Wanita dan solekan sememangnya sahabat karib yang tak boleh dipisahkan. Malah, sesi menatarias wajah tidak akan sempurna jikan tidak mengoleskan pemerah bibir atau gincu yang mampu menaikkan lagi seri solekan sekiranya hijabi bijak menyesuaikan warnanya!

Tetapi lambakan rona warna gincu di pasaran sering membuatkan perempuan menjadi runsing, kerana tak tahu warna yang bagaimana sesuai digayakan dengan pelbagai jenis solekan dan menaikkan seri wajah.

Senang Je Sis, Jom Semak Cara Pilih Gincu Ikut Tona Kulit, Confirm Naik Seri!

Sebagai panduan anda, di sini Hijabista senaraikan beberapa tip yang boleh diaplikasikan ketika memilih warna gincu, mengikut kesesuaian warna kulit, sekaligus menaikkan seri wajah anda!

Tahukah anda, bahawa warna dan tona kulit seseorang sebenarnya memainkan peranan yang amat penting dalam menatarias wajah dan solekan. Ramai yang sering mengabaikan ‘fakta’ ini dan gagal memilih warna gincu yang tepat untuk disuaipadan dengan tona kulit.

Justeru, langkah pertama yang sis perlu lakukan untuk mendapat lipstik yang bersesuaian adalah, kenal pasti terlebih dahulu, warna dasar kulit anda!

Warna dasar kulit wanita di Asia khususnya boleh dibahagikan kepada tiga kategori tona warna iaitu tona sejuk (Cool Tone), Tona panas (Warm Tone) dan Neutral.

Tona-tona ini dapat diklasifikasikan dan ditentukan dengan mudah, caranya anda hanya perlu melihat pembuluh darah yang ada pada tangan masing-masing je.

Tona Kulit Sejuk

 

 

IKLAN

Bagi mereka yang mempunyai tona kulit sejuk, biasanya mempunyai pembuluh darah yang jelas kelihatan berwarna biru. Mereka dengan pembuluh darah berwarna ini, umumnya mmepunyai kulis yang putih dan cerah serta adakalanya berkulit pucat kerana terlalu cerah.

Oleh itu, jika anda mempunya tona kulit yang sebegini dan mendambakan ‘natural look’ dalam solekan anda, penggunaan warna gincu yang semula jadi seperti warna merah jambu, merah jambu-pastel atau merah jambu-belacan merupakan pilihan yang paling tepat!

Namun, sekiranya anda inginkan ‘extra look’ yang lebih seksi bak mira Filzah, bolehlah memilih gincu berwarna merah darah ataupun merah kecoklatan dan juga merah hati kerana ia mampu memberi impak classy kepada solekan anda!

Tona Kulit Neutral

Kulit bertona neutral adalah warna dasar kulit kebanyakkan wanita Asia. Pemilik warna dasar kulit ini, mempunyai pembuluh darah yang samar-samar tidak terlalu biru mahupun hijau.

Warna tona kulit neutral bermula dari warna kulit yang terlihat yang boelh dikategorikan sebagai ‘kuning langsat’ hinggalah kepada tina warna lebih gelap yang dikategorikan sebagai ‘sawo matang’.

Bagi si kuning langsat, rona gincu dalam tona merah jambu tua dan merah jambu-pic adalah pilihan warna yang mampu menaikkan seri wajah anda jika mahu tampil minimalis dalam solekan natural seperti Yuna ini.

IKLAN

Tetapi jika anda juga boleh mengoles bibir dengan warna yang lembut, seperti soft-peach hingga pic gelap untuk mendapatkan soft looks dalam penampilan ringkas seharian.

Malah, jika inginkan kelainan dan berani tampil ‘bold’, Hijabi disarankan untuk memilih warna merah menyala atau oren terang pula, kerana rona warna ini mampu menyerlahkan lagi sisi memukau dan berani si pemakai!

Artikel berkaitan: Dambakan Bibir Mungil Tampak Sihat Semulajadi? Produk ‘Viral’ Ini Penyelesaiannya!

Jika sis memiliki kulit sawo matang pula, adalah amat digalakkan memilih gincu berwarna merah tetapi ke arah yang lebih gelap contohnya seperti, warna merah beri dan warna coklat koko kemerahan. Pastikan anda menjauhi warna-warna yanh terlalu terang seperti oren ataupun merah jambu.

Ini demikian kerana, warna-warna yang terlampau terang akan membuatkan anda kelihatan lebih gelap dan solekan kelihata kelam membosankan dan tidak bermaya.

Tona Kulit Panas

IKLAN

Bagi pemilik warna dasar kulit panas pula, mereka mempunyai pembuluh darah yang tidak terlalu kelihatan samada berwarna biru ataupun hijau.

Tona warna kulit jenis ini, dapat dikategorikan dalam beberapa tona warna gelap seperti tan, coklat gelap dan hitam. Malah, jika anda pandai menatarias wajah dengan solekan yang tetap warna kulit ini tetap tidak menghalang anda untuk menyerlah dan kelihatan cantik persis finalis Dewi Remaja yang sorang ini, Eiman.

Anda disarankan untuk menggunakan gincu berwarna merah jambu-pastel yang gelap, warna ini bakal menyerlahkan lagi sisi semulajadi dalam penampilan anda. Anda akan terlihat ‘Efforless Natural Beauty’. Jika ingin serlahkan keanggunan dan keayuwan wajah anda pula, gunakan warna coklat muda atau pic gelap amatlah disarankan!

Bagi yang mempunyai warna kulit yang lebih coklat tua hingga hitam pula, jangan risau sis! Masih ada pewarna bibir yang sesuai untuk anda lengkapkan solekan pada wajah tu.

Pilihlah warna ungu muda atau ungu tua kerana ia merupakan pilihan terbaik bagi penampilan natural look anda. Pemilihan warna ungu kemerahan dan merah bata terang pula, boleh membantu membuatkan sisi seksi anda lebih menyerlah dan ketara tau.

Dah tau cara nak pilih gincu mengikut tona kulit kan? Jangan lupa aplikasikan setiap kali membeli lipstik nanti tau!

Sumber: EH!

Artikel berkaitan: Lima Solekan Dijangka Bakal ‘Viral Dan Meletup’ Tahun Ini!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI