Pengelupasan adalah proses membuang sel kulit mati dari lapisan luar kulit. Kini, kulit anda secara semula jadi mengelupas sendiri setiap hari. Walau bagaimanapun, perkara seperti cuaca, gaya hidup, produk penjagaan kulit, umur dan dehidrasi boleh melambatkan atau menghentikan proses ini, yang boleh mengakibatkan kulit kusam, menggelupas dan sesak dari semasa ke semasa.

Anda boleh mengambil langkah sendiri untuk mempercepatkan gantian sel, sama ada dengan mengangkat sel-sel tersebut secara manual dengan skrub atau alat fizikal atau menggunakan bahan-bahan penjagaan kulit tertentu untuk menghapuskannya dengan.

Tidak kira cara yang anda pilih untuk mendekatinya, pengelupasan biasayna boleh menghasilkan kulit yang cerah, muda dan berseri. Berikut ialah beberapa sorotan khusus:

Membersihkan liang-liang: Apabila sel-sel kulit mati mula terkumpul, ia boleh membuat pengedap pada liang-liang dan memerangkap kotoran dan bakteria di bawahnya, yang membawa kepada jerawat. Dengan menyapu kulit kering dan serpihan lain, anda boleh memastikan pori-pori bebas daripada gunk.

Melembutkan garis-garis halus: Pengelupasan tidak semestinya menghilangkan tanda-tanda penuaan, tetapi ia mengelupaskan sel-sel kulit yang kering dan mati dan mendedahkan kulit segar di bawahnya. Sel-sel kulit persis bayi baharu itu membantu memantulkan cahaya dengan lebih baik dan kulit yang berseri mempunyai penampilan yang lebih muda.

Memudarkan bintik-bintik gelap: Apabila anda mengalami bintik-bintik gelap, pigmentasi itu berada di lapisan atas kulit. Apabila anda menanggalkan lapisan itu dan menggalakkan perolehan, ia membantu memudarkan perubahan warna. Tompok-tompok itu tidak akan hilang selepas sekali sahaja, tetapi anda mungkin perasan tanda-tanda itu menjadi lebih cerah dari semasa ke semasa.

Merangsang pengeluaran kolagen: Beberapa bahan aktif pengelupasan telah terbukti meningkatkan pengeluaran kolagen apabila digunakan secara topikal. Bahan-bahan ini boleh mencetuskan tindak balas penyembuhan pemulihan dalam kulit, yang seterusnya merangsang pengeluaran kolagen.

Meningkatkan penyerapan penjagaan kulit: Sekali lagi, lebihan sel kulit mati mewujudkan pengedap pada pori-pori anda, yang boleh menghalang serum anda daripada menembusi kulit. Pengelupasan mengutamakan pori-pori untuk menerima ramuan penjagaan kulit kegemaran anda, jadi ia sebenarnya ia berhasil.

Kesilapan yang selalu dilakukan

Ya, pengelupasan memberikan cahaya yang menggembirakan serta-merta—dengan andaian anda melakukannya dengan betul. Pastikan anda tidak melakukan kesilapan biasa ini:

1. Pengelupasan yang melampau.

Kulit mati bukan musuh. Malah, epidermis menggunakan sel kulit mati sebagai lapisan penghalang. Keluarkan terlalu banyak lapisan paling luar itu seperti apabila anda menumpukan pada pembersih pengelupasan, toner dan serum, contohnya, dan ia akan menghalang fungsi penghalang kulit. Fikirkan kerengsaan, kemerahan, keradangan, dan lebih banyak lagi jerawat.

IKLAN

2. Tidak melembapkan selepas pengelupasan.

Pengelupasan tanpa penghidratan adalah resipi untuk penghalang kulit yang lemah. Selepas anda mengelupaskan kulit mati, perlu membuat susulan dengan penghidrat berkualiti.

3. Melupakan barangan harian yang licik.

Barangan harian yang licik juga boleh mengelupas kulit anda, kadangkala tanpa anda sedari. Contohnya: menggunakan loofah untuk membersihkan atau tuala kain terry selepas membilas, terutamanya jika anda menggunakan fabrik yang bertekanan kuat atau lebih kasar. (Itulah sebabnya pakar sentiasa mengesyorkan anda menepuk kering.)

4. Menggunakan skrub atau berus yang melelas.

Ramai pakar menasihatkan agar tidak menggunakan berus pembersih muka untuk menghilangkan kotoran, kerana ia berpotensi menanggalkan kulit dan menyebabkan kekeringan. Jika anda benar-benar mesti menggunakan penyental pegang tangan, berpegang pada alat silikon yang lebih lembut. Oleh itu, pastikan skrub muka anda mengandungi butiran lembut, seperti gula putih atau gula perang yang ditumbuk halus, oatmeal yang dikisar halus atau tepung yang dikisar halus. Bahan-bahan bergerigi, seperti cangkerang dan lubang buah, tidak boleh digunakan.

5. Menggunakan pengelupasan badan pada muka dan sebaliknya.

Pengelupas badan tidak boleh digunakan pada muka. Ia selalunya lebih tebal dalam konsistensi dan mengandungi kepekatan asid yang lebih tinggi dan boleh menjadi terlalu menjengkelkan untuk kulit muka yang halus. Begitu juga, menggunakan pengelupasan muka pada badan anda mungkin tidak cukup kuat untuk memberikan hasil yang anda cari.

Spa Salon: Young Beautiful Woman Having Different Facial Treatment. Please, view my other pictures of this series below:

6. Melangkau kulit kepala.

Kulit kepala anda adalah kulit anda, dan ia boleh menghadapi pembentukan dengan cara yang sama yang anda boleh lakukan di muka. Terlalu banyak minyak, produk, dan keseluruhan gunk di bahagian atas dan ia boleh menyebabkan keradangan kulit kepala, mengakibatkan kepingan, gatal-gatal, kelembutan, dan juga keguguran rambut.

7. Melapisi retinoid dan pengelupasan.

Pada malam anda mengelupas, simpan retinoid. Jangan lupa bahawa retinoid juga menggalakkan perolehan sel, pengelupasan dan pengeluaran kolagen, jadi anda tidak mahu menggunakan produk AHA atau BHA dan kemudian menggunakan retinoid sejurus selepas itu (sama ada kekuatan preskripsi atau OTC). Ia bukan sahaja boleh menyebabkan kerengsaan, tetapi bahan-bahannya juga boleh menyahaktifkan satu sama lain.

5 langkah yang anda perlu tahu

1. Pertimbangkan ini senarai semak pengelupasan penting anda:

Tentukan jenis pengelupasan yang anda suka. Pengelupasan fizikal menawarkan kepuasan segera, kerana sel-sel kulit mati dan kotoran disapu semasa rawatan-ia adalah sempurna jika anda memerlukan cahaya segera. Beberapa kesabaran diperlukan dengan pengelupasan kimia. Apatah lagi, gosokan sebenar itu sendiri boleh merangsang peredaran darah, yang menawarkan lebih banyak cahaya.

IKLAN

Pengelupas kimia, sebaliknya, menggunakan asid pengelupasan secara semula jadi seperti asid hidroksi (AHA, BHA, atau PHA) atau enzim untuk melarutkan sel kulit mati. Mereka yang mempunyai kulit sensitif atau kering mungkin mendapati pengelupasan kimia sangat berguna, kerana sesetengah asid ringan dan kepekatan rendah boleh menggalakkan perolehan sel secara perlahan-berbanding menggosok dengan manik atau butiran yang berpotensi merengsakan.

Pilih keutamaan pengelupasan anda, tetapi berpegang pada satu. Anda tidak mahu menggunakan kedua-dua pengelupasan fizikal dan kimia pada masa yang sama, ia terlalu keras untuk dikendalikan oleh penghalang kulit.

2. Ketahui AHA dan BHA anda.

Jika anda membuat keputusan untuk menggunakan laluan kimia, penting untuk mengambil kira asid yang boleh dan tidak boleh dikendalikan oleh kulit anda. Lihat, jenis asid yang berbeza lebih sesuai untuk jenis kulit tertentu: Contohnya, asid alfa-hidroksi (AHA) adalah hidrofilik, bermakna ia menyukai air; ini digunakan untuk menanggalkan sel-sel kulit mati, mencerahkan, tona sekata, dan membalikkan tanda-tanda penuaan. Ia boleh mengelupas dan menghidratkan secara serentak, menjadikannya sangat bermanfaat kepada banyak jenis kulit.

Asid beta-hidroksi (BHA), sebaliknya, adalah lipofilik, yang bermaksud pencinta minyak dan lemak. Ini sangat bagus untuk menembusi minyak dan kulit sebum. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai pori tersumbat dan kulit berjerawat mungkin ingin memilih BHA larut minyak. Dari situ, anda boleh mengambil perhatian tentang berat molekul asid, yang akan menentukan seberapa cepat ia meresap ke dalam kulit dan dengan itu, betapa lembut atau merengsakannya.

Di bawah ini, temui beberapa asid yang menjadi bahan bintang:

Asid glikolik: AHA ini disukai untuk menangani perubahan warna, parut dan garis halus. Mempunyai berat molekul terkecil daripada semua asid alfa-hidroksi, yang bermaksud ia menembusi lapisan luar dengan agak cepat, yang boleh mengakibatkan kerengsaan bagi sesetengah orang.

IKLAN

Asid laktik: AHA ini boleh diterima dengan baik memandangkan saiz molekulnya yang lebih besar, yang bermaksud ia tidak boleh menembusi sedalam yang lain. Semua kerja keras asid berlaku pada permukaan kulit, yang mengurangkan jumlah kerengsaan.

Asid mandelik: Berbanding dengan AHA lain, ia mempunyai keupayaan unik untuk menembusi jauh ke dalam liang berminyak. Malah telah terbukti mengurangkan pengeluaran sebum yang berlebihan dan kilauan berminyak. Selain itu, ia adalah yang terbesar dalam saiz molekul (malah lebih besar daripada asid laktik, yang mungkin menjadikannya lebih boleh diterima untuk jenis kulit yang mudah merengsa.

Asid salisilik: Salah satu BHA yang paling popular, disukai terutamanya untuk kulit berjerawat atau berminyak. Pengelupasan kimia boleh melarutkan sel-sel kulit mati secara perlahan-lahan dengan memecahkan ikatan yang mengikatnya bersama-sama, menembusi jauh ke dalam liang-liang anda dan membukanya pada sumbernya.

3. Cari sweet spot pengelupasan anda.

Dengan pengelupasan, terdapat perkara yang terlalu banyak rutin pengelupasan. Jika anda menggunakan pengelupasan yang terlalu keras dan terlalu kerap, anda akan menanggalkan, merengsakan dan merosakkan kulit dan bukannya membantu.

Kulit setiap orang adalah berbeza, jadi sukar untuk memberikan satu cadangan, tetapi sebagai peraturan umum: Mula perlahan dan tingkatkan irama biasa seperti yang boleh diterima. Jika anda memerlukan jadual tertentu untuk diikuti, Kebanyakan orang yang mempunyai kulit normal atau kombinasi boleh jalani dengan pengelupasan dua atau tiga kali seminggu. Manakala mereka yang mempunyai kulit yang lebih matang, kering atau sensitif mungkin hanya mahu mengelupas setiap minggu.

4. Melembapkan.

Selepas mengelupas mana-mana tompok kulit, muka atau badan, anda perlu membuat susulan dengan pelembap untuk membaiki penghalang kulit dan memastikan ia terhidrat. Adalah penting untuk menenangkan kulit selepas menyapu pada asid atau menyental dengan apa-apa jenis pelelas; apatah lagi, memastikan kulit sentiasa lembap membantu mengelakkan sel kulit mati daripada terkumpul di tempat pertama. Sila semak imbas losen badan dan krim muka ini untuk sokongan penghalang terkemuka.

Produk terbaharu di pasaran:

FENTY SKIN COOKIES N CLEAN WHIPPED CLAY DETOX FACE MASK 

Manjakan diri dengan detoks yang lazat! Fenty Skin memperkenalkan Cookies N Clean Whipped Clay Detox Face Mask, topeng tanah liat sebat yang menyahtoksik dan bebas pewangi yang mengetatkan liang pori secara nyata, mengurangkan minyak dan kilauan berlebihan serta menghaluskan tekstur kulit tanpa menanggalkan atau mengeringkan kulit anda. Formula yang bersih, vegan dan bebas gluten sesuai untuk semua jenis kulit (walaupun sensitif!) dan akan serta-merta memperbaiki tekstur kulit dan melawan kilauan sepanjang hari.

Rihanna telah diilhamkan untuk mencipta topeng penyahtoksin yang meminimumkan rupa pori-pori dan terus bersinar tetapi tidak menyebabkan kulit berasa terkeluar seperti topeng tanah liat biasa anda. Tekstur sebat Cookies N Clean yang unik menjadikan kulit berasa bersih dan berkrim lembut dan licin pastinya tidak mengeringkan. Selain itu, ia menyeronokkan untuk digunakan hanya urut ke dalam kulit untuk mencampurkan arang terkapsul ke dalam tanah liat yang disebat, dan lihat topeng berubah daripada putih kepada kelabu!

https://youtu.be/EGii7GcFLQE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI