Peptida terdapat dalam pelbagai kandungan, dari pelembap hingga serum dan ia juga mempunyai suplemen kolagen yang dapat dicerna. Banyak jenama telah hadir dengan produk yang dirumuskan secara khusus sebagai penggalak peptida.

Peptida lebih dari sekadar kata kunci dalam penjagaan kulit, walaupun ia sudah lama wujud. Pakar menyarankan berbaloi jika melabur dalam produk penjagaan kulit mahupun rambut yang fokus pada peptida.

Apa itu peptida?

Asid amino adalah unsur asas protein, juga merupakan blok penentu peptida. Kolagen itu sendiri terbuat dari rantai polipeptida. Kolagen adalah molekul besar, jadi sukar untuk menembusi permukaan kulit apabila digunakan secara topikal dalam krim kolagen, peptida lebih kecil, sehingga dapat menembusi kulit dengan lebih mudah. Peptida juga membentuk elastin dan keratin, dua protein yang penting untuk kesihatan kulit dan rambut.

Apakah faedah peptida?

Peptida merangsang kulit anda untuk menghasilkan lebih banyak kolagen, bermaksud penggunaan secara teratur dapat menyebabkan penurunan garis-garis halus dan kedutan.

Melicinkan garis-garis halus dan kedutan.

Pakar menjelaskan kerana peptida dapat merangsang kulit untuk menghasilkan lebih banyak kolagen, ia mempunyai faedah anti-penuaan yang mengurangkan garis-garis halus dan kedutan.

Mengurangkan keradangan pada kulit.

IKLAN

Peptida mempunyai sifat anti-radang yang dapat menenangkan kerengsaan atau kemerahan.

Meningkatkan ketegangan kulit.

Walaupun peptida dapat mengurangkan garis-garis halus dan kedutan, ia juga dapat membantu menjadikan kulit terasa lebih anjal.

Adakah peptida selamat digunakan pada semua jenis kulit?

Bahan unggul kulit  ini adalah perkara yang sempurna untuk dicampurkan ke dalam rutin penjagaan kulit anti-penuaan. Peptida baik untuk individu yang berminat untuk mengurangkan garis-garis halus dan kedutan, mengurangkan keradangan dan menjadikan kulit kelihatan lebih anjal.

IKLAN

Adakah kesan sampingan menggunakan peptida?

Oleh kerana badan individu benar-benar membuat peptida secara semula jadi, ia boleh diterima secara universal. Sebilangan besar individu boleh menggunakan peptida tanpa masalah, tetapi kerengsaan kulit ringan jarang berlaku.

Produk penjagaan kulit terbaik mengandungi peptida?

Pakar menyarankan bahan dalam bentuk serum, yang membolehkan bahan meresap ke dalam kulit. Sebagai peraturan, cari produk yang menempel pada kulit daripada dibilas. Lebih baik memilih pelembap atau serum daripada sesuatu seperti mencuci muka yang tidak membenarkan peptida menembusi kulit. Peptida berfungsi dengan baik dengan bahan penjagaan kulit yang lain seperti vitamin C atau asid hyaluronik, jadi ia mudah dimasukkan ke dalam rutin penjagaan kulit anda yang ada.

Ketika anda berusaha mencari produk dengan peptida, cari apa sahaja yang berakhir dengan “peptida” atau mulakan dengan “palmitoyl” pada label ramuan. Berikut adalah beberapa cadangan pilihan penjagaan kulit yang mengandungi peptida:

Peptide + Collagen Moisturizer: Olay Regenerist Collagen Peptide 24 Face Moisturizer

IKLAN

Kulit anda layak mendapat kelembapan, jadi berikan OLAY Regenerist Collagen Peptide 24. Collagen Peptide transformatif dalam pelembap wajah yang hebat dan bebas wangian ini. Formula ringan ini menyerap dengan cepat, memberi anda 24 jam penghidratan tanpa rasa melekit, berminyak atau berat. Ia dirumus secara khusus dengan bahan-bahan yang dicuba dan benar, seperti Collagen Peptide dan Vitamin B3 +, untuk mengubah penampilan kulit anda. Tekstur kulit anda akan kelihatan halus.

Peptide Serum + Copper Peptides : The Ordinary Buffet + Copper Peptides

Peptida adalah kepingan asid amino rantai pendek atau panjang, dan asid amino adalah bahagian protein yang membina. Produk unggul ini, “Buffet”, mengejutkan dunia kecantikan dengan formula yang merangkumi Matrixyl ™ synthe’6 ™, Matrixyl ™ 3000, SYN ™ -AKE, Relistase, ARGIRELOX ™ dan agen Probiotik, dalam pangkalan 11 pencinta kulit asid amino dan kompleks asid hyaluronik manifold. Formula ini lebih berfikiran maju dengan memasukkan 1% peptida tembaga, menggandakan fokus pada kesihatan kulit secara keseluruhan.

Skin Tightening Peptide Moisturizer: Drunk Elephant Protini Polypeptide Cream

Pelembap protein ini menggabungkan sebilangan peptida isyarat pekat, faktor pertumbuhan, asid amino yang menyokong dan teratai pygmy untuk memberikan kulit yang lebih muda dan kelihatan baru, hampir dari aplikasi pertama. Penuh dengan protein dan nutrien, ia menambah dan memulihkan kulit anda kembali ke keadaan yang kuat dan sihat, sehingga garis-garis, kedutan dan tanda-tanda kerosakan matahari kelihatan berkurang.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI