Bersenam di rumah juga boleh menjadi lebih menjimatkan kos, keahlian dalam talian berkisar pada harga smoothie mewah. Atau mahu yang percuma, tonton sahaja YouTube. Satu-satunya kelemahan ialah, kemungkinan besar, rumah anda tidak mempunyai semua peralatan mewah yang boleh anda temui di gim.

Walau bagaimanapun, ‘tali ajaib’ atau jalur rintangan menyelesaikan masalah itu terutamanya jika anda seorang peminat kecergasan yang baru. Ia datang dalam pelbagai panjang, kesukaran ringan, sederhana, berat, lebih berat warna dan bentuk. Anda boleh melakukan pelbagai latihan menggunakan jalur rintangan seperti bicep curls, tekan bahu, tekan dada, Squat dan banyak lagi. Dalam erti kata lain, tali rintangan mampu milik adalah semua yang anda perlukan untuk mencipta semula sebarang peralatan gim di rumah dan melakukan senaman seluruh badan.

Jika anda seorang pemula yang ingin mencuba latihan jalur rintangan, teruskan membaca untuk mengetahui faedahnya, sembilan langkah mesra pemula dan petua tentang cara memanfaatkan amalan anda sepenuhnya.

ARTIKEL PENUH: 9 Jenis Senaman Kardio Yang Mudah & Menyeronokkan, Boleh Dilakukan Di Rumah Je!

Faedah latihan jalur rintangan

Mudah pada sendi

Senaman jalur rintangan adalah serupa dengan latihan menahan berat tradisional, kecuali ia mempunyai titik utama dan oleh itu melibatkan lebih banyak badan dengan setiap senaman. Ketegangan yang licin dan berterusan adalah lebih baik untuk sendi anda malah membantu menguatkan sendi, jika kerap digunakannya.

Meningkatkan kekuatan secara sekata

Jika anda ingin memastikan senaman yang simetri, intipati jalur rintangan mengunakan bahagian belakang tubuh dan lengan. Latihan jalur rintangan meningkatkan kekuatan secara sama rata, secara konsentrik dan eksentrik maksudnya, apabila anda menarik dan melepaskan, jadi otot anda kuat tetapi lebih lentur dan kurang terdedah kepada kecederaan.

Membina otot

Jalur rintangan mungkin kelihatan tipis, tetapi jangan tertipu, ia boleh membantu anda membina otot yang serius. Anda boleh membina jisim otot menggunakan jalur rintangan dengan meningkatkan ketegangan dan melakukan lebih sedikit. Anda juga boleh menggabungkan kardio dengan lebih mudah berbanding dengan pemberat.

IKLAN

Mesra perjalanan

Anda mungkin tidak melakukan banyak perjalanan pada masa ini, tetapi apabila anda melakukannya, kumpulan rintangan menjadi teman yang hebat. Anda benar-benar tidak memerlukan peralatan lain. Masukkan ke dalam bagasi anda atau masukkan ke dalam beg galas.

Serbaguna

Fleksibiliti adalah satu lagi faedah besar latihan jalur rintangan. Anda boleh melakukan hampir setiap pergerakan gim dari keselesaan rumah anda sendiri. Latih glutes, quads, dada, belakang, lengan dan perut, semuanya dengan set band yang bagus.

Bagus untuk semua tahap kecergasan

Sama ada anda baru mula memasuki aliran kecergasan atau anda seorang yang fanatik kecergasan sepenuhnya, jalur rintangan berfungsi hebat untuk orang ramai di semua tahap kecergasan kerana ia datang dalam pelbagai rintangan. Kebanyakan set band datang dalam pelbagai warna terang, secara visual menarik tetapi juga berfungsi sebagai cara untuk mengenal pasti ketebalan/kesukaran yang berbeza bagi setiap jalur. Jalur yang lebih ringan menawarkan rintangan yang lebih sedikit, dan jalur yang lebih berat menawarkan rintangan yang lebih besar.

IKLAN

Tricep press

Untuk menjadikan trisep anda cantik, cuba alat penekan tricep jalur rintangan. Berdiri di atas jalur rintangan, bengkokkan 45 darjah di pinggang. Masukkan siku anda ke dalam sangkar rusuk dengan bengkok 90 darjah pada siku. Tekan lurus ke belakang dengan tangan untuk mengikat trisep. Penting untuk memastikan kepala anda sejajar dengan tulang belakang dan siku anda. Stabil kuncinya!

Tekan bahu

Berikan bahu anda dengan penekan bahu jalur rintangan. Mulakan dengan berdiri tegak pada jalur rintangan anda. Memegang jalur rintangan, angkat tangan anda setinggi bahu dengan siku ke tepi. Tekan kedua-dua tangan terus ke atas dari bahu. Jika anda perlu mengubah suainya, lakukan satu lengan pada satu masa dan bukannya kedua-duanya.

Tekan empat kali

Untuk bekerja pada paha depan anda, sambil berdiri, letakkan jalur rintangan di sekeliling satu kaki. Pegang pada hujung band, bawa lutut ke atas ke arah teras dan kemudian tekan ke bawah dan ke hadapan pada sudut 45 darjah. Pastikan anda bengkokkan sedikit di kaki sokongan dan tulang belakang lurus.

IKLAN

ARTIKEL PENUH: Kekalkan Bentuk Badan Selepas Umur 40an, Helah Senaman Ini Rahsia Dari Pakar

Petua senaman pemula band rintangan

Uji tahap rintangan

Uji tahap tali rintangan terlebih dahulu. Jika rintangan terlalu panjang atau tidak mencukupi, anda boleh melaraskan mengikut keperluan.

Mulakan perlahan

Walaupun latihan jalur rintangan ini bagus untuk pemula, anda harus mengambil mudah dan perlahan-lahan. Mulakan dengan melakukan senaman 30 minit tiga kali seminggu dan lanjutkan sehingga 45 dan 60 minit senaman sepanjang masa.

Eksperimen

Pastikan latihan band rintangan anda menarik dengan mencuba dan mencari apa yang dirasakan baik. Bermain-main dengan modaliti yang berbeza seperti wakil yang lebih tinggi menggunakan jalur yang lebih ringan dan wakil yang lebih rendah menggunakan jalur yang lebih berat. Anda juga boleh melakukan senaman untuk masa, yang merupakan cara terbaik untuk mencabar daya tahan otot anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/nAQ9EutGOto

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI