Meski telah mencuci muka setiap hari, terkadang masih ada pori-pori yang tersumbat sehingga menimbulkan blackheads. Salah satu bahagian muka yang kerap dipenuhi blackheads adalah hidung. Perkara ini boleh memengaruhi kepercayaan diri. Untuk mengatasinya, anda perlu menggunakan sabun muka yang tepat.

Beberapa poin-poin yang perlu anda periksa sebelum membeli sabun muka penghilang blackheads. Kami juga akan memperkenalkan produk yang dicadangkankan. Anda pasti kembalikan kulit muka yang indah dan bebas dari blackheads!

Mengapa pori-pori menjadi gelap?

Sebelum memilih sabun pembersih muka untuk menghilangkan blackheads, Anda perlu mengetahui penyebab munculnya blackheads hitam. Jadi, mari pahami terlebih dahulu faktor yang pencetus pori-pori menjadi gelap.

Penyumbatan pori-pori akibat kotoran atau sebum berlebih

PIC: Bukaku

Salah satu penyebab munculnya blackheads pada pori-pori adalah adanya rembesan sebum yang berlebihan, sisa solekan yang tidak dicuci bersih, dan lainnya. Kotoran yang menyumbat pori-pori ini kemudian teroksida sehingga menghasilkan bintik-bintik hitam. Selain itu, semasa perolehan kulit yang tidak lancar boleh menimbulkan kulit mati yang menyumbat pori-pori. Kulit mati ini dapat mengalami oksida dan menyebabkan blackheads.

Hidung penuh blackheads yang muncul ke permukaan merupakan kondisi di mana pori-pori tersumbat oleh sebum ataupun kotoran. Perkara itu disebut dengan strawberry nose. Permukaan kulit akan terasa kasar ketika disentuh. Selain itu, saat pori-pori ditekan, akan muncul kotoran berwarna putih atau kuning. Jika dibiarkan seperti ini, bahagian permukaan akan teroksida dan menghitam.

Cara memilih sabun muka penghilang blackheads

Apa yang perlu diperhatikan ketika memilih sabun muka untuk menghilangkan blackheads? Berikut kami akan lima poin penting yang harus anda perhatikan dalam memilih produk. Jom dapatkan kulit bersih tanpa blackheads.

Untuk mengatasi penyumbatan pori akibat sebum, pilih produk dengan formula clay dan enzim

PIC: EverythingPretty

Blackheads yang terjadi kerana penyumbatan pori akibat sebum, kotoran sisa solekan, atau sel kulit mati akan mengeras. Jenis blackheads ini sukar dihilangkan dengan sabun muka biasa.

Pelbagai macam komposisi dikembangkan oleh pengeluar sabun muka. Akan tetapi, kami sarankan untuk memilih sabun muka dengan efek pembersihan yang kuat seperti enzim dan clay. Kandungan tersebut memiliki efek untuk melembutkan keratin. Namun, jika efek pembersihannya terlalu kuat, dapat mengiritasi kulit anda dan memburukkan kondisi kulit. Oleh kerana itu, sesuaikanlah dengan kondisi kulit anda, serta gunakan pelembap selepas mencuci muka.

Pilih produk yang mengandung pelembap seperti aloe vera dan hyaluronic acid

PIC: Aradbranding

Saat kondisi kulit kering, muka akan lebih kusam dan menua. Oleh kerana itu, sangat penting untuk memilih sabun muka yang memiliki kandungan pelembap di dalamnya.

Terdapat berbagai macam jenis pelembap, seperti aloe vera, hyaluronic acid, vitamin C, ceramide, dan lain-lain. Jadi, ingatlah untuk selalu memilih sabun muka yang memiliki kandungan pelembap seperti di atas.

Perhatikan aspek keselamatan produk

PIC: iFlawless

Sabun muka akan bersentuhan secara langsung dengan kulit, pastikan bahawa produk yang digunakan mengandung bahan-bahan yang selamat. Perhatikan kandungan bahan-bahan aditif seperti pengawet (contohnya paraben), pewangi, atau bahan lainnya. Setiap individu memiliki sensitiviti yang berbeza-beza terhadap bahan kimia tertentu. Oleh kerana itu, produk yang tidak menggunakan bahan aditif sama sekali belum tentu dijamin selamat untuk kulit anda.

Jika kandungan dalam suatu produk tidak berpengaruh buruk terhadap kulit anda, ertinya tiada masalah untuk terus memakainya. Jadi, penting untuk memeriksa dengan teliti bahan-bahan seperti pengawet dan pewangi yang terdapat dalam sabun muka anda. Periksa juga keserasian kandungan bahan-bahannya dengan kulit anda.

IKLAN

Pilihlah yang mengandung sedikit surfaktan

PIC: Editorial female

Perbezaan antara sabun muka buku dan facial foam ada pada jenis surfaktan yang digunakan. Surfaktan sendiri merupakan zat yang dapat menyatukan air dan minyak. Akan tetapi, surfaktan juga dinilai dapat menyerap kelembapan kulit. Oleh itu, jika memiliki kulit yang kering atau sensitif, pilihlah sabun muka yang formulanya lembut.

Namun, sabun muka yang lembut biasanya tidak dapat membersihkan kotoran dengan sempurna. Akibatnya, produk tersebut juga sulit untuk mengatasi masalah blackheads yang muncul akibat penyumbatan kotoran di pori-pori. Jadi, demi mendapat hasil terbaik, pilihlah sabun muka yang paling sesuai dengan kondisi kulit anda.

Pertimbangkan prestasi dan harga produk

Sabun muka merupakan produk skincare yang digunakan setiap hari. Oleh sebab itu, harga dari suatu produk menjadi poin penting yang perlu dipertimbangkan. Meski kandungannya kuat untuk menghilangkan blackheads, anda harus fikir dua kali untuk membelinya lagi-lagi jika harganya terlalu mahal.

Sabun pembersih muka biasanya diformulasikan untuk menghasilkan buih yang banyak agar tidak mudah mengiritasi kulit. Oleh kerana itu, perhitungkanlah prestasi dan harga suatu produk. Untuk pemakaian rutin setiap hari, mari pilih produk dengan harga yang wajar agar anda dapat terus menggunakannya!

10 cadangan sabun muka penghilang blackheads terbaik

Di bawah ini merupakan cadangan produk yang telah kami pilih dengan cermat untuk mengatasi blackheads di muka anda. Pilihlah sesuai dengan keperluan Anda.

1. Laneige Mini-Pore Double Clearing Cleansing Foam

Keluarkan kotoran tanpa menyebabkan rasa tegang di muka

Produk ini memiliki teknologi unik bernama moisture capsules yang dapat menjaga kelembapan muka setelah dicuci. Anda yang memiliki masalah blackheads akibat kulit kering, boleh cuba produk ini. Selain itu, buih yang dihasilkan memiliki tekstur lembut dan padat sehingga efektif untuk mengangkat kotoran. Muka akan lebih lembap sekaligus bersih.

2. Safi Sari Gamat & Habbatus Sauda Pembersih Muka Anti Jerawat

IKLAN

Pencuci muka terbaik untuk kulit berjerawat

Kulit berminyak cenderung untuk berjerawat kerana ianya merupakan non-comedogenic (tidak menyumbat liang pori) dan boleh digunakan sebagai ubat jerawat. Produk ini menghasilkan buih yang lembut pada kulit untuk menyingkirkan minyak, kotoran dan make-up tanpa meninggalkan rasa kering pada kulit muka.

3. Pond’s Pure White Deep Cleansing Facial Foam

Muka bersih walau terdedah dengan pecemaran

Anda yang sering terdedah dengan percemaran, cubalah sabun muka ini. Diformulasikan dengan karbon aktif, vitamin B3, dan 3x Purify Power, produk ini dapat mengangkat kotoran secara optima hingga ke dalam pori-pori. Selain itu, Pure White Deep Cleansing Facial Foam juga kuat menyerap minyak berlebih. Muka tampak lebih bersih dan segar.

4. Wardah White Secret Facial Wash with AHA

Menghilangkan blackheads sekaligus mencerahkan kulit

Produk ini diperkaya dengan natural AHA dan BHA yang berfungsi sebagai exfoliator.  Selain itu, kandungan natural AHA dapat mengangkat sel kulit mati tanpa membuat muka terasa kering. Hasilnya, kulit anda tidak sekadar bebas blackheads, tetapi juga jadi tampak lebih cerah dan bercahaya. Untuk anda yang merasa kulit mukanya mulai kusam, cubalah produk ini.

5. Hada Labo Tamagohada Ultimate Mild Peeling Face Wash

Formulanya lembut, jangan kuawatir akan mengiritasi kulit

Produk ini mengandung chemical exfoliator yang diformulasikan secara lembut. Kandungan pH disesuaikan dengan pH kulit sehingga tidak mendatangkan iritasi kulit. Sel kulit mati, minyak, dan kotoran di muka anda akan berkurang. Selain itu, chemical exfoliator juga dapat mengecilkan pori-pori kulit muka. Anda yang memiliki masalah pori-pori besar sesuai sekali menggunakan produk ini.

IKLAN

6. The Face Shop Jeju Volcanic Lava Pore Scrub Foam

Kulit muka lebih bersih dengan scrub mikropartikel

Salah satu keunggulan produk ini adalah scrub mikropartikel di dalamnya yang mampu membersihkan pori-pori dengan lebih optima. Dengan begitu, tak perlu kuawatir lagi jika anda memiliki banyak aktiviti outdoor. Seluruh kotoran dan debu yang masuk ke pori-pori akan dibersihkan dengan pantas. Hasilnya, baik blackheads mahupun sel kulit mati akan hilang dari muka.

7. Innisfree Jeju Volcanic Pore Cleansing Foam

Tiada lagi muka berkilau kerana terhasilnya minyak

Keistimewaan produk ini adalah permukaan Jeju Volcanic Scoria mempunyai banyak lubang sehingga sangat kuat untuk menyerap minyak. Jika muka anda tergolong kulit berminyak, Jeju Volcanic Pore Cleansing Foam boleh menjadi pilihan tepat. Gunakan secara rutin, maka muka anda bakal bebas kilat. Tanpa minyak berlebih, pertumbuhan blackheads tentunya boleh dicegah.

8. Skinfood Egg White Perfect Pore Cleansing Foam

Diperkaya dengan telur yang kaya akan asid amino dan vitamin

Bila anda memiliki masalah pori-pori yang cukup komplek, produk ini adalah pilihan yang tepat! Sebagai bahan utamanya, sabun muka ini menggunakan telur yang kaya akan asid amino dan vitamin yang baik untuk muka anda. Selain itu, produk ini juga menggunakan hot spring water yang dapat menyegarkan muka. Dengan formulasi tersebut, pori-pori muka jadi lebih rapat dan bersih. Muka pun tampak segar dan sihat.

9. Himalaya Herbals Gentle Exfoliating Daily Face Wash

Sabun muka tanpa uih. Lebih selamat!

Sabun muka ini mengandung scrub yang berasal dari aprikot sehingga tidak akan menghasilkan buih. Walaupun demikian, produk ini tetap efektif membersihkan sisa kulit mati dan blackheads. Dengan kandungan tersebut, sabun muka dari Himalayan Herbals ini sesuai untuk anda yang menginginkan produk dari bahan alami. Blackheads hilang, muka tetap terpelihara dengan baik.

10. COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser

Kulit sensitif bukan halangan untuk bebas blackheads

Bila kulit muka anda tergolong sensitif, COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser solusinya! Produk ini merupakan pembersih muka yang lembut, tetapi kuat untuk membersihkan semua kotoran pada kulit. Selain itu, sabun muka ini diperkaya dengan tea tree oil yang dapat mengecilkan pori-pori. Dengan demikian, tanpa membuat kulit menjadi iritasi, muka anda selamat dari serangan blackheads

SUMBER:Mybest

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI