Seorang wanita, yang kini hampir tidak boleh menggunakan tangannya, percaya ia terhasil daripada menggunakan pengilat kuku gel.

Lisa Dewey berkata dia telah membuat kukunya selama bertahun-tahun tanpa sebarang masalah. Bagaimanapun, selepas satu set lengkap menggilap gel yang digunakan pada bulan Februari, kukunya meradang dan mula mengelupas dari alas kukunya.

Malah menurut wanita ini dalam laman sesawang indy100, akibat dari jangkitan bakteria dia diberi krim steroid dan antibiotik untuk membantu menyingkirkannya.

“Saya telah mengilatkan kuku pengilat kuku gel, saya fikir ia adalah jangkitan kuman, ” kata Lisa. Tambahnya lagi, katil kuku saya mula menjadi ungu, dan saya bimbang saya akan kehilangan seluruh jari. Apabila saya melakukannya sekali lagi baru-baru ini, kali ini akrilik perkara yang sama berlaku.”

ARTIKEL BERKAITAN: Tak Perlu Ke Spa Untuk Kuku Cantik, Bersih & Berkilat! Hanya Lakukan 10 Tip…

Bulan lalu, Lisa memilih satu set kuku akrilik dan mendapati kukunya menjadi “sangat teruk” sekali lagi. Dia berkata dia hampir tidak boleh menggerakkan tangannya kerana kesakitan. Oleh demikian, wanita ini sukar untuk menjalani rutinnya malah kesukaran untuk memegang pen untuk menulis, tetapi bukan itu sahaja kukunya mula terangkat semula, malah kulit di sekeliling kukunya menjadi “seperti kertas”.

Hilang keyakinan diri

Aktiviti harian wanita ini terbatas, di mana jari-jarinya tidak dapat bergerak seperti biasa. Ia menjadi sangat teruk, apabila memakai sarung tangan dan tidak membantu kerana tangan berpeluh juga memburukkannya.

IKLAN

“Apa-apa sahaja yang wangi atau wangi menjadikannya lebih teruk dan saya tidak boleh meletakkan rawatan penyaman atau mousse pada rambut saya,” katanya.

Kini Lisa telah berikrar untuk menjauhkan diri daripada produk kuku untuk kebaikan dan memberi amaran kepada orang lain. Bahawa akibat dari menggunakan pengilat kuku yang salah, dia hilang keyakinan diri.

ARTIKEL BERKAITAN: Petua Penjagaan Kuku Boleh Dilakukan Di Rumah, Kuku Lebih Cantik Dan Kuat!

Elakkan 7 bahan ini dalam pengilat kuku

1. Dibutyl Phthalate / Dibutyl Phthalate atau DBP

Adalah plasticizer yang digunakan untuk mencapai tekstur yang lebih baik dan kesan tahan lama, tetapi ia dikenali sebagai pengganggu hormon.

IKLAN

2. Toluene / Toluena, juga dipanggil toluol atau metilbenzeneis

digunakan sebagai pelarut dan sangat tidak baik untuk janin dan sistem saraf. Anda lebih baik tidak menyedut terlalu banyak bahan ini, kerana ia juga menimbulkan sakit kepala.

3. Formaldehyde / Formaldehid

Sebatian pengerasan yang karsinogen dan boleh mencetuskan keradangan atau tindak balas alahan dalam badan.

4. Formaldehyde Resin / Resin Formaldehid

Menjadikan kuku keras, berkilat dan tahan lama tetapi juga menyebabkan alahan kulit dan masalah yang berkaitan dengan pernafasan.

IKLAN

5. Xylena / Xilena

Mempunyai kesan merosakkan pada sistem saraf, paru-paru, mata, kulit, menyebabkan kerengsaan tekak dan sakit kepala.

6. Camphor / Kapur barus

Menjadikan kuku anda kuning selepas menanggalkan pengilat. Ia bertindak sebagai penghalang pada kuku anda dan juga mengganggu sistem hormon, dan amat teruk apabila anda menyedutnya.

7. Rosin / Rosin, juga dipanggil kolofon

Digunakan sebagai agen pengikat. Ia merengsa dan alergen.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/-hmBowr-q_E

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI