Walaupun terdapat teknik dan amalan yang tidak berkesudahan yang boleh kita ikuti untuk mempunyai rutin penjagaan kulit yang betul, adalah selamat untuk mengatakan bahawa mencapai kulit yang dibersihkan adalah langkah penting.

Dan walaupun terdapat pelbagai jenis pembersih yang sentiasa berkembang daripada berasaskan minyak kepada gel kepada pembersih balsem, pakar mendedahkan bahawa ia lebih kepada proses dan bukannya produk.

Dalam ritual pembersihan unik yang berasal dari Jepun, memecahkan kaedah pembersihan 4-2-4 langkah demi langkah, ideologi dan manfaat penuh di sebalik ritual itu dan mengapa untuk mencapai kulit yang sihat memerlukan masa.

ARTIKEL BERKAITAN: Impikan Wajah Glowing Dan Glass Skin, Perbetulkan Dahulu Cara Cucian Muka Anda.

Kaedah pembersihan 4-2-4 displinkan diri

Konsep kaedah 4-2-4; ia adalah sistem di mana anda bermula dengan minyak dan mengurut kulit selama empat minit, kemudian melapisi kulit anda dengan pembersih krim di atas dan mengurut selama dua minit untuk mengemulsikan minyak dan disusuli dengan membilas dengan air selama empat minit yang selama sesetengah orang berasa seperti keabadian.

Bahagian yang paling sukar, tetapi ia sebenarnya yang paling penting. Ia adalah satu disiplin, tetapi kunci untuk menyepadukan ini adalah benar-benar menggunakan 4-2-4 pada waktu malam. Anda tidak perlu melakukannya setiap malam untuk mendapat manfaat daripada hasilnya. Cuba 4 malam seminggu adalah sangat baik. Apabila melakukan kaedah 4-2-4 pada waktu malam dan meneruskan urutan pelapisan, anda tidak perlu mencuci muka pada waktu pagi. Jadi dalam erti kata itu, ia sangat jimat masa.

Nyahkan kotoran

Kaedah 4-2-4 benar-benar menggunakan minyak wajah. Dengan mengurut dengan minyak, anda meningkatkan peredaran aliran darah ke permukaan kulit. Semasa mengurut, anda juga melembutkan lapisan atas tisu dan membantu membuang serpihan dan melonggarkan sebarang liang tersumbat. Anda benar-benar memerlukan minyak wajah.

CADANGAN PRODUK: PAI SKINCARE – Organic Rosehip BioRegenerate Universal Facial Oil

IKLAN

Pilih minyak muka dengan bahan seperti minyak jojoba, selepas 4 minit ia diserap ke dalam kulit. Terdapat banyak masalah kulit berpunca daripada peredaran yang lemah. Dengan kaedah 4-2-4 individu yang mempunyai jerawat dan juga situasi cystic, ini benar-benar membantu untuk memulihkan jerawat dengan cepat dan menyamarkan kesan parut.

Pembersihan

Pakar cadangan memggunakan pembersih berkrim dan apabila anda menggunakannya di atas, ia mempunyai rasa yang menyegarkan dan membantu mengemulsikan minyak tanpa mengeringkan kulit sepenuhnya. Jadi apabila anda memohon pada kulit ia putih dan berkrim ia disepadukan sepenuhnya. Wajah akan menjadi jelas, anda akan merasakan bahawa minyak terasa lebih nipis dan akan lebih mudah untuk dikeluarkan.

CADANGAN PRODUK: Tatcha The Rice Wash

Fasa Pembilasan

Langkah yang sangat penting, jadi mulakan dengan air suam selama dua minit dan kemudian selesai dengan air sejuk. Air suam adalah apa yang akan membantu untuk membilas lebihan minyak dari kulit, tetapi juga akan benar-benar membawa aliran darah ke permukaan. Ia akan membuka saluran tersebut, darah akan mengalir dan kehangatan adalah satu bentuk penyembuhan dengan sendirinya.

IKLAN

Anda benar-benar memerlukan kehangatan untuk mencipta pergerakan, supaya boleh memulakan proses detoksifikasi. Jadi selepas dua minit, mulakan dengan air sejuk dan ia akan mengetatkan segala-galanya dan malah akan mencipta kesan sama dengan teknik mandi air panas dan sejuk. Mencipta bukaan dan kemudian mengecut, lalu membuang toksin tersebut keluar dari kulit.

Oleh itu, apabila selesai, muka akan benar-benar memerah seperti anda baru keluar dari sauna, tetapi kulit tampak gebu dan benar-benar terhidrat. Hampir semua masalah kulit yang anda hadapi benar-benar mendapat manfaat daripada kaedah ini kerana anda menyokong keupayaan semula jadi kulit untuk menyembuhkan dengan sendiri.

Jadi jika Anda berhadapan dengan kulit yang benar-benar kering, ini akan membetulkan kekeringan. Jika mereka mempunyai kulit matang, ini akan menggalakkan dan melindungi kolagen dan keanjalan pada kulit. Jadi hampir semua orang boleh mendapat manfaat daripada rejimen ini. Sebaik sahaja mencuba 4-2-4, ia adalah hasil yang benar-benar mengajar anda disiplin diri. Kaedah 4-2-4 benar-benar menekankan kepentingan meluangkan masa anda untuk mencuci muka.

ARTIKEL BERKAITAN: Cara Mencuci Muka Yang Salah Dan Ini Boleh Menyebabkan Kulit Anda Berisiko

Faedah 4-2-4 kesan pada seluruh badan

Ritual ini benar-benar memberi kesan pada seluruh badan, kerana terdapat bahagian muka kita yang sesuai dengan bahagian tertentu badan. Sebagai contoh, kawasan dahi dikaitkan dengan sistem saraf.

IKLAN

Kawasan pipi dikaitkan dengan paru-paru dan pernafasan, ia membantu anda untuk memperlahankan dan mendalamkan nafas. Dagu lebih metabolisme dan hormon, jadi ia akan merehatkan badan. Terdapat begitu banyak titik tekanan dan kawasan di muka yang sesuai dengan badan, jadi ini adalah ritual yang hebat untuk penyahmampatan.

Perbezaan antara pembersihan 4-2-4 dan pembersihan berganda

Fasa pembersihan selama empat minit adalah sangat tersendiri dan kunci kepada proses terakhir itu, teknik mengurut dan membilas sangat berbeza daripada apa yang anda lihat. Pembersihan berganda telah menjadi agak popular, jadi banyak jenama telah keluar dengan putaran mereka sendiri, tetapi kaedah ini unik kerana memberikan garis panduan yang sangat spesifik tepat pada masanya. Ia seperti orang Jepun suka mandi dan benar-benar memanfaatkan air untuk kelebihan mereka.

Pembersihan paling penting dalam penjagaan kulit

Dari perspektif Asia, ia adalah asas kulit yang benar-benar sihat. Mereka juga merasakan jika kulit anda mungkin tidak dibersihkan, daripada produk lain tidak akan berfungsi, mereka benar-benar mengaitkan pembersihan dengan kesihatan. Terdapat sistem kepercayaan dalam “menukar air dalam kulit anda”, dan mereka juga menggunakan konsep yang sama pada wajah.

Dan apa yang menarik tentang 4-2-4 ialah apabila anda selesai, sentuh wajah anda, ia terasa seperti menahan air. Jadi orang Jepun, dengan cara mereka sendiri, begitulah cara mereka menggambarkan proses genangan dan toksin.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/VfM9f2lAf3Q

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI