Semakin ramai rakyat malaysia yang mengamalkan tabiat pemakanan yang tidak sihat, malah Malaysia dilaporkan sebagai negara yang mempunyai ramai penduduk gemuk di asia sejak tiga tahun yang lalu dengan catatan separuh daripada penduduk malaysia mempunyai berat badan berlebihan dengan kadar obesiti meningkat 300 peratus dalam masa dua tahun. 

  • Separuh daripada rakyat Malaysia mempunyai berat badan berlebihan dengan kadar obesiti meningkat 300 peratus dalam masa dua tahun.

Makanan yang menenangkan Calming Meal 

‘Calming Meal’ Rahsia Untuk Tampil Cantik, Kurus Dan Stabilkan Emosi. Cubalah!
Sumber gambar: Verily Mag

Selepas melalui hari yang terlalu sibuk dengan pelbagai tugasan, anda perlukan makanan yang dapat menenangkan. Sajian yang berkhasiat tetapi tidak terlalu berat agar anda dapat berehat sepenuhnya. 

Kentang dipilih sebagai asas disebabkan kandungan karbohidrat yang rendah. Karbohidrat membekalkan serotonin yang membantu seseorang untuk tidur, melegakan kesakitan, melancarkan peredaran darah dan mengawal emosi. 

Ayam (bahagian dada) tidak mengandungi lemak yang tinggi dan mudah dihadam. 

Cendawan, kacang soya hijau merupakan sayuran yang tinggi antioksidan dan vitamin C yang meningkatkan sistem imunisasi badan, terutama ketika individu dalam keadaan penat.

IKLAN

Resepi ‘calming meal’ yang kamu boleh cuba:

‘Calming Meal’ Rahsia Untuk Tampil Cantik, Kurus Dan Stabilkan Emosi. Cubalah!
Sumber gambar: Reader’s Digest

Asas ( 1 pilihan ) = Kentang

Sampingan ( 3 pilihan) = Cendawan, kacang soya hijau atau timun

IKLAN

Hiasan (2 pilihan) = Chia seed, garlic atau bawang goreng

protein ( 1 pilihan ) = panggang, sirap atau ayam (bahagian dada)

sos (1 atau 2 pilihan) = lada hitam / mangga dan mustard

IKLAN

Antara bahan lain yang boleh dijadikan sebagai bahan tambahan dalam ‘calming meal’:

Berries. blueberry, raspberi atau strawberi berfungsi dengan baik. Buah-buahan ini kaya dengan antioksidan dan vitamin C. Pada tahun 2002, dalam jurnal Psychopharmacology, para saintis menerbitkan hasil penyelidikan yang membuktikan bahawa makanan yang mengandungi Vitamin C membantu untuk mengatur produksi kortisol. Kesan jangka panjangnya pada tubuh, antara lain, meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, kemurungan dan insomnia.

Bijirin dan bijirin juga mempunyai kesan positif terhadap fungsi jantung dan menenangkan saraf dengan meningkatkan pengeluaran serotonin.

Ikan didapati dapat menenangkan saraf, tetapi juga mengurangi produksi sitokin yang menyebabkan kemurungan.

Kacang Brazil kaya dengan selenium. Oleh itu ia berupaya untuk menjadi bahan penenang yang ketara. Menurut penyelidikan dari University of Wales, makan 3 kacang Brazil sehari cukup untuk membuat anda tenang dan bertenaga.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI