukan pengeluar menggunakan label penjagaan pada pakaian dan FTC menguatkuasakan peraturan tersebut. Kebanyakan pakaian dan fabrik memerlukan label dengan pengecualian untuk sarung tangan, topi, kasut, sapu tangan, tali pinggang, ampaian dan tali leher.

Anda mungkin pernah melihat tag ini pada pakaian anda sendiri dan perasan ia berbeza dari pakaian ke pakaian lain. Satu tag mungkin mempunyai lebih banyak simbol daripada yang lain, ada yang mempunyai simbol dan teks. Jadi bagaimana anda tahu apa yang maksud simbol.

Baju Lama Nampak Baharu, Rupanya Pakar Kongsi Ramai Yang Abaikan Simbol Dobi Pada Label Pakaian

Persatuan Pengujian dan Bahan Amerika (ASTM) mencipta simbol untuk Panduan Standard untuk Simbol Penjagaan untuk Arahan Penjagaan pada Produk Tekstil. Mereka serupa dengan yang digunakan oleh banyak negara Eropah. Kedua-duanya menggunakan lima simbol yang dipaparkan dalam susunan yang sama dari kiri ke kanan:

Baju Lama Nampak Baharu, Rupanya Pakar Kongsi Ramai Yang Abaikan Simbol Dobi Pada Label Pakaian

IKLAN
  • bentuk tab: mencuci dengan tangan atau mesin
  • segi tiga: pelunturan
  • segi empat sama: pengeringan
  • seterika: tetapan seterika
  • bulatan: penjagaan/amaran khas
  • Bulatan dengan sendirinya biasanya bermaksud cucian kering atau cucian basah.
  • Bulatan di dalam segi empat sama menukar “kering” kepada “kering”.

Menambah garisan, titik dan tanda lain pada simbol asas ini menambahkan lebih banyak maklumat. Contohnya, X besar melalui simbol menafikannya atau menawarkan amaran, manakala simbol kosong selalunya bermaksud bahawa mana-mana versi yang diwakili oleh simbol itu OK untuk digunakan.

Baju Lama Nampak Baharu, Rupanya Pakar Kongsi Ramai Yang Abaikan Simbol Dobi Pada Label Pakaian

Oleh itu, kerana segi tiga mewakili pelunturan, jika dipalang itu bermakna “jangan peluntur”, manakala segi tiga standard menandakan pelunturan adalah OK pada pakaian itu. Simbol tumble dry standard bermakna mana-mana tahap haba adalah baik, tetapi bulatan pepejal bermakna tiada haba langsung.

Sesetengah tag menggunakan tangan kecil untuk menandakan ia memerlukan cuci tangan. Dan senarai itu diteruskan. Apabila anda mula melihat lima simbol asas tersebut, anda akan melihat bahasa yang hampir mula terbentuk.Baju Lama Nampak Baharu, Rupanya Pakar Kongsi Ramai Yang Abaikan Simbol Dobi Pada Label Pakaian

IKLAN

Jelas sekali, simbol penjagaan membungkus banyak data ke dalam ruang kecil, tetapi pakar bersetuju bahawa terdapat ruang untuk penambahbaikan. Ramai orang masih tidak memahami simbol dan kekurangan piawaian global menjadikan penyediaan label penjagaan mahal dan sukar dari segi logistik.

ARTIKEL BERKAITAN: Baju Putih ‘Rosak’ Turun Warna Ketika Dicuci Hingga Bercapuk? Selamatkan Dengan Dua Bahan Mudah Ni Sis!

Tetapi jika anda memberi perhatian yang teliti pada label penjagaan pada pakaian anda dan mengikut arahan mereka, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk mengekalkan pakaian anda dalam keadaan yang hebat.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.