Sumber gambar: Verywell health

Pernahkah anda melihat serpihan jatuh dari kulit kepala? Mungkinkah ia adalah tanda kelemumur atau kulit kepala kering? Walaupun kedua-dua masalah rambut mempunyai persamaan tertentu, ia juga berbeza dalam beberapa cara.

Kelemumur boleh jadi tanda kulit kepala yang tidak bersih, kulit kepala yang kering adalah tanda dehidrasi. Jom selidiki setiap masalah ini untuk memahaminya dan bagaimana anda dapat merawatnya dengan lebih baik.

Kelemumur adalah kelainan kulit kepala yang biasa menyerang hampir semua orang tanpa mengira usia dan jantina. Ini memberi kesan terutamanya pada mereka yang baligh dan pada usia pertengahan. Kelemumur terutamanya terjadi pada kulit kepala dan menyebabkannya gatal dan mengelupas tanpa keradangan

Apa Itu Kulit Kepala Kering

Nampak Serupa Tapi Berbeza, Kelemumur Dan Kulit Kepala Kering. Fahami Kaedah Rawatan Yang Betul
Sumber gambar: Candice Robin

Kulit kepala kering dilambangkan oleh gatal dan mengelupas. Ini mungkin tanda pruritus. Penyelidikan menunjukkan bahawa mengelupas kulit kepala sering disebabkan oleh aktiviti sebaceous. Banyak faktor boleh menyebabkan kulit kepala kering. Ini termasuk keadaan cuaca, pengeluaran sebum yang tidak seimbang atau penjagaan kesihatan dan kesihatan yang tidak betul. Keadaan perubatan seperti psoriasis dan eksim juga boleh menyebabkan kekeringan kulit kepala. Keadaan ini dicirikan oleh kepingan putih yang kecil.

Punca Kelemumur

Nampak Serupa Tapi Berbeza, Kelemumur Dan Kulit Kepala Kering. Fahami Kaedah Rawatan Yang Betul
Sumber gambar: The Indian Express

Kelemumur biasanya disebabkan oleh kulat yang disebut malassezia furfur. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mengalami kelemumur cenderung mempunyai kepekatan Malezzisia furfur dua kali ganda daripada mereka yang tidak menghidapinya. Ia juga disebabkan oleh bakteria.

 • Penyebab kelemumur yang lain termasuk pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, teknik menyikat yang kasar, pencucian yang berlebihan dan pengumpulan kotoran juga sisa produk.
 • Menggunakan produk kosmetik tertentu juga boleh menyebabkan kelemumur.
 • Persekitaran yang kering dapat menyebabkan kulit kepala anda menjadi berlebihan, menjadikannya menghasilkan sebum yang berlebihan dan menyebabkan kelemumur.

Punca Kulit Kepala Kering

Nampak Serupa Tapi Berbeza, Kelemumur Dan Kulit Kepala Kering. Fahami Kaedah Rawatan Yang Betul
Sumber gambar: Scripps Health

Pengelupasan kulit kepala disebabkan terutamanya oleh aktiviti sebaceous. Kelenjar sebum menghasilkan sebum minyak kompleks yang mengandungi trigliserida dan asid lemak, ester lilin, squalene, ester kolesterol. Rembesan sebum yang lebih kecil menyebabkan kulit kepala menjadi kurang makanan dan tidak bersisik. Berikut adalah penyebab lain dari kulit kepala kering:

IKLAN
 • Terlalu banyak menggunakan syampu yang boleh mengeringkan rambut.
 • Jangkitan kulat dan bakteria.
 • Kulit kepala yang kekurangan zat makanan yang menghasilkan sebum kurang.
 • Panas atau sejuk yang berlebihan.
 • Kerosakan haba dari penggunaan alat penggayaan yang berlebihan.
 • Pewarna rambut dan warna yang mengandungi bahan kimia berbahaya
 • Kurangnya rutin penjagaan rambut yang melibatkan rawatan penyaman dalam, urutan minyak panas, pek rambut dan lain-lain

Perbezaannya kulit kepala kering dan kelemumur

Nampak Serupa Tapi Berbeza, Kelemumur Dan Kulit Kepala Kering. Fahami Kaedah Rawatan Yang Betul

Kelemumur dicirikan oleh kepingan putih atau kelabu yang halus, longgar, sementara kulit kepala kering menghasilkan serpihan putih yang lebih kecil dan serbuk. Pengambilan sebum yang berlebihan menghasilkan kulit kepala berminyak, yang menyebabkan kelemumur. Pengeluaran sebum yang kurang menyebabkan kulit kepala kering, mengelupas dan gatal.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Fahami Punca Kelemumur Dan Cara Atasinya Dengan Produk Penjagaan Rambut Juga Ubat

Kelemumur disebabkan terutamanya oleh jangkitan kulat, sementara kulit kepala kering boleh disebabkan oleh keadaan kulit yang sedia ada seperti eksim atau psoriasis, keadaan cuaca, atau pencucian yang berlebihan. Sekiranya tidak dirawat tepat pada waktunya, kedua-dua keadaan boleh bertambah buruk dan menyebabkan kemerahan atau lebam pada kulit kepala.

IKLAN

Gejala yang mesti anda perhatikan

Tanda dan gejala tertentu dapat membantu anda menentukan sama ada anda mengalami kelemumur atau hanya kulit kepala yang gatal.

Kelemumur

 • Serpihan besar, putih atau kekuningan dengan rasa gatal yang berlebihan.
 • Serpihan berminyak atau kering.
 • Tidak ada keradangan yang ketara.
 • Hanya kulit kepala anda yang terkena.

Kulit Kepala Kering

 • Kepingan putih kecil.
 • Kemungkinan kemerahan atau lebam kecil di kulit kepala.
 • Serpihan putih kerana keadaan kulit yang sudah ada sebelumnya.

Pilihan rawatan untuk setiap masalah

Nampak Serupa Tapi Berbeza, Kelemumur Dan Kulit Kepala Kering. Fahami Kaedah Rawatan Yang Betul

Kelemumur

Syampu anti kelemumur boleh membantu merawat kelemumur. Ini mengandungi asid salisilat, pyrithione zink, selenium sulfida, agen keratinolitik, agen antikulat imidazol, hidroksi piridon dan agen naturopatik. Bahan-bahan ini mempunyai sifat antijamur dan antimikroba. Anda juga boleh mencuba ubat semula jadi seperti rosemary yang dipasangkan dengan minyak pembawa untuk mengurangkan kelemumur.

Kulit Kepala Kering

Melembapkan kulit kepala dengan perapi, minyak dan topeng rambut yang mendalam dapat membantu merawat kulit kepala kering. Anda juga mungkin mengambil makanan tambahan nutrien untuk mengelakkan kekeringan yang disebabkan oleh kekurangan nutrien.

IKLAN

Petua mencegah kelemumur

Nampak Serupa Tapi Berbeza, Kelemumur Dan Kulit Kepala Kering. Fahami Kaedah Rawatan Yang Betul

Kelemumur

 • Kebersihan memainkan peranan penting dalam mengurangkan dan mencegah kelemumur. Basuh rambut anda dua kali setiap minggu untuk menghilangkan kotoran, sisa produk dan kekotoran lain.
 • Ketahui produk rambut yang anda gunakan. Pilih bahan semula jadi berbanding bahan kimia.
 • Gunakan syampu anti kelemumur.
 • Kurangkan penggunaan syampu dan penggunaan produk kosmetik yang berlebihan.

Kulit Kepala Kering

 • Pastikan kulit kepala anda lembap dengan meminumnya secara berkala.
 • Gunakan rawatan penyaman dalam.
 • Anda juga boleh menggunakan pek dan topeng rambut yang menghidratkan.

Kelemumur dan kulit kepala kering tidak sama. Walaupun kedua-dua masalah kulit kepala kelihatan serupa, gejala dan penyebabnya berbeza-beza. Mengikuti kaedah rawatan yang betul dapat membantu anda merawat salah satu keadaan. Lebih penting lagi, menjalani rejimen penjagaan rambut secara berkala dan menjalani diet yang betul.

SUMBER GAMBAR : PEXE.COM

MENARIK BULAN INI:

Nampak Serupa Tapi Berbeza, Kelemumur Dan Kulit Kepala Kering. Fahami Kaedah Rawatan Yang Betul

Jerawat bukanlah penghalang untuk menjadi cantik. Tidak perlu bersedih ada solusi terbaik untuk merawat masalah kulit berjerawat. Sesi LIVE FIT HIJABI yang bakal diadakan pada 09 Julai 2021 ini jam 3pm, Hijabista menampilkan Pakar Dermatologi, Dr Liyana Dhamirah untuk berbicara mengenai masalah jerawat dan anda di jemput menyaksikan LIVE ini. Jangan lupa janjitemu kita ya!