Tidak kira bagaimana anda mengirisnya, roti adalah makanan utama Barat. Dari roti bakar semasa sarapan hingga sandwic pada makan tengah hari hingga ke pada waktu makan malam, tidak sukar untuk memakan ramuan siap sedia ini setiap hari bahkan pada setiap waktu makan.

Selama bertahun-tahun, malah diet rendah karbohidrat dan bebas gluten semakin popular dan menjadi pengaruh orang asia berdiet. Tetapi adakah betul makan roti setiap hari?Itu semua bergantung terutamanya pada roti yang anda pilih dan berapa banyak yang anda makan.

Rupanya Ini Yang Berlaku Pada Badan Anda, Sekiranya Makan Roti Setiap Hari
Sumber gambar: Brown Eyed Baker

Anda mungkin pernah mendengar bahawa biji-bijian seperti roti gandum lebih baik untuk anda daripada putih. Garis panduan pemakanan orang barat mendorong mereka untuk membuat separuh biji-bijian dalam ruji makanan harian. Roti gandum utuh dibuat dengan inti gandum utuh, yang bermaksud ia menyimpan semua serat dan nutrien pentingnya seperti zat besi, zink, dan vitamin B. Sebaliknya roti putih dibuat dengan menanggalkan biji gandum dari kuman dan dedaknya yang kaya dengan nutrien. Ini mungkin menghasilkan produk yang lebih enak dan stabil, tetapi mengurangkan nilai pemakanan.

Walaupun makan roti gandum setiap hari mungkin membawa banyak faedah, yang sama tidak semestinya. Berikut adalah kemungkinan kesan kesihatan memakan roti setiap hari.

1. Boleh meningkatkan gula darah anda

Rupanya Ini Yang Berlaku Pada Badan Anda, Sekiranya Makan Roti Setiap Hari
Sumber gambar: Daily Express

Sekiranya anda memeriksa gula dalam darah anda, pengambilan roti putih dalam makanan harian anda tidak digalakkan. Dosis tinggi karbohidrat sederhana dalam biji-bijian halus diserap ke dalam aliran darah lebih cepat daripada karbohidrat komplek dalam gandum utuh, yang menyebabkan kenaikan gula darah yang cepat. Gula darah yang kuat dari memakan makanan yang tinggi glisemik dapat meningkatkan risiko diabetes.

IKLAN

2. Kenaikan berat badan

Rupanya Ini Yang Berlaku Pada Badan Anda, Sekiranya Makan Roti Setiap Hari
Sumber gambar: NetDoctor

Apabila sekumpulan baguette tiba di meja anda sebelum makan di restoran, pengambilan makanan adalah penting. Karbohidrat sederhana seperti roti putih terkenal kerana tidak mengisi perut anda.  Jadi terlalu mudah untuk menurunkan beberapa keping dan tetap dimakan pada waktu makan penuh selepas itu. Lama kelamaan, pengambilan roti yang berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Peningkatan berat badan bukan disebabkan oleh makan roti putih. Sebaliknya, kenaikan berat badan adalah hasil daripada makan lebih banyak kalori daripada yang digunakan oleh badan kita untuk tenaga.

IKLAN

3. Membahayakan mikrobioma anda

Rupanya Ini Yang Berlaku Pada Badan Anda, Sekiranya Makan Roti Setiap Hari
Sumber gambar: The Kitchn

Sekiranya roti putih serat rendah secara konsisten mengeluarkan gandum utuh dalam makanan, ia mungkin memberi masalah kepada mikrobioma anda, yang dikenali sebagai koloni bakteria di usus. Penyelidikan menunjukkan bahawa diet rendah bijirin dikaitkan dengan ketidakseimbangan mikrobioma. Ketidakseimbangan ini dikaitkan dengan sindrom iritasi usus dan penyakit radang usus. Di sisi lain, kajian lain menunjukkan bahawa memilih roti gandum, yang kaya dengan serat prebiotik yang memberi makan mikrobioma yang sihat, mempunyai kesan positif pada bakteria usus.

Oleh kerana mikrobioma yang berkembang dapat menyebabkan segalanya dari kesihatan mental yang lebih baik hingga pengurangan risiko penyakit jantung, adalah bijak memilih roti gandum lebih dari putih sekurang-kurangnya separuh masa.

IKLAN

4. Menambahkan vitamin dan mineral dalam makanan anda

Rupanya Ini Yang Berlaku Pada Badan Anda, Sekiranya Makan Roti Setiap Hari
Sumber gambar: Gluten Free Pleated

Semasa proses penapisan membuang gandum dari nutrien semula jadi, kebanyakan pengeluar roti “memperkaya” nutrien ini kembali ke produk, bahkan mereka kadang-kadang berusaha lebih jauh dengan memperkuat roti dengan mikronutrien tambahan. Nutrien yang sering ditambahkan termasuk asid folik dan zat besi yang keduanya memainkan peranan penting dalam kesihatan.

Mendapatkan cukup asid folik sangat penting bagi wanita hamil. Asid folik mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf pada bayi baru lahir. Makan makanan kaya zat besi menjaga penghantaran oksigen yang optimum ke tisu dan organ anda dan melindungi terhadap anemia kekurangan zat besi.

5. Mengerakkan badan dan otak anda dengan karbohidrat

Rupanya Ini Yang Berlaku Pada Badan Anda, Sekiranya Makan Roti Setiap Hari
Sumber gambar: King Athur Flour

Walaupun reputasinya meragukan, karbohidrat sebenarnya bukan musuh kesihatan anda. Sebenarnya, makro yang sangat jahat ini adalah sumber tenaga pilihan tubuh yang memberikan bahan bakar kepada trilion sel anda. Sementara itu, otak bergerak terutamanya pada glukosa, bentuk karbohidrat yang paling sederhana. Oleh kerana kepingan roti rata-rata mengandungi sekitar 15 gram karbohidrat, memakannya secara berkala dapat membantu aktiviti harian anda.

Walaupun roti gandum utuh, dengan karbohidrat kompleks yang lebih memuaskan, akan membuat anda kenyang lebih lama, hidangan roti putih sesekali tidak akan merosakkan diet anda. Ada yang anda perlu percaya bahawa semua karbohidrat termasuk roti diciptakan sama, dan sama buruknya. Yang benar adalah tidak. Walaupun roti putih biasa tidak menawarkan nutrisi yang sama dengan 100% biji-bijian, ia masih boleh menjadi sebahagian dari diet yang sihat.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI