Fikirkan cara anda boleh terputus sambungan pada WhatsApp tanpa memisahkan talian (Data Mudah Alih/Wi-Fi) pada Android/iPhone. Dengan melakukan ini, rakan anda tidak akan melihat anda dalam talian di WhatsApp. Anda boleh menggunakan strategi ini untuk membuat individu berasa bahawa anda tidak boleh diakses untuk bercakap di WhatsApp; Tidak kira telefon anda mempunyai talian atau tidak.

WhatsApp telah menjadi sangat terkenal, dan pada masa kini, individu melibatkannya sebagai pilihan berbeza dengan SMS. Walau apa pun, Tidak seperti SMS, WhatsApp menunjukkan pada bila-bila masa seseorang berada di atas talian atau tidak. Jadi sekiranya anda dalam talian di WhatsApp, sesiapa sahaja boleh menghantar mesej kepada anda dan berharap balasan mesej daripada anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Sembunyikan status online

Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak sepatutnya menerima mesej dalam keadaan tertentu atau menunjukkan kepada orang lain bahawa anda terputus sambungan sedangkan anda sebenarnya tidak! Terdapat banyak alasan mengapa seseorang mungkin ingin menyembunyikan bahawa dia berada dalam talian di WhatsApp. Sebabnya anda sahaja yang tahu!

Oleh itu, anda harus melantun terus ke perkara utama, anda boleh menyemak bagaimana anda boleh kelihatan terputus sambungan pada WhatsApp tanpa membuka sambungan web pada Android/iPhone anda.

“GBWhatsApp”, sejak akhir-akhir ini menjadi rujukan sebagai penyesuaian WhatsApp yang berubah. Ia membolehkan anda membuat diri anda terputus sambungan di WhatsApp. Oleh itu, sudah pasti, anda boleh menggunakannya, bagaimanapun, ingat, WhatsApp tidak menyukai Alternatif WhatsApp jenis ini. Jadi mereka boleh merosakkan atau menamatkan perwakilan WhatsApp anda selama-lamanya menggunakan aplikasi ini.

Sekiranya anda benar-benar perlu menggunakan GBWhatsApp, anda boleh memuat turunnya dari web.

Mengenai kaedahnya, ia sangat mudah. Berikut adalah cara menggunakan GB WA untuk mematikan sambungan internet.

* Mula-mula, klik pada ikon Mod Pesawat di bahagian atas halaman utama GBWhatsApp.

 • Selepas itu dialog pengesahan akan muncul, tekan OK.

Jika ada, maka aplikasi GBWhatsApp juga akan berada di luar talian sementara anda masih boleh menggunakan sambungan internet untuk menonton penstriman dalam aplikasi lain atau mungkin menyemak imbas.

Sembunyikan Status Menaip

Menyembunyikan status terakhir dilihat sahaja tidak mencukupi untuk mengelakkan sembang seseorang, kerana status menaip anda masih boleh dibaca oleh orang itu.

Nasib baik, GBWhatsApp juga menyediakan ciri untuk menyembunyikan status menaip. Cara mengaktifkan ciri ini sangat mudah, anda boleh ikuti langkah-langkah di bawah.

 • Mula-mula, klik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas kemudian pilih menu ‘Fouad Mods’.
 • Setelah berada di halaman GBWhatsApp settings, pilih menu ‘Privacy and Security’.
 • Seterusnya, teruske bahagian Chat kemudian pilih menu ‘Contacts’.

Akhir sekali, semak pilihan ‘Hide Typing…’ kemudian tekan ‘OK’.Jika anda telah melakukan semua langkah di atas, maka kini status menaip anda di WhatsApp tidak lagi dapat dilihat oleh orang lain dalam kenalan anda.

IKLAN
Nyahtanda Dua

Jika aplikasi WhatsApp rasmi mempunyai ciri untuk membuang tanda biru, APK GBWA terkini mempunyai lebih banyak ciri daripada itu. Aplikasi ini membolehkan anda menyahtanda kedua-duanya supaya pengguna lain menganggap bahawa sembang yang mereka hantar kepada anda tidak diterima atau dibaca.

Kaedah mengaktifkan ciri ini masih sama seperti langkah sebelumnya iaitu memasuki menu Privasi dan Keselamatan, hanya pada langkah ke-4 anda memilih ‘Hide second ticks’ dan ‘Hide blue ticks’.

Selepas mencuba dengan hanya menanda Sembunyikan tanda kedua, pengirim masih boleh melihat dua tanda biru apabila anda telah membaca mesej itu. Cuma, sesungguhnya apabila penerima belum membaca mesej yang dihantar, pemberitahuan pada pengirim masih mempunyai satu tanda.

Mematikan Sambungan Internet Hanya untuk GBWhatsApp

Dalam aplikasi WhatsApp rasmi, anda tidak boleh mematikan sambungan internet hanya untuk aplikasi WhatsApp. Apabila anda mematikan sambungan internet, bukan sahaja WhatsApp berada di luar talian, tetapi semua aplikasi pada telefon pintar anda.

Walau bagaimanapun, dalam GBWhatsApp ini mungkin berlaku. Anda boleh mematikan sambungan internet khusus untuk aplikasi GBWhatsApp hanya melalui ciri yang dipanggil Mod Pesawat. Mengenai kaedahnya, ia sangat mudah. Berikut adalah langkah cara menggunakan GB WA untuk mematikan sambungan internet.

 • Mula-mula, klik ikon Airplane Mode di bahagian atas halaman utama GBWhatsApp.
 • Selepas itu dialog pengesahan akan muncul, tekan OK.

Jika ada, maka aplikasi GBWhatsApp juga akan berada di luar talian sementara anda masih boleh menggunakan sambungan internet untuk menonton penstriman dalam aplikasi lain atau mungkin menyemak imbas.

Menukar Tema

Jika dalam aplikasi WhatsApp rasmi anda hanya boleh menukar ‘wallpaper’, dalam GBWhatsApp anda boleh menukar tema WA. Pilihan tema yang disediakan dalam aplikasi GB WhatsApp. Di samping itu, anda boleh menggunakan tema secara percuma.

 • Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas. Selepas itu pilih ‘Fouad Mods’.
 • Setelah masuk ke halaman GB Settings, selanjutnya pilih menu ‘FMThemes’.
 • Di tahap ini, pilih pilihan ‘Download FMThemes’ lalu pilih tema GBWhatsApp yang anda suka.
 • Jika sudah menemukan tema yang anda sukai, lalu tekan butang ‘Install’. Terakhir, pilih ‘OK’.

Selesai sudah! Sekarang tema GBWhatsApp anda akan berubah sesuai yang anda pilih tadi.

IKLAN
Mengganti Font

Selain menukar tema, anda juga boleh menukar font WA dalam aplikasi GBWhatsApp. Cara menggunakan GB WA untuk menukar font sendiri sangat mudah, anda boleh lihat penjelasan di bawah!

 • Masuk ke halaman GB Settings terlebih dahulu seperti yang dijelaskan di cara-cara sebelumnya. Selanjutnya, pilih menu ‘Universal’.
 • Pilih  ‘Styles (Look and feel)’ dan masuk ke menu ‘Font Style’.
 • Pada peringkat ini terdapat banyak pilihan font untuk dipilih. Untuk menerapkannya pada GB WA, anda hanya perlu mengetik font yang anda suka.

Jika sudah, anda boleh kembali ke halaman utama aplikasi GBWhatsApp dan font pun akan secara digunakan secara automatik. Senang sangat cara menggunakan GB WA untuk mengganti font?

Menukar Gaya Semak

Daripada menggunakan simbol tanda WhatsApp rasmi yang begitu sahaja, dalam aplikasi WhatsApp, anda boleh menukarnya kepada bentuk lucu yang lain. Untuk menggantikannya, sudah tentu anda perlu masuk ke menu GB Settings dalam kaedah sebelum ini. Selepas itu, ikut sahaja langkah di bawah.

 • Pergi ke halaman Tetapan GB, kemudian pilih menu  ‘Conversation Screen’.
 • Jika anda telah memasuki menu ‘Conversation Screen’, pilih pilihan ‘Bubble And Ticks’.
 • Pilih menu ‘Tick Style’. Di sini anda hanya ketik gaya tanda yang anda suka, kemudian GBWhatsApp akan menggunakannya secara automatik.

Sekarang cuba bersembang dengan seseorang dalam kenalan WA anda, adakah ikon semak telah berubah? Jangan sampai kantoi!

Melihat status WA yang telah dipadamkan

Sama juga dengan sembang, mesti anda tertanya-tanya status WhatsApp seseorang yang malangnya telah dipadam sebelum anda melihatnya? Nah, untungnya dalam versi lama aplikasi GBWhatsApp dan versi terkini adalah sangat mungkin untuk anda melakukannya. Anda lihat, aplikasi GB WA kini mempunyai ciri yang dipanggil Status Anti-Padam.

Ingin tahu bagaimana? Jom, lihat cara menggunakan GB WA untuk melihat status yang telah dipadamkan di bawah!

 • Mula-mula, buka menu ‘Fouad Mods’ dahulu. Pilih menu ‘Privacy and Security’..
 • Di sini, anda hanya perlu mengaktifkan togol ‘Anti-Delete Status’..

Selesai! Kini anda boleh melihat status WA orang lain walaupun telah dipadam oleh pemiliknya. Malah, anda juga boleh memuat turun status WA menggunakan bantuan aplikasi pihak ketiga seperti Status Saver.

Mengunci Sembang Tertentu

Jika dalam aplikasi WhatsApp rasmi, pengguna hanya boleh mengunci semua sembang tanpa pengecualian, dalam GBWhatsApp ini anda boleh mengunci sembang daripada kenalan tertentu sahaja.

Untuk menggunakan ciri WhatsApp MOD terkini, caranya sangat mudah, anda boleh ikuti langkah-langkah yang Jaka berikan di bawah.

IKLAN
 • Pilih sembang yang anda mahu kunci. Klik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas, kemudian pilih Lock Conversation.

 

 • Selepas itu, pilih jenis kunci yang dikehendaki. Terdapat corak, pattern, PIN, atau fingerprint. Sebagai contoh, di sini pilih PIN.

Seterusnya, masukkan nombor 4 digit yang akan digunakan sebagai kata laluan. Selepas itu anda diminta untuk memasukkan semula kata laluan. Dah habis! Jadi, apabila anda ingin membuka sembang berkunci ini, anda akan diminta untuk memasukkan kata laluan.

NOTA: Memandangkan anda menyembunyikan status berasaskan atas talian, anda tidak akan melihat status dalam talian orang lain.

Kemas kini: Anda tidak boleh menggunakan atau melihat Mesej WhatsApp secara serentak apabila anda akan diputuskan sambungan sekiranya anda mengikuti kaedah ini. WhatsApp ialah aplikasi telefon bimbit dan sama seperti aplikasi telefon bimbit masa kini yang lain, ia berjalan di belakang tabir pada telefon anda. Itulah sebab pada bila-bila masa anda mengaitkan telefon anda ke web, ia menggunakan maklumat di sebalik tabir dan menunjukkan anda seperti di web.

Jadi untuk menyembunyikan status berasaskan web pada WhatsApp walaupun segala-galanya menggunakan web pada telefon anda untuk tujuan yang berbeza seperti Facebook dan YouTube dan sebagainya Untuk Android, anda boleh menggunakan telefon anda.

Tambahan pula, untuk iPhone, ia juga agak mudah:

Buka Tetapan> Tatal ke Bawah dan Klik pada WhatsApp> Sekarang Hentikan “Pemuatan Semula Apl Yayasan” dan “Data Serbaguna.” Tindakan ini akan menghalang WhatsApp daripada berjalan di belakang tabir pada

Settings> Scroll down and click WhatsApp> Now, stop ‘Refreshing the app in the background’ and ‘Mobile data’.

Android/iPhone anda. Apatah lagi, pada masa ini rakan anda tidak akan melihat anda dalam talian di WhatsApp. Apabila anda perlu menggunakan WhatsApp sekali lagi, anda boleh membukanya secara fizikal dan sekali lagi individu akan melihat anda semasa anda ‘online’. Kronikkan mesej tidak terkawal, dapatkan mesej yang menghampiri, simpan kenalan yang digemari, tukar tetapan telefon Whatsapp, lihat status semasa. Jelas sekali, anda perlu memastikan untuk meninggalkan aplikasi sepenuhnya sebelum anda mengaktifkan semula ketersediaan atas talian anda.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

SUMBER: JALAN TIKUS

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI