Vitamin C terkenal dengan sokongan imun yang sangat penting dan kesan positif terhadap kesihatan kulit, malah Vitamin C memainkan peranan dalam segala-galanya daripada sejauh mana sendi anda bergerak ke badan anda. mood keseluruhan, menjadikan ini nutrien yang anda tidak perlu kedekut lagipun ia penting dari segi pemakanan.

Memastikan anda mendapat tahap vitamin C yang betul melalui diet dan suplemen boleh memberi impak besar bukan sahaja pada keanjalan kulit dan fungsi sistem imun, tetapi juga pada kesejahteraan keseluruhan badan anda. Masih ragu-ragu? Teruskan membaca untuk mendapatkan tujuh faedah vitamin C yang yang anda tidak ketahui:

1. Membantu mengekalkan mobiliti sendi.

Vitamin C memainkan peranan penting dalam sintesis kolagen, protein utama dalam tisu sendi. Kolagen adalah penting untuk mengoptimumkan mobiliti sendi, yang bermaksud mengekalkan tahap vitamin C yang mencukupi memastikan sendi anda sihat dan bergerak dengan mudah.

Sebagai antioksidan yang kuat, vitamin C juga boleh melindungi sendi anda daripada spesies oksigen reaktif . Fungsi utama vitamin C adalah untuk memusnahkan radikal bebas dalam badan. Radikal bebas itulah yang mencetuskan laluan keradangan.

2. Menggalakkan kesihatan mata.

Walaupun kita mungkin mula berfikir tentang kesihatan mata di kemudian hari, hakikatnya, lebih baik kita memelihara organ berharga ini. Individu dewasa yang lebih muda berbanding yang lebih tua lebih berkemungkinan mempunyai status vitamin C yang lebih teruk iaitu, paras darah asid askorbik serum, jadi perhatikan mata anda dan mikronutrien penting ini lebih awal. dalam kehidupan adalah sangat penting.

Kenapa? Ternyata, mata anda sentiasa rosak, mensintesis, dan membentuk sel-sel barudan itu boleh membenarkan radikal bebas untuk berkembang jika dibiarkan. Oleh itu, mata memerlukan perlindungan antioksidan tambahan daripada radikal bebas dan spesies oksigen reaktif. Vitamin C boleh memberikan perlindungan antioksidan itu.

Malah vitamin C juga membantu memastikan kanta semulajadi mata jelas dan mengekalkan kesihatan penglihatan seiring dengan peningkatan usia. Menariknya, kajian Oftalmologi mendedahkan bahawa antioksidan lain seperti lutein, zeaxanthin, retinol, beta-karotena, dan alfa-tokoferol juga mempunyai kesan positif terhadap kesihatan mata, dengan sebatian pelawan oksidan ini memberikan manfaat penglihatan dan kejelasan yang mendalam.

IKLAN

ARTIKEL BERKENAAN: Adakah Badan Makin Sihat Atau Sebaliknya, Jika Terlebih Vitamin C? Awas Hijabi!

3. Menyokong penyerapan zat besi.

Vitamin C adalah “​sangat penting dalam mengekalkan zat besi dalam bentuk yang boleh diserap ke dalam darah dan digunakan dengan lebih baik dalam menyokong metabolisme yang sihat. Vitamin C juga mengoptimumkan pengambilan zat besi daripada protein yang mengangkut zat besi melalui darah, yang membantu mengagihkan nutrien dengan baik untuk kegunaan seluruh badan oleh sel kita.

Bagi vegetarian dan vegan terutamanya yang ingin mendapatkan sebahagian besar zat besi mereka daripada sumber tumbuhan yang kurang bioavailable, vitamin C boleh membantu dalam penyerapan zat besi.

4. Membantu melindungi otak.

Apabila anda menemui tahap tinggi mikronutrien tertentu dalam organ atau jenis sel, terdapat peluang yang baik ia bekerja keras untuk mempromosikan kesihatan di sana dengan cara yang disasarkan. Vitamin C ditemui dalam kepekatan tinggi dalam otak dan sel saraf dan rangkaian sel yang menyokong sistem saraf anda bergantung pada penyerapan dan pemindahan vitamin C untuk berfungsi dengan baik.

IKLAN

Aktiviti antioksidan Vitamin C juga memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan otak. Seperti di bahagian lain badan, vitamin C memerangi radikal bebas dengan bergabung dengannya dan kemudian meninggalkan badan melalui buah pinggang.

5. Menyediakan sokongan mood

Vitamin C adalah penting untuk penghasilan neurotransmitter tertentu yang mempengaruhi mood anda. Menurut kejian yang dipercayai, bahawa orang yang mempunyai kepekatan vitamin C yang tinggi dalam darah mereka lebih berkemungkinan mempunyai mood yang lebih baik berbanding mereka yang mempunyai paras plasma yang lebih rendah iaitu, status vitamin C yang lemah . Mereka yang mempunyai tahap vitamin C yang mencukupi juga kurang berkemungkinan untuk melahirkan perasaan sedih, marah dan kekeliruan.

6. Membantu mengekalkan keseimbangan hormon.

Vitamin C mempunyai peranan penting dalam kesihatan adrenal iaitu keupayaan tubuh anda untuk mengawal selia hormon stres kortisol. Kelenjar kecil yang melekat pada buah pinggang anda yang menghasilkan hormon yang membantu mengawal degupan jantung, tekanan darah dan fungsi badan penting yang lain mempunyai salah satu kepekatan vitamin C tertinggi bagi semua organ anda.

IKLAN

Kelenjar adrenal memerlukan jumlah vitamin C yang tinggi untuk menghasilkan hormon tekanan. Jadi, adalah wajar bahawa semasa tekanan tinggi atau masa tahap kortisol tinggi, kelenjar adrenal memerlukan lebih banyak vitamin C.

7. Menggalakkan tahap tekanan darah yang sihat.

Penyelidikan saintifik juga telah mengaitkan kecukupan vitamin C dengan paras tekanan darah yang sihat. Vitamin C diperlukan untuk sintesis kolagen, dan kolagen membolehkan fleksibiliti dalam arteri anda, komponen utama tekanan darah yang sihat. Vitamin C juga membantu menggalakkan tindakan anti-radang dalam saluran darah, yang mempunyai kesan yang baik pada kawalan tekanan darah.

Vitamin C memainkan peranan dalam rangkaian yang benar-benar luas sistem fisiologi di seluruh badan. Jika anda ingin memanfaatkan kuasa vitamin penting ini, cuba suplemen vitamin C harian berkualiti tinggi seperti potensi vitamin C+ yang memanfaatkan kuasa berkeupayaan tinggi, ditambah lipid dan bioflavonoid sitrus, untuk penyerapan selular yang unggul dan keupayaan untuk melawan tekanan oksidatif.

Dan, jika anda bimbang tentang tahap vitamin C anda, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan. Mereka sepatutnya boleh menyarankan ujian darah untuk melihat dengan tepat di mana anda berada dan membantu membawa anda ke tempat yang anda perlukan!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/1_ckp19vKz8

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI