Pasti ramai di antara kita yang mengalami kesukaran untuk mendapatkan kulit yang glowing? Terutamanya di era yang semakin maju sekarang ini, industri kecantikan sendiri banyak mengeluarkam pelbagai produk penjagaan kulit yang berbeza fungsinya, sehingga kadang-kadang kita sebagai pengguna rencam memilih produk yang sesuai untuk membuat kulit menjadi glowing dan berseri.

Penggunaan produk penjagaan kulit sendiri adakalnya tidak cukup berkesan untuk membuat kulit menjadi lebih sihat dan bercahaya. Ini kerana pelbagai faktor seperti genetik, hormon, dan gaya hidup individu yang berbeza-beza turut mempengaruhi kesihatan kulit anda.

Justeru, disini Hijabista senaraikan Dikutip beberapa cara untuk membuat kulit bercahaya tanpa menggunakan produk penjagaan kulit!

Tidur Yang Cukup

Tiada Skincare? Bukan Masalah! 3 Langkah ‘Mudah’ Ni Pun Boleh Buat Kulit Hijabi Glowing Tau!

Tidur yang cukup boleh membantu mengurus keadaan kesihatan mental dan tubuh, hal ini turut membawa manfaat yang baik terhadap kulit.

Berdasarkan sebuah kajian pada tahun 2015, kurang tidur dikaitkan dengan penuaan kulit, berkurangnya fungsi penghadang kulit (Skin Barrier) dan ketidakpuasan terhadap penampilan kulit terutamanya di kalangan wanita berusia.

Artikel berkaitan: Selain Enak Dimakan, 5 Masker Avocado Ini Bantu Hijabi Tangani Masalah Jerawat!

IKLAN

Tidur menggunakan sarung bantal yang sudah tercemar dengan air liur basi ketika tidur, dan tanpa sadar kita acapkali menggeselkan wajah ke sarung bantal yang sedang digunakan boleh mempengaruhi keadaan kulit menjadi berjerawat akibat jangkitan kuman pada sarung bantal.

Oleh itu mengatasinya, hijabi digalakkan mengganti sarung bantal secara berkala, agar kulit bebas dari jangkitan bakteria.

Kurangkan Pengambilan Gula

Tiada Skincare? Bukan Masalah! 3 Langkah ‘Mudah’ Ni Pun Boleh Buat Kulit Hijabi Glowing Tau!

Tabiat gemar akan makanan atau minuman manis yang mengandungi gula sememang menyeronokkan. Namun, pengambilan gula yang berlebihan bakal menjadi punca kepada masalah kulit.

IKLAN

Terlalu banyak gula dalam tubuh boleh menyebabkan peningkatan kadar insulin dalam badan, hormon yang diproduksi pankreas dan mengatur jumlah gula dalam darah. Di mana hal tersebut juga boleh menyebabkan radang dan kerengsaan.

Peningkatan insulin dalam tubuh juga membuat kelenjar minyak di wajah bekerja secara berlebihan dan boleh menggalakkan pertumbuhan jerawat.

Cuci Tangan Sebelum Menyentuh Wajah

Tiada Skincare? Bukan Masalah! 3 Langkah ‘Mudah’ Ni Pun Boleh Buat Kulit Hijabi Glowing Tau!

Siapa di antara hijabi yang mempunyai tabiat sering menyentuh wajah dengan tangan? Pastikan anda rajin mencuci tangan sebelum menyentuh wajah.

IKLAN

Ini kerana, setiap hari tangan kita digunapakai untuk memegang atau menyentuh pelbagai jenis barang seperti tombol pintu, papan kekunci komputer, telefon bimbit, kenderaan dan lain-lain. Oleh itu, terdapat banyak bakteria yang berpindah dari tangan ke wajah.

Bakteria-bakteria yang melekat pada wajah, boleh menjadi punca kerosakkan kulit seperti breakout atau pelbagau lagi masalah lainnya.

Artikel berkaitan: ‘Calming Meal’ Rahsia Untuk Tampil Cantik, Kurus Dan Stabilkan Emosi. Cubalah!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI