Buat masa ini trend #10yearchallenge terus jadi viral. Rata-rata di media sosial ramai yang muat turut gambar perbezaan 10 tahun dahulu berbanding sekarang. Masing-masing ceria melihat perbezaan dulu dan sekarang. Salah satunya adalah pengguna laman sosial facebook yang turut muat turut foto perbezaan bukan 10 tahun dulu tetapi setahun yang lalu.

Menurut pemilik akaun facebook Umi Aniza Amani dia membuat sendiri cabaran setahun membabitkan perubahan fizikalnya.

IKLAN
IKLAN
IKLAN
Turun 26 kg dalam tempoh setahun.

Dalam tempoh setahun itu dia ternyata berjaya menurunkan berat badan sebanyak 26 kg dalam tempoh Disember 2017 hingga Disember 2018. Dia yang dulunya mempunyai berat badan dari 105 kg turun kepada kepada 79 kg sahaja.

Cara yang dilakukannya adalah dengan cabaran pengambilan makanan tanpa gula. Dalam tempoh itu dia memang berhenti mengambil minuman teh ais, milo ais dan semua yang berasaskan susu pekat, air bergula serta kuih-kuih manis.
Perubahan cukup ketara setahun yang lalu.
Manakala untuk pengambilan nasi pula dia hanya amalkan ambil suku-suku separuh. Walau bagaimanapun menurutnya dia juga perlu istiqomah untuk proses menurunkan berat badannya itu.
Paling penting dia juga sudah meninggalkan grup ‘obesiti’ tetapi masih lagi dalam grup ‘big size’.
Tolak makanan dan minuman bergula.
1 years challenge without “sugar”… berjaya… bulan disember 2017 till disember 2018..
105kg-79kg…just totally stop teh ais milo ais semua yg berasaskan susu pekat,air bergula,kuih2 manis…istiqomah insyallah..
Nasi makan macam biasa..suku2 separuh..still in “big size”group but dah “left group” obesiti
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI