Kunci kepada kuku yang sihat dan berkilat adalah penyelenggaraan yang kerap. Anda mungkin sudah biasa dengan pelbagai jenis rias kuku yang kini boleh didapati di salon kuku kegemaran, walaupun terdapat beberapa cara untuk merapikan kuku anda di rumah selain daripada membersihkan kuku di salon.

Penjagaan kuku di rumah boleh menggunakan alat dan bahan mudah yang mudah dicari. Ia akan menjadikan kuku kelihatan sihat dan berkilat walaupun anda melakukannya sendiri di rumah. Bagi anda yang ingin mencuba dandanan kuku di rumah, berikut adalah 5 petua yang boleh dikuti!

Artikel Berkaitan : Cara Menghilangkan Kesan Kotoran Penggilap Kuku Pada Pakaian, Pertama Perlu Bertenang!

  1. Mencuci Tangan dengan Menggunakan Sabun

Perkara paling mudah yang boleh anda lakukan untuk menjaga kuku anda adalah dengan kerap mencuci tangan dengan sabun antibakteria. Dengan mencuci tangan dengan kerap, kita melindungi kuku daripada bakteria yang berbahaya kepada kuku atau kulit.

Jika anda bimbang tentang kulit tangan anda menjadi kering kerana anda kerap mencuci tangan dengan sabun antibakteria, gunakan krim tangan selepas mencuci tangan anda untuk menghidratkan semula kulit pada tangan anda.

  1. Memotong Kuku

IKLAN

Kita juga boleh memotong kuku di rumah untuk memastikan jari dan kuku kita bebas daripada kotoran. Adalah disyorkan untuk memotong kuku secara berkala 2 kali sebulan selepas mandi untuk memudahkan pemangkasan.

Di samping itu, penggunaan gunting kuku dan bukannya alat pemotong, digunakan secara bergantian dengan orang lain, juga disyorkan. Ini mesti diambil kira agar tidak menimbulkan risiko jangkitan kuman, kulat kuku dan kotoran yang melekat.

  1. Mengeringkan Kuku dengan Cara yang Betul

Selepas mencuci tangan dan menggunting, jangan lupa bilas semula kuku anda untuk memastikan ia bersih. Apabila anda selesai, jangan lupa untuk mengeringkan kuku anda dengan tuala bersih supaya air tidak melembutkannya dan mengurangkan risiko jangkitan pada jari tangan atau kaki anda.

IKLAN
  1. Berhati-hati Memilih Cat Kuku

Pengecatan kuku yang kerap juga membawa risiko kuku menjadi lebih rapuh dan nipis. Walaupun menggunakan pengilat kuku boleh menjadikan kuku anda kelihatan lebih menarik, masih terdapat risiko.

Sebagai cadangan, pilih produk pengilat kuku berkualiti daripada jenama yang dipercayai. Untuk mengelakkan kuku anda daripada rosak atau rapuh, anda boleh menggunakan pengilat kuku berasaskan air dan pembersih kuku tanpa aseton, yang boleh mengeringkan dan membosankan kuku anda.

IKLAN
  1. Jangan Menggigit Kuku

Kita sering menggigit kuku tanpa kita sedari. Berhati-hati, menggigit kuku boleh memindahkan bakteria dari kuku anda ke mulut anda! Selain itu, tabiat menggigit kuku boleh merosakkan pangkal kuku dan menyebabkan kecederaan ringan pada jari anda. Jadi, mari kita cuba buang tabiat menggigit kuku secara perlahan-lahan!

Artikel Berkaitan : Potong Kuku Bukan Setakat Menjaga Kebersihan, Tapi Medium& Pengumpulan Pahala Kerana..

Itulah 7 petua penjagaan kuku di rumah yang boleh anda cuba. Selain nasihat, ada juga tabiat yang perlu anda elakkan. Nasib baik!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI