Celine Dion mendedahkan dalam pengumuman yang penuh emosi dan sebak pada hari Khamis lalu bahawa dia terpaksa menangguhkan jelajah Eropahnya yang akan datang selepas didiagnosis dengan “gangguan saraf yang sangat jarang berlaku” iaitu sindrom orang kaku.

Penyakit yang melemahkan itu telah menjejaskan keupayaannya untuk menyanyi dan berjalan. Menurut Institut Gangguan Neurologi dan Strok Kebangsaan, sindrom orang kaku, atau dikenali sebagai sindrom Moersch-Woltman, ialah “gangguan neurologi yang jarang berlaku dengan ciri penyakit autoimun.” Penyakit ini menyebabkan badan menjadi tegar dan lebih sensitif kepada bunyi bising, sentuhan dan tekanan emosi. Kepekaan yang meningkat itu boleh menyebabkan kekejangan otot, serta postur “bongkok dan kaku”, menurut institut itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Doktor Syaki Nad Zainal Alami Penyakit Autoimun, Ketahui Penyakit Ini Biasanya Serang Pada Wanita

Sistem imun menyerang sistem saraf pusat

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

Kekejangan otot, yang dialami penyanyi ini, boleh menjadi sangat ganas sehingga boleh terkehel sendi dan juga patah tulang, menurut Yayasan Penyelidikan Sindrom Orang Kaku. Menurutnya kekejangan itu telah menjejaskan “setiap aspek” kehidupan hariannya, daripada menyebabkan masalah dengan keupayaannya untuk berjalan untuk menghalangnya daripada menggunakan pita suara untuk menyanyi seperti biasa.

Simptom ini datang dan pergi

Sindrom orang kaku (SPS) adalah gangguan pergerakan autoimun yang jarang berlaku yang menjejaskan sistem saraf pusat. Ia menyebabkan kekejangan otot yang teruk, kekakuan dan kekejangan yang menyakitkan di dalam batang.

Sindrom orang kaku bermula dengan otot di batang dan perut. Kekejangan dan kekejangan otot mungkin datang dan pergi pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, selepas beberapa ketika, kekakuan menjadi berterusan. Keadaan ini mengeraskan otot kaki dari semasa ke semasa, diikuti oleh otot lain seperti lengan dan juga muka anda. Pilihan rawatan bertujuan untuk meringankan gejala sambil meningkatkan keselesaan anda.

Penyelidik masih tidak dapat menentukan punca sebenar gangguan ini. Walau bagaimanapun, mereka mengesyaki bahawa ia adalah hasil tindak balas autoimun. Sistem imun menyerang sistem saraf pusat, yang mengawal pergerakan otot dan akibatnya, seseorang boleh mengalami sindrom orang kaku. Pada peringkat akhir SPS, anda mungkin mengalami peningkatan kekakuan dan ketegaran otot.

IKLAN

Kekakuan otot juga boleh merebak ke bahagian lain badan, seperti muka. Ini boleh termasuk otot yang digunakan untuk makan dan bercakap. Otot yang terlibat dalam pernafasan juga mungkin terjejas menyebabkan masalah pernafasan yang mengancam nyawa. Disebabkan kehadiran antibodi amphiphysin, SPS mungkin meletakkan sesetengah individu pada peningkatan risiko untuk kanser tertentu, termasuk:

  • payudara
  • kolon
  • paru-paru

ARTIKEL BERKAITAN: Elak Pengambilan Makanan Ini Jika Alami Vertigo

Punca penyebab sindrom orang kaku 

Punca sebenar SPS tidak diketahui. Ia mungkin genetik. Anda juga mungkin menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk mengalami sindrom jika anda atau seseorang dalam keluarga anda mempunyai jenis penyakit autoimun yang lain. Ini termasuk:

IKLAN
  • diabetes jenis 1 dan 2
  • anemia pernisiosa
  • artritis reumatoid
  • tiroiditis
  • vitiligo

Atas sebab yang tidak diketahui, penyakit autoimun menyerang tisu yang sihat di dalam badan. Dengan SPS, tisu di otak dan saraf tunjang terjejas. Ini menyebabkan gejala berdasarkan tisu yang diserang. SPS mencipta antibodi yang menyerang protein dalam neuron otak yang mengawal pergerakan otot. Ini dipanggil antibodi dekarboksilase asid glutamik (GAD). SPS biasanya berlaku pada orang dewasa antara umur 30 dan 60 tahun. Ia juga dua kali lebih biasa pada wanita berbanding lelaki.

Tiada ubat tetapi boleh dirawat

Untuk mendiagnosis SPS, doktor anda akan melihat sejarah perubatan anda dan melakukan pemeriksaan fizikal. Ujian juga penting. Pertama, ujian darah boleh diberikan untuk mengesan antibodi GAD. Semua orang yang mempunyai SPS tidak mempunyai antibodi ini. Walau bagaimanapun, sehingga 80 peratus orang yang hidup dengan SPS melakukannya.

Doktor anda boleh memerintahkan ujian saringan yang dipanggil elektromiografi (EMG) untuk mengukur aktiviti elektrik otot. Doktor anda juga boleh memerintahkan MRI atau tusukan lumbar. SPS mungkin didiagnosis bersama dengan epilepsi. Kadangkala ia disalah anggap sebagai gangguan neurologi lain, seperti multiple sclerosis (MS) dan penyakit Parkinson.

IKLAN

Apakah prospek untuk sindrom orang kaku?

Jika anda mengalami keadaan ini, anda lebih cenderung untuk jatuh kerana kekurangan kestabilan dan refleks. Ini boleh meningkatkan risiko anda untuk kecederaan teruk dan juga hilang upaya kekal. Dalam sesetengah kes, SPS boleh berkembang dan merebak ke bahagian lain badan anda.

Tiada ubat untuk SPS. Walau bagaimanapun, rawatan tersedia untuk membantu anda menguruskan gejala anda. Tinjauan keseluruhan anda bergantung pada sejauh mana pelan rawatan anda berfungsi. Setiap orang bertindak balas terhadap rawatan secara berbeza. Sesetengah orang bertindak balas dengan baik terhadap ubat-ubatan dan terapi fizikal, sementara yang lain mungkin tidak bertindak balas dengan baik terhadap rawatan.

Bincangkan gejala anda dengan doktor anda. Ia amat penting untuk membincangkan sebarang gejala baharu yang anda alami atau jika anda tidak melihat sebarang peningkatan. Maklumat ini boleh membantu mereka memutuskan pelan rawatan yang paling sesuai untuk anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: HEALTHLINE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI