Dahulu nama YouTuber popular Korea Selatan, Jay Kim atau nama Islamnya, Daud Kim pernah viral berikutan pernah terpalit beberapa kontroversi kurang enak dimana pengakuan berani matinya, bahawa dia hanya mempergunakan Islam demi kandungan media sosial dan meraih populariti.

Lebih buruk lagi, dia acapkali dilihat mengunjung kelab-kelab malam sehingga mabuk dan pernah didakwa atas cubaan merogol.

Tak Akan Berputus Asa Bertaubat Dan Mohon Keampunan Allah

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daud Kim (@jaehan9192)

Menginsafi dosa-dosa yang pernah dilakukanya, Daud Kim nekad memperbaiki dirinya dengan berusaha memohon keampunan dari Allah Swt.

Jelas Daud lagi, dia tidak akan berputus asa untuk menjadi lebih baik sebagai seorang muslim dan mahu sentiasa kembali ke jalan Allah, serta memohon ketetapan dikurniakan kekuatan dan ketetapan iman.

“Saya tidak akan berputus asa memohon keampunan daripada Allah SWT. Saya harap iman saya tidak akan pernah berubah, insya-Allah. Semoga Allah ampunkan segala dosa saya dan bimbing saya ke jalan yang benar.

“Doa saya buat mereka yang memerlukan bantuan. Moga Allah SWT berkati hidup semua umat Islam. Sehingga kita berjumpa nanti di Jannah,” ujarnya.

IKLAN

Mekah, Umpama ‘Rumah Kedua’ Saya

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daud Kim (@jaehan9192)

Terbaharu kelibat Daud yang sedang berada di Tanah Suci Mekah, bertujuan menjalani ibadah umrah telah berjaya mencuri perhatian wargamaya.

Menurut Daud, ini bukanlah kali pertama dia menjejakkan kaki di Tanah Suci, menurutnya lagi, dia benar-benar mahu mendekatkan diri kepada Allah kerana agama Islam merupakan agama yang dicarinya selama ini.

Mengulas berkenaan keputusan dirinya memeluk Islam sebelum ini, Daud menegaskan bahawa dia berasa bersyukur kerana telah dibukakan hati dan diberikan hidayah oleh Allah untuk memeluk Islam.

IKLAN

“Saya jejakkan kaki ke Mekah sekali lagi. Tempat ini umpama ‘rumah’ saya, sangat menenangkan jiwa dan terasa suci. Sebelum ini, kehidupan saya sangat teruk, sehingga saya rasa diri ini adalah manusia yang paling tidak bertuah dalam dunia.

Artikel berkaitan: Kaabah Jadi ‘Tunggangan’ Demi Raih Perhatian! Fedtri Yahya Selar Pelaku ‘Fake’ Video Salji Turun Di Kota Mekah!

Tambah Daud lagi, dia mersakan dirinya seperti sedang ‘tersesat’ dan tercari-cari jalan kebenaran dan jawapan kepada setiap persoalan mengapa dia dipilih Allah memeluk agama Islam.

“Akhirnya saya sedar, saya tidak keseorangan. Allah berada di samping saya dan Islam akan membawa saya ke jalan yang benar. Saya sedar kewujudan Allah SWT. Islam adalah jawapan kepada segala persoalan yang bermain di minda saya selama ini.

IKLAN

“Jawapan mengapa saya dicipta, mengapa saya hidup. Dan akhirnya nanti, ke mana saya akan pergi selepas mati. Saya masih buat dosa (silap) sekarang, tetapi saya seorang sudah menjadi seorang Muslim dan saya perlu bertanggungjawab memperbaiki diri sendiri,” jelasnya.

Sekadar Info, Daud kini mulai kembali aktif berkongsi perjalanan rohaninya menerusi platform media sosial seperti Instagram sebaik kembali daripada menunaikan umrah kali pertama, pada April 2022.

Sumber: Instagram Daud Kim

Artikel berkaitan: ‘Kenali’ Orang Jepun Pertama Yang Tunaikan Haji Di Mekah, Kotaro Yamaoka Atau Nama Islamnya Umar Yamaoka

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.