Sudah menjadi kebiasaan bagi mana-mana manusia sekalipun untuk menjemur baju di luar rumah. Ia sinonim dengan pengeringan semula jadi dek kerana cuaca dan juga angin yang ada di kawasan luar rumah.

Namun, ada perdebatan mengenai teknik pengeringan baju, ada yang gemar mengeringkan di dalam rumah. Jadi mana satu yang lebih baik? Di dalam atau luar?

Lebih baik dalam rumah atau luar untuk jemur baju?

Sumber gambar dari Canva

Mungkin ada yang bersetuju untuk memilih salah satu, sama ada di dalam atau luar. Mengikut kepada citarasa dan juga konsep tersendiri.

Tidak juga menjadi masalah jika seseorang itu lebih cenderung untuk memilih satu cara sahaja. Tetapi ada sebab mengapa tidak di sarankan untuk menjemur baju di dalam rumah jika anda seorang yang gemar membuat sedemikian.

Tambahan pula, jemur baju di dalam rumah juga boleh dikaitkan dengan penggunaan mesin pengering baju. Teknologi yang cukup canggih yang memudahkan kerja manusia.

Artikel berkaitan: Tak Sampai 1 Jam, Wangian Dah Hilang Bau, Cuba Amalkan Tip Mudah Ini Untuk Haruman Kekal 24 Jam!

IKLAN

Lebih elok di luar berbanding dalam…kenapa?

Sumber gambar dari Canva

Sebenarnya bagi anda yang ingin jimatkan penggunaan tenaga elektrik, sudah tentunya pilihan anda antara dua sahaja—jemur di dalam mahupun di luar. Tetapi kami di sini ingin tegaskan kenapa perlu anda jemur di luar.

Tak boleh ke jemur dalam rumah sahaja? Seperti yang kami jelaskan, tidak menjadi masalah cuma kami ada beberapa sebab yang relevan kenapa anda patut jemur di luar rumah.

Artikel berkaitan: Ketiak Ketibas & Bau Hangit, Hapuskan Dengan Bahan Alami Selamat Digunakan. No 4 Perlu Dielakkan!

1. Jemuran lebih cepat kering!

Disebabkan oleh cuaca juga pengudaraan yang baik di kawasan luar rumah, ia dapat membantu untuk mengeringkan baju dengan cepat. Meski pun kadangkala hujan akan turun dan membasahi jemuran itu.

IKLAN

Tetapi tolak tepi fikir yang bukan-bukan, jemur baju di luar sangat membantu dalam mengurangkan tenaga elektrik yang anda boleh bazir pada mesin pengering baju. Hanya sidai pada waktu pagi, ambil sewaktu petang.

2. Bau tidak berbau hapak

Bau hapak pada baju adalah salah satu pantang larang buat ibu kita apabila tercium bau itu. Sudah tentu mereka akan marahi kita kerana lalai tidak menjaga kebersihan diri.

Jadi disebabkan pengudaraan yang baik di kawasan luar rumah—baju akan terhindar dari bau hapak. Jika anda hendak tahu, kuman suka menempel pada kawasan yang lembap jadi bila sudah kedap dalam rumah, ia akan menempel pada baju basuhan dan membuatkannya jadi hapak!

3. Muncul tahi lalat! Euw!

Ha, sudah pasti mereka yang sering lihat tompokan bintik-bintik pada baju itu dan musykil apakah ia—itu adalah tahi lalat. Ia terjadi akibat baju yang penuh dengan kuman dan kulat, ia merangsang virus dan bakteria untuk menempel di baju dan mengeluarkan bintik-bintik hitam pada baju. Susah nak hilang pulak itu!

IKLAN

4. Senaman ringan untuk badan!

Bila duduk di rumah sudah pasti kita akan dianggap tidak melakukan kerja-kerja yang berat bukan? Itu adalah salah sama sekali, bila jemur baju di luar rumah, ia berikan juga sedikit senaman mudah untuk badan kekal aktif dan cergas!

Macam yang kami nasihatkan di atas adalah mengikut pada pendapat anda jua. Mungkin anda ada sebab untuk jemur di dalam rumah tetapi jika berkesempatan, jemur sahaja di luar rumah!

Sumber info: HelloDoktor

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI