Pembersih tangan adalah wira yang tidak didendang dalam rutin penjagaan kulit kita. Dan ia bukan sahaja digunakan pada muka, sebarang pencuci yang anda gunakan boleh mengganggu penghalang kulit dan menyebabkan keradangan. Salah pilih pencuci tangan, boleh nampak tua ya!

Banyak pencuci badan, syampu dan sabun tangan terkenal dengan pelucutan kulit. Adalah penting untuk menilai senjata pembersihan anda dari atas ke bawah untuk memastikan anda bersikap lembut pada kulit anda, tidak kira di mana kulit itu diletakkan.

Ya, kenapa tidak di bahagian tangan! Boleh dikatakan, membasuh tangan beberapa kali sehari, ini adalah sebahagian daripada rutin kecantikan yang paling dilakukan. Namun begitu, sedikit perhatian diberikan pada kategori produk ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Sarung Tangan Rawatan Terbaik Untuk Melembapkan Tangan Kering dan Basah Disebabkan Kekerapan Cuci Tangan

Bagaimana pembersih tangan boleh menuakan kulit

Salah Pilih Pencuci Tangan, Boleh Nampak Tua

Sabun tangan adalah perkara yang perlu difikirkan, dan ia tidak sepatutnya diabaikan. Pembersih tangan yang dirumus dengan buruk dan mengeringkan boleh menyebabkan banyak kerosakan.

Penghalang kulit anda adalah kompleks dan pelbagai fungsi. Ia terdiri daripada mantel asid yang merujuk kepada sifat kulit yang sedikit berasid, penghalang lembapan, mikrobiom kulit, malah mempunyai sistem imunnya sendiri.

Ini semua bekerjasama untuk memastikan perkara yang baik masuk dan perkara yang buruk. Apabila berfungsi dengan betul, ia boleh meneutralkan kerosakan radikal, mengurangkan keradangan dalam badan dan mengekalkan kelembapan.

Salah Pilih Pencuci Tangan, Boleh Nampak Tua

IKLAN

Kulit berdaya tahan tetapi malangnya, boleh dipengaruhi oleh banyak tekanan luaran, seperti produk penjagaan kulit yang merengsakan.

Salah satu perkara terburuk yang boleh anda lakukan ialah menggunakan pembersih yang keras, seperti sulfat. Ini melarutkan lipid semulajadi kulit anda, berpotensi mengubah mikrobiom, dan membuang pH kulit.

Perubahan ini boleh menyebabkan kekeringan, serpihan, garis-garis halus, bintik-bintik gelap, kulit berkrep, dan tanda-tanda penuaan yang lain.

ARTIKEL BERKAITAN: “Warna Kulit Tangan Dan Muka Adalah Berbeza, Ramai Yang Buat Silap…” – Asyalliee Kongsi…

 

IKLAN

Apa yang perlu dicari dalam cucian tangan

Salah Pilih Pencuci Tangan, Boleh Nampak Tua

Terdapat beberapa elemen penting yang perlu dicari semasa membeli-belah untuk pencuci tangan dan setiap elemen mencapai satu matlamat mudah: Melindungi dan memelihara penghalang kulit.

Surfaktan lembut

Elakkan untuk menggunakan sulfat, ia bukan “beracun”, tetapi ia sangat keras pada kulit. Sebaliknya, pilih surfaktan lembut yang berasal dari tumbuhan yang tidak seperti pelucutan. Ambil langkah lebih jauh dan cari yang diperbuat daripada sumber yang boleh diperbaharui dan boleh terbiodegradasi.

Humektan dan emolien yang menghidrat

Cucian hendaklah sentiasa diselitkan dengan bahan penghidratan untuk membantu memulihkan kelembapan semasa pembersihan. Ini boleh menampan kesan agen pembersih, serta memupuk kulit semasa menggunakan:

  • Gliserin
  • Lidah Buaya
  • Minyak botani seperti minyak biji moringa, minyak jojoba, minyak kelapa, minyak alpukat dan minyak zaitun
  • Ekstrak oat
  • Squalane

Antioksidan

Keajaiban melawan radikal bebas ini membantu mengekalkan kesihatan kulit, mengelakkan tekanan oksidatif dan melindungi anda daripada penceroboh luaran. Antioksidan adalah tambahan yang layak pada asasnya apa-apa produk atau formula, termasuk cucian tangan:

IKLAN

Bahan-bahan yang menyokong biome

Mikrobiom kulit adalah bahagian penting dalam fungsi kulit, maka menggunakan bahan-bahan yang memupuknya harus menjadi sebahagian daripada sebarang rutin penjagaan kulit:

Prebiotik: Prebiotik pada asasnya ialah nutrien yang dimakan oleh organisma pada kulit anda, yang akhirnya menyokong ekosistem yang berkembang maju. Terdapat banyak pilihan, tetapi pilih yang diperoleh daripada sayur-sayuran laut, mineral, gula yang berasal dari tumbuhan dan ekstrak oat.

Postbiotik: Ini adalah hasil sampingan yang bermanfaat bagi organisma yang hidup pada kulit dan, malangnya, disebabkan oleh kehidupan moden, kita telah kehilangan banyak postbiotik ini.

Kemajuan terkini dalam penjagaan kulit bioteknologi bermakna kita boleh mengenal pasti produk sampingan tertentu, menirunya, dan kemudian memasukkannya ke dalam penjagaan kulit topikal untuk ditanam semula pada kulit. Untuk postbiotik cari penapaian, seperti penapaian lactobacillus.

ARTIKEL BERKAITAN: Wanita Ini Gagal Gerakkan Tangan Selepas Bertahun-Tahun Memakai Pengilat Kuku…

Sama seperti pentingnya mencari pembersih muka berkualiti tinggi untuk menjaga kulit anda, penting untuk menggunakan cucian tangan yang berkualiti. Kemudian selepas itu, sentiasa susulan dengan krim tangan, sebaik-baiknya krim yang diselitkan dengan bahan-bahan penuaan yang sihat seperti pilihan utama ini.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI