Semasa duduk, santai, di meja makan mungkin sangat selesa, ia tidak semestinya perkara terbaik untuk kesihatan anda. Anda pasti menghabiskan banyak masa dengan duduk di tempat kerja dan pulang ke rumah sambil duduk di dalam kereta atau menaiki pengangkutan awam hanya untuk mendapati diri anda duduk sekali lagi untuk makan malam.

Tetapi kebanyakan keluarga Jepun makan sambil duduk di atas lantai dan kemungkinan besar anda tidak akan menemui kerusi, walaupun di restoran 5 bintang di Jepun. Anda pasti terkejut apabila mendapati bahawa orang Jepun makan sambil duduk di lantai dan ini bukan sahaja kerana rumah Jepun biasanya sangat kecil. Malah, tabiat ini mempunyai banyak manfaat kesihatan yang anda mungkin ingin mencubanya.

Membantu penghadaman.

Duduk Makan Di Lantai Cara Orang Jepun Bantu Hidup Lebih Lama, Patutlah…

Apabila duduk di atas lantai dengan kaki bersilang dan makan, anda dengan mudah melakukan yoga pada masa yang sama. Kedudukan bersila ini dipanggil pose “mudah”, atau sukhasana, dan ia dipercayai dapat meningkatkan aliran darah ke perut, membantu anda mencerna makanan dengan mudah dan mendapatkan paling banyak vitamin dan nutrien. Apabila anda membongkok ke hadapan untuk mengambil makanan dari pinggan dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan untuk menelannya, anda sedang menguatkan otot di perut, yang seterusnya, boleh mengelakkan kembung perut.

ARTIKEL BERKAITAN: Diet Tahan Nafas ‘Method’ Jepun Bantu Kita Cepat Menghilangkan Lemak Di Perut Dengan Hanya 2 Minit 

Mungkin membantu menurunkan berat badan

Duduk Makan Di Lantai Cara Orang Jepun Bantu Hidup Lebih Lama, Patutlah…

Duduk di atas lantai sambil makan membantu saraf vagus berfungsi dengan lebih baik. Apabila sistem pencernaan anda mengeluarkan hormon yang dipanggil leptin, ia menghantar isyarat kepada saraf vagus bahawa anda sudah kenyang, dan fungsi saraf ini yang betul boleh menghalang anda daripada makan berlebihan.

IKLAN

Menjadikan anda lebih fleksibel

Duduk Makan Di Lantai Cara Orang Jepun Bantu Hidup Lebih Lama, Patutlah…

Semasa duduk terlalu lama di atas kerusi boleh menyebabkan punggung anda sakit dan akhirnya menegangkan cakera di tulang belakang, duduk di atas lantai meregangkan lutut dan pinggul anda. Kerana kedudukan ini membantu anda untuk duduk lebih tinggi dengan setiap gigitan yang anda ambil, ia menghalang anda daripada membongkok dan menjadikan belakang dan bahu anda lebih kuat.

Mungkin membantu anda hidup lebih lama

Duduk Makan Di Lantai Cara Orang Jepun Bantu Hidup Lebih Lama, Patutlah…

Jika anda boleh dengan mudah bangkit dari kedudukan bersila tanpa sebarang sokongan, kemungkinan besar anda mungkin hidup lebih lama. Ternyata, duduk di atas lantai sambil makan dan bangun beberapa kali sehari adalah salah satu cara paling mudah untuk menambah tahun tambahan dalam hidup anda.

IKLAN

Mengekalkan kesihatan sendi

Duduk Makan Di Lantai Cara Orang Jepun Bantu Hidup Lebih Lama, Patutlah…

Apabila duduk lama di atas kerusi, pinggul menjadi kaku. Duduk di atas lantai, bagaimanapun, membolehkan anda meregangkan pinggul dan buku lali, ini menjadikan sendi anda lebih fleksibel. Sesetengah postur duduk, seperti melutut dan mencangkung, menjadikan otot berfungsi walaupun sedang berehat, kerana ia menggalakkan anda untuk melibatkan otot yang tidak aktif apabila duduk di kerusi.

ARTIKEL BERKAITAN: Amalan Kecantikan Wanita Jepun, Patutlah Nampak Awet Muda & Kulit Cantik

Memperbaiki postur

Duduk Makan Di Lantai Cara Orang Jepun Bantu Hidup Lebih Lama, Patutlah…

IKLAN

Apabila kerusi tidak menyokong belakang anda, ia menggalakkan anda untuk melibatkan otot teras anda, yang seterusnya memberi manfaat kepada postur anda. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengelak daripada membongkok, kerana ini boleh menyebabkan sakit belakang.

Menenangkan fikiran

Duduk Makan Di Lantai Cara Orang Jepun Bantu Hidup Lebih Lama, Patutlah…

Melakukan yoga sambil makan juga menenangkan fikiran. Apabila fikiran tenang, anda boleh menikmati makanan lebih banyak dan makan hanya sehingga anda kenyang.

Sebenarnya cara duduk sebegini banyak kebaikannya. Posisi ini dapat memberikan keselesaan pada perut dan ia menjaga keseimbangan komposisi ruang dalam perut kepada 3 bahagian. Iaitu 1/3 ruang adalah untuk makanan, 1/3 untuk udara dan 1/3 lagi adalah untuk air. Inilah cara rasuluallah duduk seperti duduk tahiyat awal tapi lutut kanan dinaikkan. Posisi duduknya ialah peha/lutut kanan dinaikkan manakala anda duduk pada bahagian kaki kiri.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/uigaDhos9Vg