Sebagai manusia biasa, pasti anda pernah mengalami situasi di mana anda terlupa kata laluan untuk akaun sosial media anda. Jadi, kebanyakan antara kita akan save di Chrome agar tidak lupa lagi. Tahukah anda sebenarnya tindakan tersebut sangat bahaya dan memudahkan untuk akaun digodam. 

Perkara ini berlaku apabila anda seorang yang cepat lupa dengan password sendiri. Ada sesetengah orang menggunakan pelbagai password dan berbeza setiap laman sesawang tersebut. Jadi langkah yang mudah anda lakukan adalah dengan menekan ‘save password.’ Rupanya perkara tersebut bahaya dan telah diulas oleh seorang pengguna Twitter bernama Omar Mokhtar.

Artikel Berkaitan: Akaun Di ‘Block’, Terlupa Password Dan ‘LogOut’ Dengan Sendiri, Ini Cara Selesaikan Masalah Akaun Shopee Anda. Mudah!

Apa penyebab bahaya simpan password di Chrome.

Sebenarnya, kata laluan anda yang disimpan dalam Chrome itu akan terdedah kepada “local attacks.” Untuk pengetahuan anda Chrome hanya melindungi kata laluan menggunakan OS sahaja. Ini bermaksud sesiapa sahaja yang mengetahu kata laluan anda atau mempunyai komputer riba anda akan boleh dapat melihat kesemua kata laluan yang anda simpan di dalam Chrome.

IKLAN

Perkara ini akan lebih bahaya apabila komputer riba anda dicuri. Bukan sahaja password anda terdedah kepada malware. Keadaan ini sangat memudahkan penggodam berjaya kawal komputer riba anda daripada jauh dan boleh akses kepada password di Chrome juga. Perkara ini sangat bahaya buat wanita sama ada berhijab atau tidak. Atas sebab gambar-gambar yang anda simpan di dalam ‘Google Drive.’

Untuk pengetahuan anda, Chrome ini dicipta untuk melayari Internet bukan sebagai tempat untuk meletakkan kata laluan anda. Jadi, lebih baik anda menggunakan password manager yang khusus untuk simpan kata laluan anda dengan selamat.

IKLAN

Kenapa anda tidak boleh meletakkan kata laluan yang sama.

Semestinya setiap hari penggunaan internet itu adalah keperluan. Chrome pula banyak servis yang kita semua gunakan seperti Facebook, Twitter, perbankan internet dan macam-macam lagi. Anda tidak tahu bahawa ada sesetengah orang mungkin mempunyai 100 akaun di Internet. Selalunya orang akan kerap menggunakan kata laluan yang sama kerana malas untuk mengingatinya. Perkara ini sangat bahaya kerana orang lain akan senang untuk akses pada akaun anda.

IKLAN

Artikel Berkaitan: Semua Urusan Terganggu Gara-Gara Lupa ‘Password’, Langkah Mudah Ini Boleh Selesaikan Masalah Anda

Akan tetapi anda perlu tahu perbuatan ini akan memberikan kesan ‘Domino Effect’ pada anda. Jika satu laman sesawang tersebut telah di ketahu pasti anda akan digodam di laman sesawang yang lain jugak kerana menggunakan kata laluan yang sama. Akhir kata, berhati-hati dan cuba untuk tidak menggunakan Chrome sebagai tempat anda save maklumat seperti kata laluan.

Sumber: Twitter Omar Mokhtar

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=3LTjguQyQ0I

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI