Tak dinafikan kulit orang dulu-dulu memang cantik dan bersih tanpa kehadiran jerawat. Mereka tidak gunakan produk penjagaan wajah yang mahal, sebaliknya rahsia kecantikan hanya dengan penggunaan bedak sejuk cap Nyonya. Namun kini tak ramai menggunakannya kerana terdapat banyak pilihan lain.

Tetapi bagi seorang pengguna laman sosial facebook, Marina Saringat ini tetap maintain menggunakan produk lama ini untuk mengurangkan pertumbuhan jerawat pada wajahnya.

Bukan tu sahaja, penggunaan bedak Nyonya ini juga turut membuat kulit jadi awet muda, gebu dan mempunyai kejelitaannya tersendiri.

Ayuh ikuti perkongsiannya di laman sosial Facebook hingga mendapat hampir ribuan butang share yang menjadikan bedak Nyonya ini sebagai masker dan disapu pada wajah.

Gadis ini menggunakannya tiga kali seminggu dan hasilnya wajah jadi glowing dan flawless.

Kita suka pandang rendah bila tunjuk produk lama. Kadang-kadang yang baru ada kerana manfaat dan kebaikkan daripada produk yang lama.

Bila cakap bedak Samfong aka bedak batu ataupun bedak nyonya memang nostalgik giler kan. Yelah, nilah bedak opah opah kita and ibu ibu kita. Memang lejen sangat. Kalau tengok kulit opah atau nenek kita. Awet mudakan? Gebu kan? Jelita dengan tersendiri kan?

Haaa rahsianyaaaa bedak nilahhhhh!

2 minggu berturut sebenarnya kulit ari tumbuh jerawat. Memang jerawat is biasa. Tapi ni jerawat kecil kecil yang menggerutu. Makin tumbuh tumbuh dan tumbuh. Aduuhh mak aiii, sakit. Asalnya sebab berpeluh dimuka, muka jadi gatal gatal dan menyakitkan

Cari punya cari solusi, ari nekad. Terai bedak nyonya ni. Yess, bedak nyonya ni ari pakai as mask dan juga tak lupa tips sebelum ni tepung dan limau. Memang kerap dan rajin buat dua tips ni.

Alhamdulillahh, getting better. Plussss, kulit jadi makin pelolesss. Heyyyy, rasa nk lompat bintang tau bila skin dah sihat and paling best jerawat makin malu nak tumbuh! Hihih

Okeyyhh tak nak banyak cerita. Ari nak share tips mudah nih!

Cara-caranya

  1. 1/2 sudu kecil bedak nyonya

2. Sedikit air suam (pastikan dalam keadaan suam sedikit ye)

3. Campurkan dengan bedak nyonya. Pastikan tesktur tak terlalu cair untuk disapukan pada kulit. (Bau makin harummmm tau tenang je, hilang stress)

4. Sapukan pada kulit. Pastikan muka dibersihkan terlebih dahulu.

5. Tunggu kering dalam 15 minit atau semalaman.

6. Cuci dan rasakan perbezaan!

*amalkan setiap hari kalau busy dan malas bebeno, 3 kali seminggu secara bergilir

Artikel Berkaitan: Guna Ketul Ais Untuk Kekal Awet Muda & ‘Flawless’