Pertambahan berat badan adalah salah satu simptom Sindrom Ovari Polikistik yang paling biasa. Inilah cara untuk menurunkan berat badan dengan PCOS.

Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) adalah gangguan hormon yang biasa ditemui di kalangan wanita dalam usia mengandung. Walaupun PCOS secara umumnya dianggap sebagai masalah kesuburan, terdapat beberapa lapisan padanya dan terdapat banyak lagi masalah yang datang bersamanya yang dialami oleh wanita yang menghidap PCOS setiap hari.

Salah satu masalah yang dihadapi oleh wanita adalah masalah berat badan. Ramai wanita yang menghidap PCOS juga mempunyai rintangan insulin yang mengakibatkan badan menghadapi kesukaran untuk menukar glukosa daripada darah kepada tenaga. Akibatnya, badan perlu menghasilkan lebih banyak insulin untuk mengimbangi paras gula. Rintangan insulin adalah punca biasa obesiti dan lebih separuh daripada wanita yang menghidap PCOS juga mengalami obesiti. Jadi, persoalan tentang cara menurunkan berat badan dengan PCOS menjadi lebih relevan.

Pengurusan PCOS adalah sukar dan semakin anda gemuk, semakin banyak masalah yang anda akan timbulkan kerana obesiti diketahui akan menjejaskan lagi hormon dan memberi kesan kepada kesuburan anda. Adalah penting untuk mengawal berat badan anda supaya tidak mengalami sebarang masalah ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Adakah Aku Penghidap Ovari Polisistik (PCOS)? Kenali Lebih Mendalam Mengenai Penyakit Merbahaya Ini!

Petua untuk menurunkan berat badan dengan PCOS

1. Makan makanan seimbang

IKLAN

Elakkan pendekatan ‘satu saiz sesuai untuk semua’ kerana pelan diet perlu disesuaikan mengikut jenis badan anda. Doktor mengesyorkan mengimbangkan diet dengan protein, sayur-sayuran dan lemak yang sihat. Elakkan makanan yang kaya dengan karbohidrat dan gula. Cuba tambah lebih banyak makanan kaya serat ke dalam diet kerana ia membantu anda berasa kenyang selepas makan dan baik untuk penghadaman. Tambahkan makanan yang ditapai ke dalam diet yang membantu dalam meningkatkan metabolisme dan menurunkan berat badan.

2. Elakkan makanan yang diproses

Makanan yang diproses telah menambah gula yang meningkatkan paras gula dalam darah dan meningkatkan ketahanan insulin dalam badan anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita dengan PCOS telah menunjukkan peningkatan yang lebih tinggi dalam paras gula darah selepas mengambil kuantiti gula yang sama berbanding wanita yang tidak mempunyai PCOS. Makanan yang diproses boleh menjadi mudah tetapi memudaratkan kesihatan anda.

3. Bersenam dengan kerap

Wanita yang bersenam sekurang-kurangnya 30 minit mempunyai risiko obesiti yang lebih rendah, yang juga meningkatkan peluang penurunan berat badan. Walaupun wanita yang menghidap PCOS mengambil masa yang lebih lama untuk menurunkan berat badan berbanding wanita yang tidak, senaman membantu mereka menurunkan berat badan secara beransur-ansur.

IKLAN

4. Jangan terlalu menyekat kalori atau melakukan senaman yang berlebihan

Mengurangkan terlalu banyak kalori daripada diet anda tidak baik untuk kesihatan kerana ia boleh mengakibatkan kekurangan nutrisi yang dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan. Terlalu seronok dalam bersenam juga diketahui menghalang pengeluaran estrogen dalam badan anda yang mengganggu ovulasi lagi.

5. Uruskan keinginan anda

Semasa mengikuti diet untuk menurunkan berat badan, adalah lumrah untuk mengidam sesuatu yang anda suka, yang mungkin tidak sihat untuk badan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengawal keinginan anda kerana ini boleh membalikkan keseluruhan proses penurunan berat badan dan seterusnya mengakibatkan berat badan bertambah.

IKLAN

6. Bersabar dengan kemajuan anda

Wanita yang mengalami PCOS mengambil masa untuk menurunkan berat badan. Bersabar tentang kemajuan anda kerana ia akan berlaku secara beransur-ansur. Elakkan membuat perbandingan dengan perjalanan penurunan berat badan orang lain kerana jenis badan setiap orang adalah berbeza.

7. Elakkan ubat sendiri

Adalah dinasihatkan untuk tidak mengubat sendiri apabila menghidap PCOS atau memulakan diet atau senaman tanpa memahami akibat yang mungkin ada pada badan anda. Adalah lebih baik untuk bercakap dengan pakar sakit puan yang boleh membimbing anda untuk diet PCOS dan pelan penurunan berat badan mengenai perkara yang sama. Dia juga boleh merujuk anda kepada pakar pemakanan yang boleh merangka pelan diet terbaik untuk anda untuk meningkatkan keseluruhan proses penurunan berat badan dengan memastikan badan mendapat semua nutrien yang diperlukan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI