Pelbagai cara digunakan untuk mengekalkan awet muda. Dan salah satu caranya ialah dengan minum air yang dibuat dari serai dan teh hijau.

Hasilnya bukan såja wajah awet muda, tapi juga dapat melancarkan perjalanan darah, cairkan koletserol dan sihatkan jantung.

Perkongsian dari Mastura Rashd di laman sosial facebook ini dengan hanya kos tidak sampai RM20.

Malah cara membuatnya juga senang dan lebihan air bioleh disimpan dalam peti sejuk. Air teh ini juga boleh diminum oleh kanak-kanak.

Jom kita lihat apa bahannya dan cara membuat.

BAHAN-BAHAN

3 batang serai

1 sudu besar daun teh hijau

2 ketul besar gula batu (pecahkan)

Resipi asal hanya gula batu dan serai saja.

Tapi fiona tambah daun teh hijau supaya fungsi awet mudanya berdouble triple dengan teh hijau yang antioksida.

Bukan saja darah lancar, siap pakej cairkan kolestrol ,sihatkan jantung dan otak sekali.

#ps1 boleh guna teh hijau uncang brand OSK, AHMAD TEA ATAU BOH. Boleh ganti dega teh rooibois atau black tea biasa. 

#ps2 Boleh guna madu, stevia atau gula perang kalau taknak gula batu. Tapi sebaiknya jangan guna gula biasa sebab tak berkhasiat. 

#ps3 boleh tambah halia jika nak extra hot. Tambah lemon untuk extra vitamin c booster.

CARA MEMBUAT

1. Ketuk serai sampai pecah supaya kesemua khasiat serai masuk dalam air rebusan.

2. Isi air dalam cerek terus (cerek jenis boleh masak atas induction cooker), atau dalam periuk pun boleh.

3. Isi serai dan teh hijau.

4. Masukkan gula batu terus ke dalam air. Mulakan merebus sampai mendidih.

5. Dah didih, tutup api, dan biarkan seketika selama 10 minit. Biarkan dulu bahan-bahan berada dalam cerek. Nampak tak air dah bertukar warna perang? 

Kalau air bertukar hitam, cuba check, takut ada cicak tokek termasuk sekali tanpa sedar.

6. Tuang secawan. Harumnyaaa aroma teh serai ni.

Jadilah kau esok berwajah baby baby dengan teh awet muda yang satu ni.

Simple kan?

Tak buat jugak, tak tahulah. 

Kos RM1 untuk 5 batang serai, dan RM10-RM15 untuk daun teh hijau asli sebungkus. Gula batu sepeket RM2.20.

Kos tak sampai RM20, tapi boleh buat berkali-kali.

HASILNYA

Jemput minum. Lepas minum ni berpeluh-peluh badan. Ini antara teh terbaik untuk diminum sebelum mulakan senaman atau buat kerja rumah.

Teh ni selamat diminum kanak-kanak ok. Tak perlu rebus 7 hari 7 malam. Cukup 10 minit untuk legakan cirit birit anak, demam dan sakit perut.

Oh jangan hairan lepas minum asyik nak kentut, sendawa dan kencing saja ok. Nilah “magic”nya teh serai awet muda ni.

Amalkan gaya hidup sihat dengan bahan semulajadi dari dapur ok.