PIC: Simple @skincare

Sekiranya anda pernah terfikir bagaimana mencuci muka dengan cara yang betul, anda tidak sendirian. Payah bukan? Cucurkan sedikit air di wajah anda, sapu sedikit pembersih, dan bilas, bukan? Ya, memang semudah itu bagi sebilangan individu. Tetapi untuk mengetahui cara mencuci muka dengan betul untuk kulit khusus anda memerlukan sedikit usaha untuk menampakkan hasil yang wow.

Membersihkan wajah dari kotoran, sel-sel kulit mati, solekan dan apa sahaja yang mungkin menyumbat liang-liang atau menyebabkan wajah  kusam secara umum. Bergantung pada jenis pembersih yang anda gunakan, ia juga dapat membantu merawat keadaan kulit tertentu, seperti jerawat. “Pembersihan wajah yang betul mencegah jerawat, dapat meningkatkan kesihatan kulit, dan bahkan dapat mengurangi keradangan kulit,” kata pakar dermatologi.

Tetapi bukan hanya cara mencuci muka yang membuat perbezaan, tetapi juga berapa kerap, dan jenis pencucian muka yang anda gunakan. Untuk memastikan anda menggosok dengan baik, berikut adalah beberapa cara mudah untuk memastikan anda membersihkan dengan betul dan untuk menjadikan rutin pembersihan anda lebih berkesan. Pelajari sekarang supaya anda tahu cara mencuci muka dengan cara * betul * setiap masa.

1. Sekurang-kurangnya, cuci muka setiap malam.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri
PIC: SIMPLE

Mencuci muka pada waktu malam adalah peraturan yang sukar dan cepat untuk menjaga kulit dan ini berlaku walaupun anda tidak memakai alat solekan. Pada siang hari, minyak dan peluh semulajadi terkumpul pada kulit, yang bererti kotoran dan pencemaran menumpuk di lapisan kulit luar kita. Tidak membuang semua kotoran dan senjata ini pada akhir hari boleh menyebabkan kerengsaan kulit, keradangan, dan jerawat.

2. Juga mencuci muka pada waktu pagi.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri
pic: StockSubmitter

Anda mungkin berfikir bahawa membersihkan kulit sebelum tidur adalah semua yang anda perlukan untuk bangun dengan wajah segar, tetapi bilas lain pada waktu pagi adalah idea yang baik. Semasa anda membuang dan memutar pada waktu malam, bakteria dari air liur dan minyak dari rambut anda mudah dipindahkan ke wajah dan mata anda. Jadi walaupun anda sering mencuci muka pada waktu malam dan sarung bantal anda, A.M. membersihkan adalah amalan terbaik.

Selain itu, jika anda memakai produk seperti rawatan, serum, pelembap atau krim malam sebelum tidur, anda mesti mencucinya pada waktu pagi sebelum mengenakan produk pada waktu siang.

Perlu diingat bahawa anda mungkin perlu menggunakan pembersih yang berbeza pada waktu pagi daripada yang anda gunakan pada waktu malam. Sekiranya anda mempunyai kulit yang kering atau sensitif, misalnya, anda mungkin mahu menggunakan air misel atau pembersih yang sangat lembut pada waktu pagi. Jika anda menggunakan pembersih yang mengandungi asid salisilik untuk membantu menguruskan jerawat, anda mungkin merasa terlalu keras atau kering untuk digunakan dua kali sehari.

3. Gunakan suhu air yang betul.

Menggunakan air panas di bilik mandi atau mencuci muka mungkin terasa sangat baik, tetapi sebenarnya boleh merosakkan kulit halus di wajah anda.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri

Suhu yang melampau, seperti panas, mandi wap atau air panas, boleh menyebabkan pelebaran saluran darah dan kerosakan tisu halus. Selanjutnya, air panas secara semula jadi menghilangkan kulit dari penghalang minyak yang diperlukan yang membantu menjaga integriti kulit. Ini bermakna kulit anda akan kering lebih cepat dan menjadi lebih gatal dan mengelupas dari masa ke masa.

Masalah utama bagi mereka yang mempunyai kulit kering atau sensitif kerana kulit mereka sudah lebih rentan untuk mengeringkan atau bereaksi dengan teruk pada tahap yang berlebihan. Suhu air panas juga boleh menjadi pencetus rosacea, keadaan kulit yang menyebabkan kemerahan dan jerawat. Oleh itu, penting untuk menggunakan air suam untuk mencuci muka.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Salah Teknik Cuci Kulit Wajah Salah Satunya Cuci Muka Bawah Pancuran Air Shower

4. Pastikan anda menggunakan pembersih yang sesuai untuk jenis kulit anda.

Semasa mencari pencuci muka, anda perlu pertimbangkan faktor seperti jenis kulit anda seperti kulit biasanya berminyak, kering, normal, atau gabungan, sensitif, terdedah kepada jerawat, dan jika anda mempunyai keadaan kulit yang lain seperti rosacea, eksim, atau psoriasis.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri
pic: zafesya simply foundation

Sekiranya kulit anda cenderung kering atau sensitif, pembersih lembut atau berkrim akan berfungsi untuk anda. Tetapi mereka yang mempunyai kulit berminyak biasanya dapat bertoleransi dengan pembersih gel atau buih dengan lebih ringan. Bagi mereka yang mempunyai kulit normal, pembersih berasaskan air sangat sesuai. Anda juga boleh mencuba menggunakan sesuatu seperti minyak pembersih atau balsem yang cenderung lebih lembap daripada pembersih tradisional dan dapat membersihkan solekan dan pelindung matahari yang lebih tebal.

Tetapi jika anda tidak tahu di mana untuk memulakan atau bagaimana mengetahui jenis kulit anda, ada baiknya anda berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mengetahui apa yang sesuai untuk anda.

IKLAN

5. Sekiranya anda mesti menggunakan sabun, cari sesuatu yang sangat lembut.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri

Anda cukup bernasib baik kerana tidak mempunyai kulit sensitif, mungkin mendapatkan pembersih secara rawak, bersihkan dan mulakan hari anda. Tetapi pembersih yang keras ini dapat menghilangkan hidrator semula jadi dari kulit, yang boleh menyebabkan wajah anda terdedah kepada keradangan dan kulit kering.

Sebagai gantinya, pakar menyarankan menggunakan pembersih lembut yang menghormati keseimbangan kulit anda.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Muka Bertambah Kering, Rupanya pH Pencuci Muka Tak Seimbang. Ini Cara Uji pH Yang…

6. Cuci muka hanya sekerap yang anda perlu.

Sebaiknya anda mencuci muka dua kali sehari (sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam) serta selepas bersenam atau berpeluh berlebihan. Tetapi itu benar-benar maksimum.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri

Mencuci muka lebih dari dua kali sehari untuk menghilangkan kuman bukanlah keperluan sebenar bagi sesetengah individu, kecuali mereka terdedah kepada jangkitan kulit. Mencuci tidak hanya menyebabkan kulit kering dan jengkel, tetapi juga boleh menyebabkan kulit secara paradoks menghasilkan terlalu banyak minyak. Jadi, sebilangan besar dari kita harus mengikuti rutin dua kali sehari.

Sebaliknya, sebilangan individu dengan kulit yang sangat kering atau sensitif mendapati bahawa mencuci hanya dua kali sehari dengan pembersih merengsakan kulit mereka. Oleh itu, seperti yang dijelaskan, mereka mungkin lebih baik menggunakan percikan air atau air kecil pada waktu pagi dan pembersih lembut pada waktu malam.

7. Gunakan pelembap anda dengan cepat selepas pembersihan.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri

Langkah penjagaan kulit susulan, terutamanya pelembap yang dapat membuat perbezaan besar dalam keberkesanannya. Sebilangan besar pelembap mengandungi kedua-dua bahan humektan (yang menarik air ke dalam kulit) dan bahan-bahan oklusi (yang membantu menutup penghidratan ke dalam kulit). Oleh itu, menggunakan pelembap semasa kulit anda masih lembap membantu mengekalkan kelembapan lebih banyak.

IKLAN

Sekiranya anda menunggu walaupun beberapa minit, sel-sel permukaannya mengalami dehidrasi dan sebenarnya lebih sukar untuk melembapkan. Mungkin sedikit sukar sekiranya anda mempunyai beberapa langkah lain antara pembersihan dan pelembapan. Tetapi jika anda boleh mengamalkannya, anda akan memberi kulit anda tambahan hidrasi.

Ingat bahawa anda harus selalu memakai pelindung matahari setiap hari dengan perlindungan spektrum luas dan sekurang-kurangnya SPF 30. Sekiranya pelembap siang hari anda tidak memilikinya, sapukan pelindung matahari di atas. SPF akan membantu melindungi semua kerja keras yang anda lakukan dalam perawatan kulit anda.

8. Usahakan untuk tidak menggosok atau terlalu agresif.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri

Membersihkan wajah untuk jangka masa yang lebih lama atau dengan lebih kuat akan mencuci wajah anda dengan lebih teliti? Pada hakikatnya, lamanya masa yang anda habiskan untuk membersihkan diri tidak berkaitan dengan seberapa baik anda membersihkan wajah.

Sebaliknya, cubalah mensasarkan sekurang-kurangnya 20 hingga 30 saat, atau sehingga produk muncul di wajah anda. Mencuci terlalu agresif atau terlalu lama terutamanya jika pembersih anda mengandungi bahan pengelupasan boleh menyebabkan kulit menjadi merah, jengkel, marah.

Untuk mencuci muka dengan betul, anda disarankan membasahi wajah dengan air suam, tidak panas dan gunakan hujung jari anda untuk menggunakan pembersih dalam gerakan bulat. Pastikan untuk mencuci zon-T dan zon U (di sekitar garis rahang), kerana ini adalah kawasan yang cenderung diabaikan. Setelah membina buih yang bagus, bilas, dan keringkan dengan teliti dengan tuala yang lembut dan bersih.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Kulit Muka Berkawah, 10 Cadangan Pencuci Muka Terbaik Kecilkan Pori Dan Nyahkan Blackheads

9. Mempunyai produk yang berasingan hanya untuk pengelupasan.

Nampaknya penggunaan exfoliant scrubby adalah cara mudah untuk menghilangkan dua langkah penjagaan kulit dalam satu. Tetapi yang sebenarnya adalah, melainkan jika anda cuba menguruskan jerawat dengan pembersih yang mengandungi asid salisilik, anda mungkin tidak mahu menggunakan pengelupasan setiap hari.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri
pic: beauty dummy blogger

Kedua-dua pengelupasan kimia (seperti asid salisilik dan asid glikolik) dan pengelupasan fizikal (seperti lulur dan berus) sangat berkesan untuk menghilangkan sel-sel kulit mati, kotoran, dan senjata lain yang dapat menyumbat liang. Pengelupasan dapat membantu membuang sel mati yang terkumpul di permukaan kulit untuk meningkatkan cahaya kulit.

Tetapi apabila terlalu banyak digunakan, anda mengganggu penghalang kulit halus yang membuat wajah terhidrasi dan terlindung, menyebabkan kulit yang jengkel, mengelupas, kering. Oleh itu, anda tidak boleh mengelupas lebih daripada beberapa kali seminggu. Anda yang mempunyai kulit sensitif atau kering mungkin hanya perlu mengelupas sekali atau dua kali sebulan.

IKLAN

10. Memerlukan penghilang solek selain pembersih anda.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri

Anda mungkin tahu bahaya tertidur dengan riasan wajah penuh (misalnya jerawat dan kusam). Tetapi pembersih lembut anda mungkin tidak boleh menyelesaikan semua solekan itu, terutamanya jika produk anda mengandungi bahan SPF mineral atau minyak.

Banyak jenama solekan yang tahan noda atau kalis air, jadi pembersih asas tidak akan menghilangkannya dengan sempurna. Atas sebab ini, penting untuk menggunakan alat solek yang lembut untuk menghilangkan lap, air misel, atau alat solek berasaskan minyak sebelum anda mencuci – terutamanya ketika menanggalkan solekan yang sudah lama dipakai.

Konsep pembersihan dua kali, berguna untuk membersihkan seperti pembersih atau minyak balsem berasaskan minyak untuk menghilangkan soleank, diikuti dengan pembersih berasaskan air untuk menghilangkan kotoran yang tersisa.

11. Tetapi jangan menganggap bahawa solekan itu membersihkan keseluruhan rutin pembersihan anda.

Tisu basah sangat selesa dan, ya, bagus untuk menghilangkan solek. Tetapi, sayangnya, itu tidak cukup baik untuk menjadi pembersih anda. Kain itu diformulasikan dengan banyak bahan pengawet yang memungkinkannya stabil di rak dan duduk di bilik mandi anda tanpa tumbuh bakteria dan jamur. Oleh itu,  walaupun tisu ini menanggalkan alat solek dan kotoran, ia juga meninggalkan residu yang juga perlu dibuang. Tambahan, pengawet tersebut boleh menjengkelkan pada individu yang mempunyai kulit sensitif.

Sekiranya anda ingin menggunakan alat solek, hanya gunakannya untuk menanggalkan solekan terlebih dahulu dan kemudian ikuti dengan pembersih lembut sebenar. Selain itu, daripada tisu sekali pakai atau pelapik kapas, pertimbangkan untuk mencuba putaran solek yang boleh digunakan semula yang boleh dicuci dan digunakan berulang kali.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Ini 9 Senarai Pilihan Produk Pencuci Muka Bajet Bawah RM50, Yang Dapat Menghilangkan Masalah…

12. Anda boleh melangkau pembersihan setelah menggunakan topeng muka.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri

Petunjuk pada kebanyakan topeng dan kulit muka memerintahkan anda untuk menggunakan produk pada wajah yang baru dicuci. Ini kerana rawatan kulit ini memerlukan wajah yang bersih sehingga bahan-bahannya dapat meresap sepenuhnya ke dalam kulit. Sekiranya anda menggunakan serum atau rawatan atau produk lain sebelum topeng terutamanya jika bahan yang tebal atau berasaskan minyak, ia mungkin menjadikan bahan topeng tidak cukup mendalam ke dalam kulit sehingga memberi kesan.

Tetapi setelah selesai menggunakan topeng, anda tidak perlu membersihkannya lagi. Masker dapat memberikan ramuan yang sangat kuat dan pekat. Jadi biarkan kulit anda menikmati manfaatnya lama setelah anda menanggalkannya.

Dan apabila tiba masanya untuk menanggalkan topeng, ikuti arahan produk. Contohnya, topeng lembaran biasanya tidak memerlukan pembersihan sesudahnya cukup tepuk goop yang tersisa ke kulit anda dan biarkan ia menyerap. Tetapi jika anda menggunakan sesuatu seperti topeng tanah liat yang perlu dikeluarkan, lakukan dengan membersihkannya dengan lembut menggunakan air suam.

13. Pastikan tuala muka anda bersih.

Kulit Yang Sihat Bermula Dari Cara Pembersihan Wajah Yang Betul. 13 Langkah Ini Manfaat Untuk Kulit Berseri

Mungkin terasa sakit apabila membuang kain lap di hamper setelah hanya satu atau dua kali penggunaan (terutamanya jika anda perlu berjalan kaki ke mesin cuci untuk mencuci pakaian). Tetapi pakar mengatakan bahawa menggunakan semula kain lap yang sama berulang kali menyebarkan lebih banyak bakteria ke wajah anda, yang boleh menyebabkan jerawat.

Sebagai gantinya, melaburlah dalam satu set kain asas yang murah, yang dapat bertahan lama melalui rutin pembersihan anda (termasuk siang dan malam).