Wanita dan solekan memang sukar untuk dipisahkan. Malah, solekan merupakan antara perkara yang membantu kaum hawa diluar sana bukan sahaja tampil cantik, tapi dalam masa sama meningkatkan keyakinan diri terutamanya bagi wanita yang bekerjaya.

Namun, dalam keghairahan wanita mengenakan solekan. Ada impak buruk yang memberi kesan pada kulit wajah, jika produk solekan yang digunakan tidak sesuai dengan kulit atau jika solekan berkenaan tidak dibersihkan dengan baik ia bakal membuatkan muka anda mengalami masalah ‘breakout’.

Bila muka dah breakout, pasti keyakinan diri untuk berdepan dengan orang ramai juga merundum. Persoalanya, masih bolehkah mengenakan solekan untuk menutupi segala cela apabila kulit muka sudah rosak? Hijabista mendapatkan sudut pandang jurusolek, Bella Park tentang perkara ini. Ini respon yang diberikan.

Bergelar Jurusolek, Pernah Tak Bella Alami Masalah Kulit?

Hijabi Pernah Alami Kulit Breakout? Bella Park Ajarkan Cara Selamat Untuk ‘Apply’ Solekan!

Pernah.. Orang kalau main alat solek ni mesti orang kata merasa juga hadapi kulit breakout ni, sebab kita bersolek kan. Jadi liang pori senang nak tersumbat apa semua.

Bella sendiri pun kulit muka pernah breakout, tambah lagi sewaktu Bella berbadan besar dahulu, lagilah mengalami pelbagai masalah kulit sebab orang kata ia berkait rapat dengan masalah berat badan Bella pada masa itu, dengan masalah hormon lagi.

Apakah Masalah Utama Kulit Bella?

Hijabi Pernah Alami Kulit Breakout? Bella Park Ajarkan Cara Selamat Untuk ‘Apply’ Solekan!

IKLAN

Bella banyak masalah dengan jerawat, sebab Bella ni kulit berminyak jai memang senang naik jerawat berbanding mereka yang mempunyai masalah kulit kering.

Cara Bella Tangani Masalah Kulit Breakout?

Hijabi Pernah Alami Kulit Breakout? Bella Park Ajarkan Cara Selamat Untuk ‘Apply’ Solekan!

Artikel berkaitan: Tutorial Mekap Bella Park Ringkas, Pantas & Lawa Untuk Newbie. Tampak Segar!

Hijabi Pernah Alami Kulit Breakout? Bella Park Ajarkan Cara Selamat Untuk ‘Apply’ Solekan!

Bella jadikan rutin skincare ni perkara WAJIB tak boleh tinggal, terutamanya untuk orang yang sering mengenakan solekan. Walaupun Bella dulu rasa malas-malas. Satu lagi Bella rasa untuk orang yang sering bersolek ni, satu benda yang memang tak boleh tinggal langsung adalah ‘double cleansing’.

IKLAN

Setiap malam, Bella memang akan buat ‘Double Cleansing’ pakai cleansing oil dulu, atau cleansing balm atau apa sahaja yang mempunyai kandungan minyak. Kerana minyak ini membantu menyingkirkan segala kesan solekan terutamanya foundation kita. Dan dia akan cairkan solekan. Lepas tu baru kita bersihkan betul-betul muka kita dengan menggunakan pencuci muka atau cleanser.

Lepas tu baru mulakan rutin macam biasa, Bella akan apply toner dulu, kemudian serum dan pelembap.

Bila Muka Breakout, Boleh Bersolek Ke?

Hijabi Pernah Alami Kulit Breakout? Bella Park Ajarkan Cara Selamat Untuk ‘Apply’ Solekan!

Boleh bersolek, tapi paling penting sebelum kita nak mengenakan solekan atau membeli alat solek, kita kena kenalpasti jenis kulit (Skin Type).

IKLAN

Ada orang jenis kulit kering, jenis kulit berminyak, jadi kita kena pilih alat solek yang sesuai dengan jenis dan keadaan kulit kita. Barulah kulit kita tu boleh terima dan tak ‘reject’ produk yang hampa gunakan.

Contohnya, kulit berminyak pakai solekan yang dikhususkan untuk kulit berminyak. Dan kalau kulit kering, gunakan alat solek yang mempunyai kandungan yang membantu moisturize kulit anda. Dan bila dah bersolek tadi, jangan lupa wajib double cleanse!

Artikel berkaitan: Cara Shading Hidung Yang Betul Agar Kelihatan Mancung Semulajadi. Ini Cara Pantas Bella Park

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.