Organ wanita yang mengalami menstruasi itu tandanya telah berfungsi dengan matang. Menstruasi sendiri merupakan proses keluarnya darah dari area kewanitaan yang secara alami terjadi kerana kitaran bulanan pada tubuh wanita.

Biasanya, menjelang menstruasi, akan terjadi gejala-gejala yang tidak menyenangkan malahan menganggu aktiviti harian anda. Misalnya seperti kram perut, lenguh, mod bertukar dan sebagainya. Adakah anda sering mengalaminya?

Ya, gejala-gejala tersebut disebut Pre-Menstrual Syndrome (PMS). PMS ini boleh beri gangguan fizik mahupun emosi yang terjadi selama beberapa hari sebelum menstruasi. Berlaku sekitar 5 hingga 11 hari sebelum haid dan akan hilang setelah haid bermula. Namun,

Adakah semua wanita mengalami PMS yang sama. Ada yang hanya mengalami gejala ringan dan ada pula yang mengalami gejala berat hingga mengganggu tugasan harian.

Gejala-gejala PMS

Gejala-gejala PMS sebagai tanda-tanda anda datang haid. Sekiranya anda pertama kali dating haid perhatikan gejala-gejala seperti berikut:

1. Kram perut

Kram perut biasanya seringkali buat anda tidak selesa, ini disebut juga dengan dysmenorrhea primer. Kram terasa dibahagian-bahagian tubuh tertentu seperti punggung dan pangkal peha bahagian bawah. Kram terjadi kerana menstruasi, rahim akan melakukan kontraksi untuk melepaskan lapisan dalam rahim (endometrium) ketika tidak terjadi kehamilan.

2. Jerawat timbul

Sumber gambar: Medical News

Bukan semua orang ada simptom ini dan adakalanya jerawat rawan kemerahan muncul.Ketika haid, hormon estrogen dan progesteron akan menurun dan hormon androgen akan meningkat. Peningkatan hormon androgen ini menyebabkan produksi minyak di kulit lebih banyak, yang mendorong jerawat.

3. Payudara terasa lembut atau membesar

Sebelum datang bulan, hormon estrogen memang meningkat dan merangsang pertumbuhan saluran susu di payudara. Tidak hairan terkadang payudara terasa bengkak. Gejala ini juga terkadang disertai rasa sengal di bahagian payudara.

4. Sakit kepala

Sumber gambar: The Conversation

Sakit kepala ini disebabkan oleh kadar hormon yang turun naik. Saat kitaran menstruasi, hormon serotonin boleh meningkat, sehingga mendorong terjadinya sakit kepala.

5. Sengal otot sendi di beberapa bahagian tubuh

Biasanya, gejala PMS juga menyebabkan sakit pada beberapa bahagian tubuh. Salah satunya adalah di bahagian bawah punggung. Ini kerana terjadinya kontraksi uterus ketika menjelang menstruasi.

6. Kenaikan berat badan

Sumber Gambar: Orthodox Union

Gejala ini bukan semua wanita mengalaminya. Namun ada juga yang mengalaminya ketika menjelang datang bulan kerana nafsu makan meningkat sehingga membenarkan berat badan naik. Perkara ini kerana sistem hormon dalam tubuh memang turun naik.

7. Perubahan mod

“Marah-marah datang bulan la tu”, lelaki selalu mengakui ini dan menjadikan gejala ini septikal pada wanita. Mod bertukar ini disebabkan oleh kadar hormon estrogen dan progesteron yang turun naik. Hormon estrogen boleh menurunkan rasa bahagia, meningkatkan rasa cemas dan sebagainya. Sementara progesteron pula memberi kesan menenangkan.

8. Mudah penat

Perubahan hormon menjelang menstruasi boleh membuat tubuh mudah penat ketika menjalankan aktiviti. Ini  kerana hormon yang turun naik sehingga berpengaruh pada sistem-sistem kerja tubuh. Itulah kenapa saat menstruasi, disarankan rehat yang secukupnya.

Sekiranya terjadi gejala-gejala di atas, bertemu dengan doctor. Sekiranya PMS masih menggangu untuk menjalankan segala aktiviti, anda boleh meringankan gejala-gejala tersebut dengan makanan mahupun minuman meredakan PMS. Pengambilan gizi tubuh memang sangat berpengaruh dalam meringankan gejala menstruasi.

Makanan dan minuman meredakan PMS

1. Air putih

Air putih menjadi minuman pereda PMS yang wajib dan mencukupi. Untuk hindarkan dari dehidrasi yang menyebabkan sakit kepala mahupun kram perut. Secara umumnya setiap hari cukup 8 gelas. Namun perlu disesuaikan mengikut keadaan badan.Tanda anda cukup minum air secukupnya, air kencing anda jernih dan sebaliknya sekiranya tidak mencukupi.

2. Yoghurt

IKLAN

Yoghurt salah satu bahan makanan yang tinggi kandungan kalsium. Menurut penelitian, kalsium sangat bermanfaat dalam mengurangkan terjadinya PMS. Selain itu, mengambil kalsium yang cukup juga boleh kurangkan gejala depresif dan kecemasan saat PMS. Anda juga boleh memakan bahan makanan sumber kalsium lainnya seperti susu dan keju.

3. Buah-buahan

Buah-buahan sangat disarankan yang banyak kandungan airnya seperti tembikai, boleh menjadi makanan pereda PMS. Buah-buahan tersebut boleh membantu mencukupkan keperluan cairan anda. Buah juga pastinya memiliki banyak vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk tubuh.

 

4. Ikan salmon

Makanan pereda PMS selanjutnya adalah ikan salmon yang kaya dengan kandungan asid lemak omega-3. Asid lemak omega-3 sangat bermanfaat dalam menambah kesihatan otak dan memperbaiki mood apabila PMS. Kemudian ada juga kandungan vitamin B yang membantu anda supaya tidak mudah merasa keletihan. Selain itu, ikan salmon juga terkandung vitamin D yang boleh mengatasi perubahan mod dan mengurangkan stres. Selain salmon, ikan-ikana lain yang memiliki kandungan omega-3 juga boleh anda makan. Contohnya ikan sardin, tuna, dan sebagainya.

5. Halia

Ternyata rempah ini berjaya meringankan gejala PMS seperti sengal otot atau di bahagian pangkal peha. Kamu boleh mengolahnya menjadi minuman pereda PMS dengan dicampurkan dalam minuman teh atau direbus atau direbus menjadi air.

Kandungan dalam halia ini adalah zat antiinflamasi yang boleh meredakan sengal otot. Disarankan sehari cukup makan 4 gram halia sahaja. Sekiranya berlebihan kemungkinan berisiko perut anda akan memulas-mulas.

6. Coklat gelap (dark chocolate)

Ternyata coklat juga menjadi makanan pereda PMS yang boleh anda makan. Namun, pilih jenis dark chocolate ya, bukan coklat dengan komposisi gula yang terlalu banyak. Coklat gelap kaya dengan kandungan zat besi dan magnesium.

IKLAN

Zat besi bermanfaat untuk mencegah anemia ketika haid. Sementara magnesium manfaatnya adalah meringankan gejala PMS. Penelitian menunjukkan kalau individu yang kekurangan magnesium, mengalami gejala PMS yang parah. Cubalah!

7. Kekacang

 

Kacang memiliki kandungan asid lemak omega-3 yang sangat berpengaruh untuk meredakan gejala-gejala PMS dan melancarkan haid. Salah satu jenis kacang-kacangan yang boleh anda makan adalah kacang gajus yang memiliki kandungan magnesium dan vitamin B6. Selain itu ada juga kandungan magnesium boleh mengurangkan gejala seperti susah tidur, payudara sensitif, dan sebagainya. Jenis kacang lain seperti almond, kacang brazil dan kacang pinus.

8. Sayuran hijau

Sayuran hijau memiliki kandungan zat besi, magnesium, dan juga vitamin. Misalnya bayam dan brokoli. Makan bayam dan brokoli boleh meringankan gejala seperti sengal otot, kram perut, dan mencegah keinginan untuk makan berlebihan. Siklus menstruasi anda juga boleh teratur apabila memakan sayuran hijau sebagai menu makan harian.

9. Pisang

Pisang memiliki kandungan kalium dan vitamin B6 yang boleh meringankan gejala sengal otot saat PMS. Gejala kram perut yang mengganggu aktiviti juga akan lebih reda. Selain itu, pisang juga boleh anda makan untuk mempertahankan rasa kenyang supaya tidak banyak makan makanan ringan saat menstruasi. Sehingga, berat badan akan lebih mudah diuruskan. Pisang juga memiliki kandungan triptofan yang mampu meningkatkan serotonin otak. Fungsinya adalah memperbaiki suasana hati dan mengurangi kecemasan.

10. Kunyit

Kurkumin yang boleh meringankan PMS. Kurkumin ini menyebabkan rasa sakit seperti pada perut, punggung bahagian bawah, pinggul dan sebagainya. Bahkan kurkumin ini juga boleh mengatur zat kimia dalam otak sehingga anda mudah mengalami perubahan mod. Anda boleh makan rempah  ini sebagai jamu atau campuran dalam masakan. Yang pasti, kunyit ini bermanfaat untuk wanita, karena jugaboleh melancarkan haid.

11. Quinoa

IKLAN

T tinggi protein, zat besi, dan magnesium, pastinya sangat bermanfaat untuk meringankan gejala-gejala PMS dan mencegah anemia mahupun kepenatan ketika haid. Selain itu, quinoa ini cenderung rendah indeks glikemik. Memakannya boleh mengendalikan rasa lapar anda agar pola makan saat PMS lebih terkawal.

12. Teh

Teh sangat bermanfaat dalam mencegah terjadinya kram perut ketika PMS. Selain itu, minuman ini pun boleh memperbaiki suasana hati dan membuat perasaan lebih tenang.

Berbagai jenis teh yang boleh anda minum antaranya teh hijau, teh chamomile, mahupun teh peppermint. Namun kalau memang ingin meminum teh, secukupnya ya kerana teh selalu dikaitkan dengan kembung perut.

13. Nenas

Nenas sangat bermanfaat dalam meringankan gejala sengal otot atau kram perut. Soalnya, ada kandungan enzim bromelia di dalam buah ini yang membantu mengatasi ketegangan otot. Saat menstruasi, otot di dinding rahim pastinya akan berkontraksi. Kamu boleh makan nenas baik secara langsung atau dibuat jus untuk meredakan sengal otot.

14. Avokado

Avokado mengandung vitamin B6 yang mampu meredakan sakit haid dan perubahan mod. Buah ini juga bermanfaat dalam menjaga keseimbangan hormon,kandungan vitamin E yang bermanfaat mencegah kram perut. Selain bermanfaat, rasa buah ini pastinya juga lazat dan mengandung lemak baik untuk tubuh.

15. Tahu dan tempe

Manfaatnya makanan ini boleh meringankan pelbagai gejala PMS seperti Kedua bahan makanan ini juga mampu mengurangkan rasa cemas dan depresi. Kemudian kandungan zat besinya boleh mencegah terjadinya anemia saat menstruasi dan melancarkan sirkulasi darah sehingga tidak mudah pening atau keletihan.

Makanan yang perlu dihindari ketika mengalami PMS

Selain makan makanan yang meredakan, anda juga digalakkan mengelakkan makanan-makanan ini agar gejala-gejala PMS tidak bertambah rumit.

Kandungan garam yang berlebihan

Salah satu makanan yang perlu dihindari ketika PMS adalah makanan dengan kandungan garam tinggi. Contohnya snack, makanan yang diproses dan sebagainya. Garam yang terlalu banyak boleh menyebabkan rasa kembung yang tidak selesa.

Kandungan gula terlalu banyak

Selain makanan banyak garam, makanan atau minuman yang tinggi gula juga boleh memparahkan gejala PMS. Soalnya terlalu banyak pengambilan gula boleh mendorong anda ‘moody’. Selain itu, makanan atau minuman tinggi gula akan cenderung tinggi kalori yang mendorong kenaikan berat badan. Contoh makanan atau minuman yang tinggi gula adalah cake, ais krim, minuman ringan dan sebagainya.

Kopi atau minuman berkafein

Minuman berkafein seperti kopi juga sebaiknya kamu hindari kalau ingin meredakan PMS. Kafein bersifat diuretik yang boleh buat tubuh anda kekurangan

Makanan pedas

Kalau anda peminat tegar makanan pedas, berhenti dahulu Ketika alami PMS. ini kerana makanan pedas boleh mendorong sakit perut dan diare. Pastinya tidak selesa saat mengalami gejala sakit atau kram perut, ditambah dengan makan pedas?

Jangan biarkan PMS menggangu aktiviti harian anda, pengambilan makanan sihat baik juga menjamin gaya hidup yang sihat. Lakukan senaman ringan supaya otot bergerak lebih baik.