Bibir yang cantik bukan sahaja terletak kepada saiz atau warnanya malah cara penjagaan bibir juga turut menjadi faktor untuk menjadikan bibir tampak seksi. Malahan, solekan yang tepat seperti pemilihan gincu yang betul juga turut menjadikan bibir lebih berseri, kemas dan rapi.

Ramai diantara kita yang selalu meninggallkan langkah penjagaan rapi bibir. Ha! Kalau nak cantik, kenalah jaga seluruh bahagian anggota badan tau! Kali ini, team Hijabista kongsikan kepada kamu semua tentang tip penting yang wajib kamu ikut untuk menghasilkan bibir yang mungil dan seksi!

1. Exfoliator

Bibir Kusam Dan Gelap, Amalkan Petua Ringkas Ini Untuk Bibir Yang Mungil Dan Seksi!
Sumber gambar: Skincare.com

Untuk menjadikan bibir lebih halus dan lembut, kamu boleh menggunakan sikat kecil lembut (atau sikat gigi) dan tambahkan sedikit petroleum jelly di atasnya. Kemudian, sikat perlahan dengan gerakan memutar pada bibir. Cara ini mampu untuk menghapuskan kulit-kulit mati di bibir Jika mahu lebih ringkas, gunakan masker bibir atau ‘exfoliator lipstick’.

2. Lip gloss

IKLAN
Bibir Kusam Dan Gelap, Amalkan Petua Ringkas Ini Untuk Bibir Yang Mungil Dan Seksi!
Sumber gambar: Beyond Cosmetics

Selepas menggunakan gincu, sapukan lip gloss untuk membuat bibir tampak lebih berisi dan tebal. Warna lip gloss yang berkilat akan menambah dimensi bibir sehingga akan memberikan kesan yang seksi dan mungil.

3. Concealer

Bibir Kusam Dan Gelap, Amalkan Petua Ringkas Ini Untuk Bibir Yang Mungil Dan Seksi!
Sumber gambar: Al-Sayyed

Sentuhan ‘concealer’ tidak hanya pada bibir namun juga pada garis luar bibir sebelum menggunakan gincu. Sapukan concealer menggunakan jari ataupun brush. Concealer mempunyai fungsi untuk menjadikan lipstick tahan lebih lama, ia juga akan memberi ‘effect’ bibir lebih tebal sekiranya gincu dipakai di bahagian garisan bibir.

IKLAN

4. Overdraw Garis Bibir

Selain concealer, kamu juga boleh menggunakan lip liner hingga melebihi garisan bibir. Untuk kesan yang menarik, kamu boleh menggunakan lip liner dengan warna yang natural, cerah dan terang. Setelah melukis garisan bibir, gunakan concealer untuk menutupi garis bibir yang asli. Sesudah itu barulah kamu memakai lipstick untuk menghasilkan bentuk bibir yang sempurna.

IKLAN

5. Elak Memakai Gincu Gelap

Bibir Kusam Dan Gelap, Amalkan Petua Ringkas Ini Untuk Bibir Yang Mungil Dan Seksi!
Sumber gambar: Makeup.com

Memakai warna lipstik yang gelap akan membuat bibir tidak mungil dan nampak kusam. Sebaiknya pilihlah warna lipstick yang terang untuk memberikan kesan seksi dan berisi pada bibir.

6. Lip Plumper

Lip plumper adalah sebuah produk khusus yang digunakan untuk mencipta ilusi ketebalan pada bibir. Caranya adalah bersihkan dulu bibir anda. Kemudian, gunakan alat ini sehingga kamu mendapatkan ketebalan bibir yang kamu mahu. Ia mampu membuatkan bibir berkilat dan tidak kering.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI