Kanser payudara merupakan pembunuh utama bagi kaum wanita. Kebanyakan wanita menghidap kanser payudara pada usia kurang dari 50 tahun. Ini bermakna kanser ini boleh terkena pada sesiapa sahaja.

Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Elak Daripada Risiko Kanser Payudara. Pembunuh Utama Wanita Paling Ditakuti!
Foto: Sumber Google

Risiko kanser payudara seperti faktor kekeluargaan dan genetik memang tidak boleh diubah. Tetapi, anda boleh menjaga serta memperbaiki gaya hidup anda untuk mengurangkan risiko terkena jangkitan kanser payudara.

Ini 7 perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan risiko kanser payudara.

Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Elak Daripada Risiko Kanser Payudara. Pembunuh Utama Wanita Paling Ditakuti!
Foto: Sumber Google

1. Lakukan Pemeriksaan

Pemeriksaan payudara sendiri secara rutin merupakan kunci utama untuk mengesan kehadiran kanser ini. Hanya anda sahaja yang tahu perubahan bentuk payudara anda.

IKLAN

2. Makan Makanan Yang Sihat

Mengamalkan pola pemakanan yang sihat merupakan salah satu cara untuk mengurangkan terkena risiko kanser payudara.

3. Kawal Berat Badan

Kajian menunjukkan wanita yang mengalami berat badan berlebihan atau obesiti mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding gadis yang mempunyai berat badan normal. Jadi, kawal berat badan anda ya.

IKLAN

4. Aktif Bersenam

Dengan melakukan aktiviti yang menyihatkan, anda tentu mampu mengawal kenaikan berat badan. Jadi, luangkan sedikit waktu untuk bersenam okay. Sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan adalah jogging, berbasikal atau berjalan laju.

IKLAN

5. Berhenti Merokok

Sudah banyak kajian menunjukkan bahawa berhenti merokok adalah cara paling mudah untuk menjaga kesihatan secara keseluruhan termasuklah mencegah risiko terkena penyakit kanser.

6. Hindari Paparan Radiasi

Beberapa penelitian menunjukkan bahawa asap kenderaan, penggunaan peralatan kesihatan seperti CT Scan boleh menyebabkan kanser.

7. Terapi Hormon

Jika anda melakukan terapi hormon selama lebih daripada tiga hingga lima tahun, ia boleh meningkatkan risiko terkena kanser. Jika anda menggunakan terapi hormon untuk mengatasi masalah menopause, lebih baik anda tanyakan dahulu pada doktor.

TANDA KANSER PAYUDARA

Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Elak Daripada Risiko Kanser Payudara. Pembunuh Utama Wanita Paling Ditakuti!
Foto: Sumber Google
  1. Gejala utama tentunya dengan kehadiran ketumbuhan, lelehan cecair daripada puting dan rasa sakit serta tidak selesa di sekitar payudara.
  2. Terdapat lelehan yang keluar daripada puting. Kadangkala mengandungi darah dan berair serta datang secara spontan tanpa sebarang rangsangan.
  3. Ruam pada bahagian payudara dan persekitaran kulitnya juga boleh menjadi simptom serangan kanser payudara. Ruam pada puting atau kawasan persekitaran puting boleh terjadi akibat ekzema.
  4. Ketumbuhan merupakan perubahan utama yang dialami oleh pesakit. Ketumbuhan ini biasanya tidak sakit dan ada pada sebelah payudara sahaja. Ia keras dan pejal.
  5. Sekiranya kanser ini telah melarat dan sudah berada di peringkat berbahaya, payudara dan puting akan mengalami perubahan payudara. Bentuk dan saiz payudara akan berubah. Terdapat bentuk lekuk pada kulit dan tekstunya seperti kulit buah oren.
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI