Walaupun anda bukan seorang influencer kecantikan di media sosial yang mementingkan gambaran insta-worthy, mencuci muka tetap penting untuk menjaga kulit wajah anda. Pembersihan harian menghilangkan kotoran yang menyumbat pori-pori, membantu menghentikan kerosakan dan mengatur tahap kemampuan untuk produk kecantikan anda seperti toner, esen, serum untuk melakukan pengangkatan berat cucian.

Begitu banyak produk baru yang mempunyai lapisan pilihan, memang mudah membingungkan anda, namun asasny adalah mencuci muka, contohnya seberapa kerap anda harus mencuci muka. Walaupun itu bukan ukuran sains yang tepat, ada beberapa perkara yang dapat membantu menghilangkan kekeliruan.

Ini yang patut anda tahu tentang kekerapan mencuci muka

Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

Anda harus mencuci muka dua kali sehari

Mencuci pada waktu malam – Semua peluh, minyak, kulit mati, dan pelindung matahari perlu mendapat kenaikan. Tetapi walaupun 8 jam berikut akan dihabiskan hanya dengan tidur, tetap penting untuk membersihkan wajah anda pada waktu pagi. Malam adalah tempoh pemulihan kulit, dan sementara ia memulihkan dirinya sendiri, anda berpeluh dan kulit anda menumpahkan sel-sel kulit.

Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

Produk penjagaan kulit pagi anda akan berfungsi dengan lebih baik apabila digunakan pada permukaan yang prima: Cara yang baik ini untuk meremajakan kulit anda dan mulakan dengan batu bersih sebelum anda melakukan rutin pagi sepenuhnya.

Ganti formula rawatan dengan yang lebih lembut.

Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

IKLAN

Bagi mereka yang mempunyai kulit normal, pakar dermatologi mengesyorkan menggunakan rawatan pembersih dengan asid salisilat atau asid glikolik atau laktik untuk memberi kulit peningkatan cahaya sekali sehari dan kemudian mengambil pendekatan yang lebih ringan untuk anda pembersihan lain. Menggunakan cucian ringan seperti susu atau krim yang tidak berbuih sekali sehari akan membantu anda mengelakkan kulit terlalu kering dan mengeringkannya.

Pakar kecantikan mengesyorkan penggunaan produk yang lebih aktif pada waktu malam, menjimatkan formula yang lebih lembut untuk A.M. Menggunakan bahan aktif yang lebih agresif sebelum tidur akan benar-benar masuk ke dalamnya dan membuang semua perkara yang melekat pada kulit anda sepanjang hari,” katanya.

Pembersih lembut untuk pagi

Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

  1. Cetaphil Gentle Skin Cleanser – Formula klasik ini adalah pembersih yang lembut.
  2. Olay Sensitive Facial Cleanser – Diselitkan dengan aloe dan timun untuk menenangkan kulit yang mudah teriritasi.
  3. Fresh Soy Face Cleanser – Yang ini menghilangkan solekan dengan lembut tanpa terlalu kering.
  4. CLEANSE Facial Cleansing Wipes – Tisu basah gen seterusnya dengan akar chamomile dan marshmallow untuk penyingkiran solekan ringan.

… Kecuali anda mempunyai kulit berminyak atau sensitif.

Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

IKLAN

Adakah zon-T anda merupakan permukaan pantulan menjelang tengah hari? Jenis yang sangat berminyak harus dipertimbangkan untuk menggunakan pembersih berasaskan asid aktif pagi dan malam. Pastikan anda memakai pelindung matahari secara konsisten. Beberapa tindakan rawatan boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif terhadap kerosakan sinar UV, jadi titik ini sangat penting.

Di sisi lain, jika kulit anda menjadi merah ketika terkena buih, semua yang anda mahu lupakan bahan yang berpotensi menjengkelkan sama sekali dan gunakan produk lembut untuk kedua-dua pencucian.

Pembersih rawatan untuk waktu petangSeberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

  1. The INKEY List Salicylic Acid Acne + Pore Cleanser – Asid salisilik dalam pencuci berbuih ini mengatasi jerawat.
  2. iS Clinical Cleansing Complex – Pencuci muka ini mempunyai antioksidan yang melindungi kulit dari kerosakan.
  3. Origins GinZing Refreshing Scrub Cleanser – Manik jojoba kecil dengan lembut menghilangkan sel kulit mati yang kusam.
  4. L’Oreal Paris Purify & Mattify Pure Clay Cleanser – Cucian yang boleh berubah dari tanah liat menjadi mousse yang kaya.

Trik mencuci selama 60 saat

Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

Tidak seperti peraturan dua minit untuk menggosok gigi, tidak ada had masa yang jelas di sini. Tetapi kedua Linkner dan Henry berpendapat satu minit akan mencukupi. “Anda tidak boleh meletakkan sesuatu di kulit anda dan membilasnya,” tegas Linkner. “Anda tidak akan melihat banyak peningkatan dengan itu.” Sebagai gantinya, dia mengesyorkan mengurut pembersih ke wajah anda dengan hujung jari anda dengan gerakan bulat, dengan memberi tumpuan kepada bidang tempat anda memakai solek.

IKLAN

Mengelupas untuk faedah tambahan

Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

Helo, nama saya Brian, dan saya orang yang suka mengelupas. Dan saya tidak bersendirian. “Saya menumpukan pada pengelupasan, walaupun dalam jenis sensitif, jadi saya suka menggunakan beberapa jenis alat ketika saya mencuci muka – dan saya menganggap itu adalah kain lap,” kata Henry. Ini adalah pertaruhan yang selamat untuk semua orang kerana memberikan sedikit pengelupasan fizikal tanpa kerengsaan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Skrub Muka Terbaik Di Malaysia Untuk Tahun 2019 Dan Tips Pengelupasan Muka Khas Untuk Newbies

Pakar kecantikan mengesyorkan mengganti pengelupasan dengan kain setiap malam dan menggunakan hujung jari anda pada waktu pagi. “Ia sangat membantu dengan sisa jerawat serta membantu kulit anda menanggalkan sel mati dan membiarkan kulit anda kelihatan lebih bercahaya,” jelasnya. “Ini juga akan membantu merangsang sedikit pengeluaran kolagen.”

Ya, anda boleh mencuci muka terlalu kerap.

Perkara yang sering dilihat pada anda yang rawan  berjerawat. Salah satu mitos terbesar mengenai jerawat adalah ia berkaitan dengan kebersihan yang teruk. Mereka mencuci muka empat hingga lima kali sehari. Ini membahayakan penghalang kulit anda, mereka berhenti menggunakan ubat jerawat mereka, itu hanya kitaran ganas yang besar. ”

Berpegang teguh pada peraturan dua kali sehari dan anda semestinya OK.