Sekiranya anda ingin meningkatkan rutin penjagaan kulit anda dengan produk yang menawarkan dos bahan aktif yang lebih besar dan lebih kuat daripada pembersih atau pelembap, serum wajah mungkin adalah jawapannya.

Direka untuk menyuburkan, melindungi dan menghidrat kulit anda, serum wajah adalah langkah seterusnya yang baik selepas membersihkan dan sebelum melembapkan. Ini bertujuan untuk memberi kulit menyerap bahan-bahan kuat secara langsung. Oleh kerana serum terdiri daripada molekul kecil yang dapat meresap ke dalam kulit dan memberikan bahan aktif dalam kepekatan tinggi, ia sesuai untuk tugas ini. Inilah sebabnya mengapa serum juga bagus untuk menyasarkan masalah penjagaan kulit tertentu seperti kedutan.

Mari kita manfaatkan penggunaan serum wajah dan bagaimana pelbagai jenis serum dapat memberi manfaat kepada kulit anda. Sebelum itu ketahui perbezaan antara pelembap, minyak muka dan esen.

Serum sama seperti pelembap

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

Ya, serum mengandungi banyak bahan pelembap seperti ceramides dan asid hyaluronik yang membantu mengekalkan kelembapan kulit. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa serum dapat menggantikan pelembap sepenuhnya. Krim dan losen muka kaya dan untuk menyimpan semua bahan yang baik, bagi membantu mewujudkan penghalang di bahagian atas kulit.

Perbezaan antara minyak muka dan serum malam

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

Terdapat kedua-dua serum berasaskan air dan minyak yang terdapat di pasaran, dan semakin banyak minyak muka dipasarkan sebagai serum. Serum berasaskan air harus digunakan di bawah krim dan ini penting kerana mempunyai molekul kecil yang membantu ia menembusi dan menyuburkan lapisan dalam kulit. Sebaliknya, serum berasaskan minyak mempunyai molekul yang lebih besar, jadi serum ini berada di atas pelembap. Serum ini membiarkan kulit kekal lembap sepanjang hari. Bergantung pada anda untuk memilih produk mana yang sesuai berdasarkan gaya hidup anda.

Adakah esen sama dengan serum?

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

Esen dan serum sangat serupa, berdasarkan fungsi apa yang ia digunakan dan di mana ia datang dalam rutin penjagaan kulit anda. Walaupun, teksturnya berbeza. Esen mempunyai tekstur yang lebih lancar, menjadikannya sedikit basah sedangkan serum lebih pekat dan leket.

Apa kegunaan serum malam?

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

IKLAN

Mengetahui cara menggunakan serum dan menambahkannya ke dalam rutin penjagaan kulit dapat membuat perbezaan yang drastik terhadap cara dan penampilan wajah anda. Ini adalah bagaimana:

Keberkesanan serum

Serum mengandungi kepekatan bahan aktif tertinggi yang anda akan dapat tanpa preskripsi. Oleh itu, anda pasti akan menampakkan hasil sama ada ingin mengurangkan garis halus atau menegangkan kulit, menghilangkan bintik-bintik gelap dan sebagainya.

Tidak mengandungi pengisi lain

Serum tidak mengandungi pengisi seperti petroleum dan minyak mineral kerana ini direka khusus untuk berfungsi sebagai sistem penyampaian. Tugas serum adalah memastikan bahawa semua bahan aktif mewah ini harus sampai ke lapisan kulit paling dalam dan menyuburkannya. Oleh itu, anda boleh berhenti bimbang tentang serum yang mengandungi agen penyekat yang murah.

Baik untuk kulit yang berminyak

Perkara terakhir yang ingin kita lakukan ketika kulit kita berminyak adalah melembapkannya dan tidak menjadikan wajah lebih berminyak. Tetapi kelenjar sebum kita diprogram sedemikian rupa sehingga ia menghasilkan lebih banyak minyak daripada biasa untuk mengimbangi apa yang difikirkannya adalah kekeringan. Ini adalah ketika serum mula memainkan perananya. Kerana ia jauh lebih ringan daripada pelembap, membantu anda menjaga kulit agar sentiasa terhidrat dan menghasilkan sebum yang berlebihan!

Bebas jerawat

Tidak seperti kebanyakan pelembap tradisional, serum mempunyai lebih banyak konsistensi berair yang menyebabkannya menyerap residu dengan lebih cepat yang menjadikan kulit anda bebas jerawat.

Pelaburan jangka panjang

Ya, serum lebih mahal daripada kebanyakan produk penjagaan kulit, lalu bagaimana pelaburan jangka panjang? Setelah anda mengetahui cara menggunakan serum, anda akan mendapat hasil yang dapat dilihat dan tidak perlu mengeluarkan wang untuk produk lain yang hanya melakukan pekerjaan biasa-biasa saja.

IKLAN

Secara keseluruhan, terserah kepada anda bagaimana anda ingin membelanjakan wang anda. Sama ada anda ingin membeli lima produk berbeza, lebih murah atau satu produk baik yang sedikit mahal tetapi berfungsi hebat untuk kulit anda.

Berapa kerap anda mesti menggunakan serum?

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

Biasanya, sekali sehari cukup untuk kulit anda, tetapi itu boleh berubah dari serum ke serum, jadi anda boleh merujuk pada label untuk melihat petunjuknya. Sapukan serum dengan lembut ke wajah dan leher. Serum akan memperbaiki kulit semasa anda tidur.

Adakah serum cepat habis?

Serum mengandungi bahan-bahan tertentu seperti asid askorbik yang mungkin menjadi tidak stabil apabila bersentuhan dengan udara. Tetapi dengan kemajuan sains, versi yang diubahsuai dari bahan-bahan ini digunakan yang tahan lebih lama dan bagus untuk kulit anda. Intinya adalah, anda harus menghabiskan serum anda dalam tempoh enam bulan hingga setahun dan menyimpan botol serum anda di tempat yang sejuk dan kering.

Serum mana yang sesuai untuk anda?

Kami mencadangkan agar anda mencuba serum malam Vitamin C yang ringan dan mudah diserap. Melalui formula nongreasy yang dapat melawan sebarang kerosakan persekitaran atau penuaan awal kulit.

OLEHENRIKSEN Dewtopia™ 20% Acid Night Treatment

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

IKLAN

Serum pelembab semula asid dan pengisian semula yang paling transformatif kami. Dewtopia ™ 20% Acid Night Treatment kami dirancang untuk membantu menampakkan kulit yang lebih sihat dan licin yang kita inginkan. Dewtopia mengandungi campuran asid 20% AHA 10% dan PHA 10%. Menghasilkan kulit yang lebih halus, diperbaharui dan lebih cerah. Melicinkan tekstur kulit, menegangkan, meningkatkan keanjalan dan mensasarkan penampilan bintik-bintik gelap, pori-pori, garis-garis halus dan kedutan.

Pixi Overnight Glow Serum

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

Serum yang berfungsi semasa anda tidur untuk mengelupas dan menenangkan kulit agar kulit lebih cerah pada waktu pagi. Overnight Glow Serum by Pixi membantu mengurangkan penampilan garis-garis halus dan memudarkan bintik matahari dari masa ke masa dengan formula kaya nutrien termasuk mentimun dan ekstrak lidah buaya yang menenangkan, serta vitamin A, C dan E. yang berkhasiat.

Tatcha Violet-C Brightening Serum

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

Serum semulajadi yang membantu melembutkan, menghaluskan dan mencerahkan kulit anda. Formula jenis kulit yang sangat pekat ini menghasilkan kesan penuaan dan pencerahan yang tahan lama. Dua jenis vitamin C memberikan aktiviti antioksidan untuk melawan perengsa dan pencemaran sementara Japanese Beautyberry meningkatkan dan menstabilkan kesannya. AHA dari tujuh buah superfrface muncul kembali kulit kusam, tidak rata, dan ekstrak akar angelica Jepun membantu meredakan hiperpigmentasi, bintik-bintik, perubahan warna dan parut, tanpa memerlukan agen pencerah yang keras. Tekstur cecair serum menyerap dengan cepat, untuk penggunaan yang mudah.

Farmacy Honeymoon Glow AHA Resurfacing Night Serum

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

Serum tiga dalam satu, menghidrat, dan membersihkan kulit kusam semasa anda tidur, diformulasikan dengan campuran asid AHA, BHA, bunga 14% yang berkesan menampakkan semula kulit kusam untuk membantu memperlihatkan kulit yang kelihatan sihat. Campuran AHA dan BHA mengurangkan penampilan pori-pori, garis-garis halus dan kedutan, sementara asid bunga lembut menghaluskan dan melekatkan semula kulit. Sangat sesuai untuk semua jenis kulit, formula ini diselitkan dengan madu penghidratan dan asid hyaluronik untuk memastikan kulit tidak kering atau terlucut.

Skin Inc Serum-infused Night Oil

Perbezaan Antara Minyak Muka Dengan Serum Malam, Jangan Keliru. Manfaatnya Mungkin Sama!

Formula serum dan minyak ringan untuk memperbaiki dan merawat kulit semalaman. Skin Inc ini berfungsi ketika proses pemulihan kulit anda berada di puncaknya iaitu semasa anda tidur. Direka untuk meniru keseimbangan minyak dan air semula jadi kulit, lapisan minyak mengandungi minyak biji zaitun dan minyak lavender.