Baru-baru ini, negara digemparkan dengan kejayaan seorang hijabi yang juga hafizah al-Quran, Safwa Zamri apabila kisah kejayaan dan pencapaian cemerlang dalam peperiksaan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) menjadi sorotan dan buah mulut ramai!

Safwa yang menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Dungun, telah mengharumkan nama negara apabila merangkul tempat kedua di peringkat dunia pada peperiksaan berkenaan.

Markah 98 Peratus! Sebelum Ini Merupakan Pelajar Straight A’s Dan Hafal 30 Juzuk Al-Quran!

Hijabista di fahamkan bahawa, latar belakang Safwa sememangnya luar biasa! Sebelum menerima Top ACCA Foundation in Accountancy (FIA) Prize bagi kertas ‘FA1-Rekod Transaksi Kewangan’ dengan skor yang amat cemerlang iaitu 98 peratus markah.

Terdahulu, Safwa merupakan alumni dari Sekolah Menengah (SM) Imtiaz Besut dan merupakan pelajar cemerlang yang merangkul Straight A’s dan berjaya menghafaz 30 juzuk Al-Quran.

“Sebelum ini saya adalah pelajar sains tulen serta agama dengan mendapat 12A ketika peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia serta berjaya hafaz 30 juzuk al-Quran ketika di Tingkatan Dua,” katanya lapor media tempatan.

IKLAN

Jelasnya Safwa lagi, apa yang membuatkan dirinya nekad untuk beralih arah dari bidang keagamaan kepada perakaunan adalah kerana mempunyai minat yang mendalam terhadap subjek kalkulus dan matematik.

Artikel berkaitan: Edan Syah Lonjak Nama Malaysia Di Persada Dunia! Lakar Sejarah, Pelari Terpantas Lengkap Berbaju Melayu

IKLAN

“Namun, ketika mahu menyambung pelajaran ke peringkat seterusnya saya memilih bidang perakaunan berbanding bidang lain kerana minat serta kecenderungan saya pada subjek matematik.

“Jika diikutkan dalam keluarga hanya saya seorang memilih bidang perakaunan berbanding adik-beradik yang memilih bidang perubatan serta kejuruteraan.

Meski pun hanya Ayah yang mempunyai latar belakang perakaunan, jelas Safwa dek kerana minat yang mendalam dia tidak berputus asa untuk menguasai bidang perakaunan meski perlu bertatih di permulaanya dan acap kali tersungkur ke bumi. Namun dia kekal dengan pendirian tidak mahu berputus asa!

IKLAN

“Ketika mula belajar mengenai akaun saya akui sedikit buntu namun tidak berputus asa untuk kerap membuat ulang kaji serta latihan hingga akhirnya timbul minat terhadap bidang akaun,” ujarnya.

Sumber: Berita Harian

Artikel berkaitan: Penuhi Hasrat Hati Ke Tanah Suci, Lelaki OKU Tekad Jalan Kaki Ke Mekah!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI