Sasaran kita semua sentiasa mengejar kulit yang sempurna. Sehinggakan satu tinjauan baru-baru ini mendapati bahawa 64 peratus orang telah mengubah rutin pembersihan mereka sepenuhnya pada fasa pandemik, dalam usaha untuk kulit bercahaya.

Tetapi, sementara terdapat lebih banyak tumpuan kepada pembersihan, ramai di antara kita masih melakukan semuanya dengan salah. Sementara itu, 42 peratus menggunakan air sahaja untuk membersihkan muka.

Di manakah kesilapan biasa yang dilakukan oleh orang ramai mengenai kulit mereka. Jom lihat supaya ianya tidak berulang lagi dalam rutin kecantikan anda.

ARTIKEL BERKAITAN: Cuci Muka Ikut Teknik 60-Second Rule Ini Kalau Mahu Kulit Wajah Flawless & Glowing

1. Menggunakan kain muka yang kotor

Pasti anda bersetuju bahawa salah satu perkara paling buruk yang boleh anda lakukan untuk muka ialah menggunakan kain muka yang kotor. Membiarkan kain anda tergantung di bilik mandi selama berhari-hari di antara penggunaan menghasilkan hidangan petri untuk bakteria. Langkah yang patut anda lakukan, mencuci kain lap muka selepas setiap dua kali penggunaan. Dan pastikan untuk membilas dengan baik dengan air panas selepas setiap penggunaan.

2. Menggunakan air pada suhu yang melampau

IKLAN

Menggunakan air yang terlalu panas menggalakkan urat benang muncul dan boleh menyebabkan jerawat dan rosacea. Semasa menggunakan air sejuk boleh menyebabkan kekeringan. Sebaliknya guna air suam!

3. Menggosok muka secara berlebihan

Mencuci muka kadangkala boleh menyakitkan sedikit. Menggosok muka anda boleh menyebabkan kerengsaan dan mengganggu keseimbangan bakteria pada permukaan kulit.

ARTIKEL BERKAITAN: Elak Beli Pencuci Muka Yang Memedihkan Wajah Anda, Ikuti 14 Panduan Ini. Barulah Selesa!

Percikkan air suam ke atas muka dan jika menggunakan kain gunakan gerakan bulat ringan daripada menyeret kulit.

IKLAN

4. Air deras

Kualiti air bukanlah sesuatu yang boleh anda kawal. Dan malangnya, jenis air yang mengalir dari paip anda benar-benar boleh menjejaskan kulit anda. Jika anda tinggal di kawasan air yang deras, paras kapur yang tinggi boleh menyebabkan ekzema dan menyebabkan kulit kering.

Untuk mengatasinya, cuba gunakan emolien semasa anda mencuci seperti Cetraben atau Aqueous cream untuk menutup kelembapan semasa anda mencuci.

IKLAN

5. Mencuci berlebihan

Pepatah itu benar: benar-benar ada perkara seperti terlalu banyak perkara yang baik.

Mencuci muka sekali atau dua kali sehari sudah lebih daripada mencukupi untuk memastikan kulit anda bersih. Malah membasuh berlebihan boleh merengsakan dan mengganggu mikrobiom kulit.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI