Apabila hari lahir tiba-tiba, ada satu subjek yang tidak selalu menggembirakan untuk diraikan. Ia berkaitan dengan perubahan yang berlaku dengan badan anda dari semasa ke semasa.

Apabila anda masih muda, mengekalkan bentuk badan agak mudah untuk diuruskan. Walau bagaimanapun, apabila mencapai usia 40-an, mengekalkan bentuk badan boleh menjadi agak mencabar. Anda mula kehilangan 3 hingga 5% daripada jisim otot tanpa lemak setiap tahun selepas mencecah 30 tahun. Tidak perlu tertekan! Helah senaman rahsia untuk mengekalkan bentuk badan selepas 40 tahun!

Rahsia ini boleh menyelamatkan anda dan semuanya adalah tabiat yang anda boleh gunakan dengan mudah dalam rutin harian anda. Lima helah mudah ini untuk mengekalkan bentuk badan selepas 40 tahun.

1. Pastikan menyeronokkan

Kekalkan Bentuk Badan Selepas Umur 40an, Helah Senaman Ini Rahsia Dari Pakar

“Bab 40-an” memulakan satu lagi bahagian kehidupan yang sangat sibuk. Anda mungkin berurusan dengan kanak-kanak pada pelbagai peringkat, tetapi semuanya sentiasa berlari, melompat atau menari ke arah yang berbeza. Menjaga bentuk badan selepas 40 adalah lebih mudah apabila anda mendekati senaman seperti kanak-kanak. Kumpul beberapa rakan dan bermain sukan yang tidak memerlukan kemahiran seperti berjalan-jalan atau berlari di tasik. Semakin menyeronokkan anda, semakin kurang ia akan berasa seperti bersenam.

IKLAN

2. Cipta tenaga dengan tenaga

Berehat mungkin kelihatan seperti cara yang paling masuk akal dan paling mudah untuk memanjakan diri apabila anda berasa letih. Tetapi anda sebenarnya akan berasa lebih bertenaga apabila lebih aktif!

Kekalkan Bentuk Badan Selepas Umur 40an, Helah Senaman Ini Rahsia Dari Pakar

Pernahkah anda terfikir bagaimana anak anda yang gelisah mempunyai tenaga selepas gelisah sepanjang hari? Ambil halaman dari buku panduan anak dan gelisah untuk membakar kalori sepanjang hari dan mencipta lebih banyak tenaga, saranan pakar. Walaupun bekerja di pejabat boleh jadi mencabar, jadi kreatif! Cuba keluar untuk berjalan-jalan yang menyegarkan semasa rehat, atau lakukan beberapa regangan yoga jika boleh.

IKLAN

3. Menguruskan kesakitan dengan pergerakan

Kekalkan Bentuk Badan Selepas Umur 40an, Helah Senaman Ini Rahsia Dari Pakar

Apabila otak kita merasakan kesakitan, kecenderungan semula jadi kita adalah untuk berehat apa sahaja yang menyakitkan. Namun, dalam banyak kes, pergerakan akan membantu melonggarkan badan dan mengurangkan kesakitan. Ini benar terutamanya dalam kes sendi kaku atau artritis. Sudah tentu, adalah wajar untuk pemeriksaan dengan doktor sebelum memulakan sebarang rutin senaman yang cergas-terutamanya jika anda mengalami sebarang jenis kesakitan.

4. Cuba perkara baru

Kekalkan Bentuk Badan Selepas Umur 40an, Helah Senaman Ini Rahsia Dari Pakar

IKLAN

Terdapat banyak cara yang menyeronokkan untuk mendapatkan dos senaman yang sihat. Lihat gimanisium tempatan anda untuk kelas senaman yang berbeza, libatkan diri dalam sukan baharu atau buat rancangan untuk berjalan kaki atau mendaki di taman yang belum pernah anda kunjungi. Semakin banyak variasi yang anda sertakan dalam senaman, semakin menarik dan merangsangnya.

5. Teruskan bergerak sepanjang hari

Kekalkan Bentuk Badan Selepas Umur 40an, Helah Senaman Ini Rahsia Dari Pakar

Faedah senaman pagi yang mengagumkan akan berkurangan dengan cepat apabila anda mencapai meja dan duduk selama berjam-jam. Tetapkan penggera setiap jam dan bangun untuk melakukan set jongkong atau tekan tubi meja yang pantas antara mesyuarat supaya anda boleh meneruskan faedah senaman pagi anda. Simpan sepasang pemberat ringan berdekatan ya!

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI