Ketika negara sedang di landa gelombang kedua virus COVID-19 (coronavirus disease 2019), wajib bagi kita untuk menjaga kebersihan. Virus yang berasal dari Wuhan, Tiongkok, tersebut dapat masuk ke tubuh melalui tangan yang tidak bersih. Oleh itu, selain mencuci tangan, anda juga memerlukan hand sanitizer yang kuat membunuh virus dan kuman.

Namun, kini banyak jenama hand sanitizer yang dijual di pasaran. Tahukah anda jenis hand sanitizer apa yang sesuai dengan keperluan semasa? Ini cara memilih dan cadangan produk terbaik hand sanitizer

Kebaikan memakai hand sanitizer

Memang, cara terbaik untuk membersihkan tangan dari segala virus dan kotoran lain adalah dengan mencucinya. Namun, kandungan alkohol pada hand sanitizer dapat memberikan perlindungan ekstra bila dipakai setelah anda mencuci tangan. Hand sanitizer juga solusi yang mudah dalam membersihkan tangan ketika air dan sabun tiada. Bila dipakai dengan betul, ia dapat membunuh virus, kuman, dan bakteria.

Memakai hand sanitizer juga menjadikan kebiasaan atau rutin menjaga tangan tetap bersih. Apabila sudah memiliki kebiasaan tersebut, anda jadi lebih kebal dari infeksi virus-virus merugikan. Hebakan cairan antiseptik ini?

Cara memilih hand sanitizer

Sebelum membeli, ketahui kebaikan hand sanitizer yang mana patut anda pilih. Jadikan panduan ini sebagai rujukan anda ketika membeli hand sanitizer.

Periksa bahan kandungan

Walaupun sama-sama berfungsi membunuh virus dan kuman, kandungan dalam hand sanitizer berbeza-beza bergantung pada jenama. Jom kenali, kandungan apa yang sebaiknya ada di dalam hand sanitizer!

Pilih yang mengandung 60-95% alkohol

Gambar sekadar hiasan

Mungkin kita semua sudah tahu bahawa kebanyakan produk hand sanitizer mengandungi alkohol. Namun, tahukah anda bahawa kadar alkohol yang dikandung setiap produk berbeza? Menurut pakar, sebaiknya pilih produk yang mengandung sedikitnya 60% alkohol. Hand sanitizer yang mengandung 60-95% alkohol lebih efektif membunuh virus dan kuman

Apabila kadar alkoholnya kurang dari itu, hand sanitizer tidak mampu membunuh virus yang kuat, misalnya norovirus. Akibatnya, pencegahan infeksi virus jadi kurang efektif.

Pilih yang tidak mengandung bahan berbahaya

Beberapa produk hand sanitizer mengandung bahan kimia yang sebenarnya tidak penting kewujudannya. Bahan-bahan ini bila terus kita gunakan dapat membahayakan kesihatan. Sebelum membeli, semak adakah hand sanitizer mengandungi triklosan, paraben, dan bahan kimia lain yang membahaya.

Triklosan banyak digunakan dalam produk keperluan seharian seperti sabun dan ubat gigi kerana bersifat antibakteria. Meskipun begitu, triklosan tidak boleh membunuh virus, termasuk virus penyebab selsema dan demam. Beberapa hasil penelitian beesekutu triklosan dengan pelbagai masalah kesihatan, contohnya gangguan hormon dan kanser.

IKLAN

Sebaik mungkin hindari juga produk yang mengandung paraben. Bahan yang banyak ditemukan pada produk kosmetik ini berfungsi untuk mengawetkan produk. Sayangnya, paraben dihubungkan dengan berbagai penyakit seperti iritasi kulit dan kanser. Jauhi produk dengan kandungan bahan-bahan tersebut okay!

Pilih yang mengandungi pelembap dan vitamin

Hand sanitizer mengandungi alcohol yang tinggi menyebabkan kulit tangan menjadi kering. Ironinya, virus dan kuman akan semakin selesa membiak di kulit yang kering dan jenamaah. Solusinya, anda boleh memilih hand sanitizer dengan kandungan pelembap dan vitamin. Selain bersih, kelembapan kulit kita terjaga.

Bila hand sanitizer anda tidak mengandung pelembap atau vitamin, anda boleh memakai moisturizer setelah hand sanitizer kering. Namun, pastikan juga moisturizer pilihan anda tidak mengandung bahan kimia berbahaya.

Pilih berdasarkan jenama yang terjamin

Jika bingung memilih, anda boleh memilih berdasarkan jenama yang anda percayai. Cuba semak apakah jenama produk kesihatan kegemaran anda juga memproduksi hand sanitizer. Dengan begitu, anda boleh lebih tenang menggunakannya.

Hand Sanitizer Terbaik Yang Dicadangkan:

1. The Body Shop Mango Hand Cleanse Gel

Wangi mangga dan chamomile yang menenangkan

Ini dia hand sanitizer yang sesuai untuk semua jenis kulit, terutama kulit yang sensitif. Produk ini mengandung esen chamomile yang bersifat anti iritasi dan dapat menenangkan kulit sensitif. Selain itu, wangian mangga yang fresh sebagai terapi. Tidak mengandung paraben dan triklosan, selamat, wangi, dan bersih!

IKLAN

2. Antabax Anti-Bacterial Sanitizer Spray

Hand sanitizer terbaik bentuk spray

Hand sanitizer bentuk spray ini sangat mudah untuk digunakan kerana mengandungi serum pelembap mikro yang tidak mengeringkan kulit. Selain digunakan untuk membasmi kuman pada tangan, hand sanitizer Antabax ini juga boleh digunakan pada permukaan seperti meja, mainan kanak-kanak dan kerusi makan bayi. Keluarga sihat, bebas bakteria!

3. Lifebuoy Total 10 Instant Hand Sanitizer

Hand sanitizer harga mampu milik

Terbukti untuk membunuh 99.9% kuman, Lifebuoy Hand Sanitizer berkesan membunuh bakteria dan menyahaktifkan virus di tangan anda. Ianya dapat mengeringkan dengan cepat, tidak melekit dan mengandungi pelembap serta Vitamin E untuk memastikan tangan anda lembut dan licin.

4.Betadine Natural Defense Nourishing Manuka Honey Hand Sanitizer

Kebaikan madu untuk menutrisi kulit Anda

Pemakaian hand sanitizer terus-menerus dapat membuat kulit kering. Jika dibiarkan, hal ini malah akan menimbulkan masalah baru. Akan tetapi, kandungan manuka honey di dalam hand sanitizer ini bersifat antibakteria sekaligus menutrisi kulit anda. Selain itu, terdapat juga kandungan Aloe vera untuk melembapkan kulit. Hebatnya lagi, produk ini bebas dari triklosan, paraben, dan bahan kimia berbahaya!

5. Bath & Body WorksWarm Vanilla Sugar

IKLAN

Hand sanitizer trendy dengan aroma wangian

Tentu menyenangkan bukan, bila hand sanitizer yang anda pakai wanginya harum seperti minyak wangi kegemaran anda? Anda patut mencuba produk keluaran Bath & Body Works ini. Terkenal dengan personal care product yang fashionable, termasuk hand sanitizer ini.

Selain efektif membunuh kuman, wangian creamy vanilla  pasti buat anda ketagihan untuk menggunakannya. Terdapat holder khusus dengan pelbagai rekaan yang dijual secara asing. Tampak lebih bergaya apabila disangkut di tas tangan. So trendy!

6. Dettol Hand Sanitizer Fresh

Hand sanitizer terbaik dengan Aloe Vera

Diperkayai dengan Aloe Vera, hand sanitizer Dettol ini mudah untuk dibawa kemana-mana. Ianya tidak mengeringkan tangan dan tidak melekit setelah dipakai. Tangan akan terasa segar sepanjang hari tanpa perlu risau akan kuman.

7.Trust Nature Instant Hand Sanitizer

Hand sanitizer dengan ekstrak minyak Tea Tree

Hand sanitizer jenis gel ini mengandungi 70% alkohol untuk membasmi kuman pada tangan. Ianya diperkaya dengan minyak Tea Tree dan partikel Nanonized Silver yang berfungsi untuk memberi pelindungan daripada pembiakan bakteria.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Buat Sendiri Je! Dengan Kos RM11.70 Boleh Dapat 5 botol (50 ML) Hand Sanitizer

Cara memakai hand sanitizer yang efektif

Supaya lebih efektif kesan penggunaan hand sanitizer, ada beberapa langkah memakai hand sanitizer yang sebaiknya.

  1. Pastikan tangan Anda kering sebelum menggunakan.
  2. Bacalah petunjuk penggunaan yang tertera pada label produk. Gunakan produk sesuai jumlah yang dianjurkan.
  3. Sapukan pada kedua belah tangan anda secara menyeluruh. Jangan lupa bahagian belakang tapak tangan, celah-celah jari, dan bahgian dalam kuku.
  4. Pakailah sampai ke setengah lengan anda. Setelah itu, biarkan kering dengan sendirinya. Janganlah keringkan dengan tisu.

Penting bagi anda yang mempunyai kesan sampingan menggunakan hand sanitizer, hentikan penggunaan produk berkenaan. Kemudian, cuci tangan dengan air mengalir dan sabun jika tangan anda jelas kelihatan kotor. Perhatian pada anda yang suka menyentuh kulit wajah dengan tangan yang tidak bersih!

SUMBER: MYBEST

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI