Minggu lalu kita baru sahaja dikejutkan dengan berita pemergian Abam Bocey. Hari ini dikejutkan pula dengan ‘kepulangan’ Ashraf Sinclair, 40 ke negara abadi. Aktor yang di lahirkan di London dan dibesarkan di Malaysia ini meninggal dunia pagi tadi akibat serangan jantung di Jakarta, Indonesia. Selain berlakon, Ashraf atau nama sebenarnya Ashraf Daniel Mohd Sinclair merupakan seorang peragawan dan pengacara rancangan televisyen.

Menerusi portal berita Indonesia Kompas.com, berita pemergian suami kepada pelakon dan penyanyi popular Indonesia, Bunga Citra Lestari atau BCL disahkan Doddy yang juga pengurus BCL.

“Betul (meninggal dunia). Serangan jantung. Pagi tadi,” kata Doddy menerusi aplikasi WhatsApp kepada pemberita.

Difahamkan Ashraf menghembuskan nafas terakhir kira-kira 4.00 pagi tadi. Ashraf lahirkan pada 18 September 1979. Adik kepada model jelita Aishah Sinclair itu mula dikenali ramai sejak membintangi filem Gol dan Gincu pada 2005.

Ashraf kemudian berkahwin dengan Bunga Citra Lestari (BCL) pada 8 November 2008 di Masjid Al Bina Senayan, Jakarta. Pasangan ini dikurniakan seorang anak yang baru berusia 10 tahun, Noah Aidan Sinclair.

IKLAN


MENGIMBAS DETIK PERKENALAN
Mengimbas detik pertemuan antara Ashraf dan BCL, mereka bertemu dalam satu program di Malaysia. Yang paling diingati dari pertemuan itu, Ashraf salah tersebut nama BCL. Ashraf telah memanggil BCL dengan menyebut Bunga Cinta Lestari.

IKLAN

Pertemuan pertama BCL dan Ashraf terjadi di Kuala Lumpur, Malaysia, pada April 2007. Ashraf tidak tahu siapa itu BCL. Dalam talk show itu, sepatutnya rakan Ashraf yang mewawancara BCL. Akan tetapi dek kerana rakan Ashraf ada urusan yang tidak dapat dielakkan maka produser  menggantikannya dengan Ashraf. Itu pun Ashraf terlewat sejam.

TERSALAH SEBUT NAMA
Ashraf tidak kenal BCL. Prosuder hanya memberi petunjuk, BCL adalah penyanyi merangkap model dari Indonesia. Ketika wawancara berlangsung, Ashraf tersalah sebut nama BCL. Sepatutnya Bunga Citra Lestari tetapi disebut Bunga Cinta Lestari.

IKLAN

Namun daripada pertemuan itu, Ashraf mengakui bahawa auranya kuat sehingga dia meninggalkan catatan istimewa buat BCL.

Catatan itu bunyinya begini, “First impression, kamu memiliki pesona. Itu yang saya lihat.”

Sejak itu mereka menjalinkan hubungan cinta jarak jauh selama dua tahun sebelum mengambil keputusan untuk membina mahligai cinta. Ternyata cinta suci Ashraf kekal hingga ke akhir hayatnya.

Al-Fatihah….

Sumber kredit: Harian Metro dan tabloidbintang.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI