Sekiranya anda pernah terfikir bagaimana mencuci muka dengan cara yang betul, anda tidak bersendirian. Maksud saya, betapa sukarnya? Cukup percikan sedikit air di wajah anda, sapu sedikit pembersih, dan bilas, bukan? Ya, memang semudah itu bagi sesetengah orang. Tetapi untuk mengetahui cara mencuci muka dengan betul untuk kulit khusus anda memerlukan sedikit usaha melakukan cara yang betul.

Usaha untuk memperbaikinya bernilai untuk anda yang mengimpikan glass skin dan glowing sentiasa. Membersihkan wajah dari kotoran, sel-sel kulit mati, alat solek dan apa sahaja yang mungkin menyumbat liang-liang pori atau menyebabkan kusam secara umum. Bergantung pada jenis pembersih yang anda gunakan, ia juga dapat membantu merawat keadaan kulit tertentu, seperti jerawat. “Pembersihan wajah yang betul mencegah jerawat berjerawat, dapat meningkatkan kesihatan kulit, dan bahkan dapat mengurangkan keradangan kulit,” kata pengarah kosmetik.

Tetapi bukan hanya bagaimana anda mencuci muka yang membuat perbezaan, tetapi berapa kerap dan jenis cuci muka yang anda gunakan. Untuk memastikan anda mencuci dengan baik, berikut adalah beberapa cara mudah untuk memastikan anda membersihkan dengan betul  dan untuk menjadikan rutin pembersihan anda lebih berkesan. Pelajarinya sekarang supaya anda tahu cara mencuci muka anda dengan cara ‘betul’ setiap masa.

1. Sekurang-kurangnya, cuci muka setiap malam.

Mencuci muka pada waktu malam adalah peraturan yang sukar dan cepat untuk menjaga kulit dan ini berlaku walaupun anda tidak memakai alat solek. Pada siang hari, minyak dan peluh semula jadi berkumpul di kulit,ini bererti kotoran dan pencemaran menumpuk di lapisan kulit luar anda. Tidak membuang semua kotoran dan senjata ini pada akhir hari boleh menyebabkan kerengsaan kulit, keradangan dan jerawat.

2. Mungkin juga mencuci muka pada waktu pagi.

Anda mungkin berfikir bahawa membersihkan kulit sebelum tidur adalah semua yang anda perlukan untuk bangun dengan wajah segar, tetapi bilas sahaja pada waktu pagi adalah idea yang baik. Semasa anda membuang dan tidur pada waktu malam, bakteria dari air liur dan minyak dari rambut anda dengan mudah dipindahkan ke wajah dan mata anda, kata ahli dermatologi. A.M. membersihkan adalah amalan terbaik.

Selain itu, jika anda memakai produk seperti rawatan, serum, pelembap atau krim malam sebelum tidur, anda mesti mencucinya pada waktu pagi sebelum memakai produk anda pada waktu siang.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

Perlu diingat bahawa anda mungkin perlu menggunakan pembersih yang berbeza pada waktu pagi daripada yang anda gunakan pada waktu malam. Sekiranya anda mempunyai kulit yang kering atau sensitif, anda mungkin mahu menggunakan air misel atau pembersih yang sangat lembut pada waktu pagi. Dan jika anda menggunakan pembersih yang mengandungi asid salisilik untuk membantu menguruskan jerawat anda, mungkin terasa terlalu keras atau kering untuk digunakan dua kali sehari.

3. Gunakan suhu air yang betul

Menggunakan air panas di bilik mandi atau mencuci muka mungkin terasa sangat baik, tetapi sebenarnya boleh merosakkan kulit halus di wajah anda. Suhu yang melampau, seperti panas, mandi wap atau air panas, boleh menyebabkan pelebaran saluran darah dan kerosakan tisu halus. Air panas secara semula jadi melucutkan kulit penghalang minyak yang diperlukan yang membantu menjaga integriti kulit. Ini bermaksud kulit anda akan kering lebih cepat dan menjadi lebih gatal dan mengelupas dari masa ke masa.

Terutama masalah bagi mereka yang mempunyai kulit kering atau sensitif kerana kulit mereka lebih rentan untuk mengeringkan atau bereaksi dengan teruk pada tahap ekstrim. Juga, panas boleh menjadi pencetus rosacea, keadaan kulit yang menyebabkan kemerahan dan jerawat. Oleh itu, penting untuk menggunakan air suam untuk mencuci muka.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Kulit Tegang Dan Semakin Kering Lepas Cuci Muka, Tidak Lagi Dengan 10 Pencuci Muka Ini Cadangan Pakar

4. Pastikan anda menggunakan pembersih yang sesuai dengan jenis kulit.

Semasa mencari pembersih wajah, anda perlu mempertimbangkan perkara seperti jenis kulit anda jika kulit anda biasanya berminyak, kering, normal, atau gabungan, jika anda mempunyai kulit sensitif, jika anda terdedah kepada jerawat, dan jika anda mempunyai keadaan kulit yang lain seperti rosacea, eksim, atau psoriasis.

IKLAN

Sekiranya kulit anda cenderung kering atau sensitif, pembersih lembut atau berkrim akan berfungsi untuk anda. Tetapi mereka yang mempunyai kulit berminyak biasanya dapat bertolak ansur dengan gel atau pembersih berbuih dengan lebih mudah. Bagi mereka yang mempunyai kulit normal, pembersih berasaskan air asas sangat baik. Anda juga boleh mencuba menggunakan minyak pembersih atau balsem, yang cenderung lebih lembap daripada pembersih tradisional dan dapat membersih alat solek dan pelindung matahari yang lebih tebal.

Tetapi jika anda tidak tahu di mana untuk memulakan atau bagaimana mengetahui jenis kulit anda, ada baiknya anda berjumpa dengan pakar dermatologi untuk membantu mengetahui apa yang sesuai untuk anda.

5. Sekiranya anda perlu menggunakan sabun, cari sesuatu yang sangat lembut.

Sekiranya anda cukup bernasib baik kerana mempunyai kulit sensitif, anda mungkin mendapatkan sabun secara rawak, bersihkan dan mulakan hari anda. Tetapi pembersih yang keras ini dapat menghilangkan hidrator semula jadi dari kulit, yang boleh menyebabkan wajah terdedah kepada keradangan dan kulit kering.

Sebagai gantinya, dia mengesyorkan menggunakan pembersih lembut yang menghormati keseimbangan kulit anda yang halus. Sekiranya anda masih mahu membuatnya mudah dengan bar atau pembersih padat, cuba gunakan Bar Kecantikan Kulit Sensitif Dove atau pembersih padat Lush Sleepy Face, atau Like a Virgin.

Tidak hanya ini lembut dan mudah digunakan, mereka juga baik untuk perjalanan kerana anda tidak perlu memikirkan peraturan TSA cair.

6. Cuci muka anda sekerap yang diperlukan.

Sebaiknya anda cuci muka dua kali sehari (sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam) serta selepas bersenam atau berpeluh berlebihan yang lain. Tetapi itu benar-benar maksimum.

Mencuci muka lebih daripada dua kali sehari untuk menghilangkan kuman bukanlah keperluan sebenar, kecuali mereka terdedah kepada jangkitan kulit. Mencuci tidak hanya menyebabkan kulit kering dan jengkel, tetapi juga boleh menyebabkan kulit secara paradoks menghasilkan terlalu banyak minyak. Jadi, sebilangan besar dari kita harus mengikuti rutin dua kali sehari.

Sebaliknya, anda dengan kulit yang sangat kering atau sensitif mendapati bahawa mencuci hanya dua kali sehari dengan pembersih merengsakan kulit. Oleh itu, seperti yang dijelaskan sebelumnya, mereka mungkin lebih baik menggunakan percikan air atau air kecil pada waktu pagi dan pembersih lembut pada waktu malam.

Ya! Sangat penting untuk membersihkan wajah anda selepas bersenam, ini kerana semasa anda bersenam, peluh dan kotoran berkumpul di kulit. Sekiranya anda lupa membersihkan wajah selepas itu, ini boleh meningkatkan risiko anda mengalami jerawat.

7. Gunakan pelembap anda dengan cepat selepas pembersihan.

IKLAN

Langkah penjagaan kulit anda terutamanya pelembab boleh membuat perbezaan besar dalam keberkesanannya. Sebilangan besar pelembap mengandungi kedua-dua bahan humektan (yang menarik air ke dalam kulit) dan bahan oklusi (yang membantu menyegarkan penghidratan ke dalam kulit). Oleh itu, menggunakan pelembap anda semasa kulit masih sedikit lembap dari pembersihan tidak basah sepenuhnya membantu mengekalkan kelembapan lebih banyak.

“Sekiranya anda menunggu walaupun beberapa minit, sel-sel permukaannya mengalami dehidrasi dan sebenarnya lebih sukar untuk dilembapkan,” kata pakar dermatologi. Sudah tentu, mungkin sedikit sukar jika anda mempunyai beberapa langkah lain antara pembersihan dan pelembapan. Tetapi jika dapat mengamalkannya, anda akan memberi kulit penghidratan tambahan.

Perlu diingat anda harus selalu memakai pelindung matahari setiap hari dengan perlindungan spektrum luas dan sekurang-kurangnya SPF 30. Sekiranya pelembap siang hari anda tidak memilikinya, sapukan pelindung matahari di atas. SPF akan membantu melindungi semua kerja keras yang anda lakukan dalam penjagaan kulit anda.

8. Usahakan untuk tidak menggosok terlalu agresif.

Sangat seronok untuk membersihkan untuk jangka masa yang lebih lama atau dengan lebih kuat akan mencuci wajah anda dengan lebih teliti. Tetapi bukan begitu, hakikatnya jangka masa yang anda habiskan untuk membersihkan buih tidak berkaitan dengan seberapa baik anda membersihkan wajah.

Sebagai gantinya, cubalah menghadkan sekurang-kurangnya 20 hingga 30 saat, atau sehingga produk muncul di wajah. Mencuci terlalu agresif atau terlalu lama terutamanya jika pembersih anda mengandungi bahan pengelupasan boleh menyebabkan kulit menjadi kemerahan dan jengkel.

Untuk mencuci muka dengan betul, pakar kecantikan mengesyorkan membasahi wajah anda dengan air suam sekali lagi dan gunakan hujung jari untuk menggunakan pembersih dalam gerakan bulat. Pastikan untuk mencuci zon-T dan zon-U (di sekitar garis rahang), kerana ini adalah kawasan yang cenderung diabaikan sesetengah orang. Setelah anda membina buih yang bagus, bilas, dan keringkan dengan teliti dengan tuala yang lembut dan bersih.

9. Mempunyai produk yang berasingan hanya untuk pengelupasan.

Nampaknya penggunaan exfoliant scrubby adalah cara mudah untuk menghilangkan dua langkah penjagaan kulit dalam satu. Tetapi yang sebenarnya adalah, melainkan jika anda cuba menguruskan jerawat dengan pembersih yang mengandungi asid salisilik, anda mungkin tidak mahu menggunakan pengelupasan setiap hari dan terdapat pembersih yang pasti lebih baik di luar sana untuk kulit anda.

Woman scrubbing sugar on her face

BACA JUGA ARTIKEL INI:

Kedua-dua pengelupasan kimia (seperti asid salisilat dan asid glikolik) dan pengelupasan fizikal (seperti lulur dan berus bermotor) boleh sangat berkesan untuk menghilangkan sel-sel kulit mati, kotoran, dan senjata lain yang dapat menyumbat liang. “Pengelupasan dapat membantu membuang sel mati yang terkumpul di permukaan kulit untuk meningkatkan cahaya kulit.

Tetapi apabila terlalu banyak digunakan, pencuci benar-benar dapat mengganggu penghalang kulit halus yang membuat wajah anda terhidrasi dan terlindung, menyebabkan kulit yang jengkel, mengelupas dan kering. Oleh itu, seperti yang dijelaskan sebelumnya, kebanyakan kita tidak boleh mengelupas lebih daripada beberapa kali seminggu. Dan mereka yang mempunyai kulit sensitif atau kering mungkin hanya ingin mengelupas sekali atau dua kali sebulan.

IKLAN

10. Anda mungkin memerlukan alat solek selain pembersih anda.

Anda mungkin tahu bahaya tertidur dengan riasan wajah penuh (misalnya jerawat dan kusam). Tetapi pembersih lembut anda mungkin tidak boleh menyelesaikan semua solekan itu, terutamanya jika produk anda mengandungi bahan SPF mineral atau minyak.

Banyak jenama solekan yang tahan noda atau kalis air, jadi pembersih asas tidak akan menghilangkannya dengan sempurna. Atas sebab ini, penting untuk menggunakan alat solek lembut yang menghilangkan lap, air misel, atau penghilang solek berasaskan minyak sebelum anda mencuci – terutamanya ketika menanggalkan alat solek yang tahan lama.

Di sebalik konsep pembersihan dua kali, di mana anda menggunakan pembersih atau minyak balsem berasaskan minyak untuk menghilangkan solekan, diikuti dengan pembersih berasaskan air untuk menghilangkan kotoran yang tinggal. Tetapi pembersih hari ini sangat berkesan, jadi sama ada anda mahu menggunakan dua produk berasingan untuk mencuci muka setiap malam bergantung pada jenis kulit, anggaran dan pilihan umum anda.

11. Jangan menganggap solekan itu sebagai rutin pembersihan anda.

Tisu basah sangat selesa dan, ya, bagus untuk menghilangkan solekan. Tetapi, sayangnya, itu tidak cukup baik untuk menjadi pembersih anda.

Kain diformulasikan dengan banyak bahan pengawet yang memungkinkannya stabil dan duduk di bilik mandi anda tanpa tumbuh bakteria dan jamur. Jadi, walaupun anda menanggalkan solekan dan kotoran, masih ada sisa solekan yang juga perlu dibuang. Tambahan, pengawet tersebut boleh menjengkelkan pada anda yang mempunyai kulit sensitif.

Sekiranya anda ingin menggunakan alat solek, hanya gunakannya untuk menanggalkan solekan terlebih dahulu dan kemudian ikuti dengan pembersih lembut yang sebenarnya. Selain itu, daripada tisu sekali pakai atau pelapik kapas, pertimbangkan untuk mencuba putaran solek yang boleh digunakan semula yang boleh dicuci dan digunakan berulang kali.

12. Anda boleh melangkau pembersihan setelah menggunakan masker muka.

Petunjuk pada kebanyakan topeng dan kulit muka memerintahkan anda untuk menggunakan produk pada wajah yang baru dicuci. Ini kerana rawatan kulit ini memerlukan wajah yang bersih sepenuhnya sehingga bahan-bahannya dapat masuk sepenuhnya ke dalam kulit. Sekiranya anda telah menggunakan serum atau rawatan atau produk lain sebelum masker (terutamanya yang tebal atau berasaskan minyak), mungkin bahan-bahan masker tidak cukup masuk ke dalam kulit untuk memberi kesan yang effektif.

Tetapi setelah anda selesai menggunakan masker, anda tidak perlu membersihkannya lagi. Masker dapat memberikan ramuan yang sangat kuat dan pekat, jadi biarkan kulit anda menikmati manfaatnya lama setelah menanggalkannya.

Apabila tiba masanya untuk menanggalkan topeng, ikuti arahan produk. Contohnya, topeng lembaran biasanya tidak memerlukan pembersihan selepas itu -hanya masukkan sisa kulit ke kulit anda dan biarkan ia menyerap. Tetapi jika anda menggunakan sesuatu seperti masker tanah liat yang perlu dilepaskan, lakukan dengan menyapu dengan lembut menggunakan air suam.

13. Pastikan tuala muka anda bersih

Pakar mengatakan bahawa menggunakan semula kain lap yang sama berulang kali menyebarkan lebih banyak bakteria ke wajah anda, yang boleh menyebabkan jerawat. Sebagai gantinya, melaburlah dalam satu set kain asas yang murah, yang dapat bertahan lama melalui rutin pembersihan anda (termasuk siang dan malam).

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/N-J7qUP_DF0

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI