Apabila mendengar khabar anak muda bawah 50 mudah mendapat serangan jantung selepas pergi ke gim, pakar kesihatan mendedahkan petua penting yang perlu diikuti sebelum pergi ke gim dan berkongsi mengapa pesakit diabetes, tekanan darah tinggi, sejarah merokok, sejarah keluarga penyakit jantung harus berhati-hati semasa bersenam.

Pada masa ini, terdapat trend serangan jantung yang membimbangkan dalam kalangan pengunjung gim di negara ini dan menyebabkan kematian akibat serangan jantung semasa bersenam, telah membuatkan orang ramai tertanya-tanya mengapa anak-anak muda mendapat serangan jantung selepas ke gim. Pakar kesihatan menegaskan beberapa arahan penting yang perlu dipatuhi sebelum pergi ke gim.

ARTIKEL BERKAITAN: Perjalanan 11 Tahun Perkahwinan Ashraf Sinclair Dan BCL Hingga Maut Memisahkan

Abaikan tanda-tanda awal

Fakta yang terbukti bahawa bersenam setiap hari boleh meningkatkan kesihatan jantung seseorang tetapi kini, kes serangan jantung semasa bersenam semakin meningkat dengan kadar yang pantas di kalangan lelaki berumur 45 tahun ke atas di mana dipercayai bahawa terlalu bersenam boleh meningkatkan risiko masalah jantung. Pakar memberi amaran, anda mesti faham bahawa semasa bersenam kita tidak boleh mengabaikan gejala sakit jantung seperti berat, sakit bahu kiri, sakit tekak, sakit belakang. Jika anda mendapat simptom sedemikian, anda harus berhenti bersenam.

Individu yang menghidap kencing manis yang sedia ada, tekanan darah tinggi, sejarah merokok, sejarah keluarga yang menghidap penyakit jantung harus lebih berhati-hati untuk tidak melakukan senaman berlebihan di gim. Apabila seseorang itu bersenam, adalah penting bagi individu itu untuk mengelakkan terlalu banyak atau bersenam terlalu cepat.

Senaman tanpa minda boleh memberi tekanan pada jantung. Jadi, melakukan terlalu banyak ulangan, mempunyai berat badan berlebihan, berlari tanpa sebarang rehat dan bersenam lebih lama akan menyebabkan serangan jantung semasa melakukan sebarang aktiviti. Lebih-lebih lagi, ini berlaku apabila seseorang itu tidak aktif sejak kecil dan tiba-tiba melakukan apa-apa aktiviti tanpa mengetahui tahap kecergasannya.

ARTIKEL BERKAITAN: Mentaliti Serangan Jantung Hanya Terjadi Pada Golongan Orang Berumur Sudah Lapuk. Yang Muda Jangan Lalai!

Terlalu drastik untuk pemula

Tidak ramai yang aktif secara fizikal dan kemudian tiba-tiba merancang untuk menjadi cergas dan mengamalkan gaya hidup sihat tetapi perlu mengetahui tahap kesihatan sebelum ke gim. Berhenti bersenam dengan segera jika berasa berat di dada atau belakang, berasa loya, pening atau rasa seperti anda akan rebah kerana ini boleh menunjukkan masalah yang mendasari.

IKLAN

Penangkapan jantung secara tiba-tiba semasa bersenam berlaku disebabkan oleh penyumbatan sedia ada sama ada didiagnos atau tidak didiagnos. Selain itu, terlalu banyak tekanan pada jantung menyebabkan plak pecah atau mencetuskan gangguan elektrik di dalam jantung dan itulah cara seseorang boleh mengalami serangan jantung secara tiba-tiba.

Beberapa petua penting yang harus diikuti oleh pengunjung gim, jika anda merancang untuk melakukan sebarang rutin senaman:

  1. Pastikan minta nasihat doktor sebelum berbuat demikian. Jangan lupa untuk membuat pemeriksaan jantung untuk mengetahui tentang kesihatan jantung anda.
  2. Pilih aktiviti seperti berjalan pantas, berjoging, berbasikal, berenang dan yoga selama 150 minit sekurang-kurangnya 5 hari seminggu. Adalah lebih baik untuk bersenam selama 45 minit setiap hari daripada melakukannya selama 2-3 jam secara serentak.
  3. Jangan bersenam jika anda mengalami sakit badan, atau berasa sesak nafas atau lemah.
  4. Mulakan senaman secara perlahan-lahan dan beransur-ansur. Jika anda berasa tidak sihat maka langkau bersenam pada hari tersebut dan bukannya memaksa diri. Bersenam mengikut kemampuan dan elakkan memaksa diri anda hanya kerana orang lain melakukannya.

Gim bukan sekadar trend

Memandangkan ‘kecergasan’ telah muncul sebagai mantera zaman baru sama ada muda dan tua hari ini, umum mengetahui bahawa senaman yang kerap membantu jantung dan juga mengurangkan risiko jangka panjang masalah kardiovaskular.

Adalah penting untuk memahami bahawa pergi ke gim bukanlah masalah tetapi kekurangan rejim senaman yang tersusun, progresif dan dipantau adalah puncanya. Pakar mencadangkan, jika seseorang mempunyai keadaan yang terdedah kepada penyakit jantung seperti hipertensi, diabetes mellitus, merokok atau sejarah keluarga penyakit jantung, adalah penting untuk dinilai mengikut garis kardiovaskular, sebelum memulakan dengan senaman berat. Sama seperti jantung berada dalam keadaan dinamik, pengunjung gim perlu berjaga-jaga untuk sebarang gejala luar biasa semasa bersenam, seperti pening, sesak nafas, dada sesak atau sakit dan menilai diri mereka jika mereka mengalami perkara yang sama.

ARTIKEL BERKAITAN: ‘Tak Perlu Ketat-Ketat Pun,’- Pakai Gaun Di Gim, Peminat Puji Aina Abdul Tetap Jaga Aurat Biarpun Berpeluh

Pilihan gim yang tepat

IKLAN

Memilih gim yang betul adalah satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan. Data telah menunjukkan bahawa gim yang dilengkapi dengan peranti AED (defibrilator luaran automatik) atau mempunyai kakitangan yang terlatih dalam CPR (resusitasi kardio-pulmonari), sentiasa dilengkapi dengan lebih baik untuk menangani serangan jantung di tempat bersenam

Secara keseluruhannya, gim adalah tempat yang bagus untuk bersenam, melatih dan meningkatkan tenaga anda tetapi menilai diri anda sebelum melakukan sebarang aktiviti yang tidak biasa, atau apa-apa aktiviti lasak bersama-sama dengan pengetahuan tentang gejala yang tidak menyenangkan semasa senaman adalah kunci untuk memastikan gim itu selamat.

Terdapat bukti kukuh bahawa senaman intensiti sederhana dikaitkan dengan kejadian jantung yang berkurangan, namun senaman yang kuat kadangkala boleh mencetuskan serangan jantung dan kematian mengejut. pada orang yang mempunyai keadaan jantung yang sedia ada dan mereka yang mempunyai gaya hidup yang tidak aktif. Senaman yang sengit boleh meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah dan tahap hormon adrenalin yang boleh menyebabkan plak pecah, mencetuskan serangan jantung.

Peningkatan risiko penyakit jantung di kalangan anak muda adalah pelbagai faktor:

IKLAN
  • Menolak had melebihi kemampuannya adalah trend dalam gim hari ini, yang telah menyebabkan peningkatan permintaan atau ketegangan jantung. Seseorang mesti membandingkan jantung dengan motor dan menolak motor melebihi kapasitinya memanaskannya. Menolak jantung anda untuk tempoh yang lebih lama menyebabkan jantung anda ditangkap.
  • Peningkatan dehidrasi semasa bersenam di gim bukan sahaja bermakna kehilangan cecair seperti air tetapi juga elektrolit penting seperti kalium dan natrium. Kedua-duanya adalah penting untuk irama jantung yang normal.
  • Pemeriksaan kesihatan tahunan rutin untuk menyaring individu tanpa gejala dengan penyakit jantung pada peringkat awal.
  • Peningkatan gaya hidup tidak sihat dan tidak aktif dalam kalangan generasi muda dengan perokok, pengambilan alkohol, diabetes, hipertensi, obesiti dan sejarah keluarga.

ARTIKEL BERKAITAN: Khasiat Bawang Mentah Berbanding Bawang Yang Dimasak, Boleh Cegah Sakit Jantung & Strok

Saranan pakar

Tahu bila untuk berhenti

Gim adalah baik untuk memastikan badan anda sihat, tetapi jangan memaksa diri melebihi had. Jangan melampaui kemampuan hati.

Hidratkan diri anda dengan air dan mineral

Untuk mengelakkan aritmia yang mengancam nyawa yang membawa kepada serangan jantung secara tiba-tiba, seseorang itu harus menghidratkan diri secara berselang-seli.

Mencegah lebih baik daripada mengubati

Jauhkan diri anda daripada faktor risiko yang boleh dielakkan seperti tembakau, alkohol, makanan ringan atau berlemak dan elakkan obesiti. Pemeriksaan perubatan yang berterusan adalah satu kemestian untuk faktor risiko yang tidak dapat dielakkan seperti diabetes, hipertensi atau sejarah keluarga yang lain. Pemeriksaan kesihatan tahunan rutin untuk semua individu yang berumur lebih 30 tahun, bukannya 40 tahun, harus diberi mandat dengan senario peralihan budaya semasa.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/SygL7ytmW6A

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI