Tidur yang berkualiti banyak memberi faedah kesihatan termasuk pengekalan berat badan yang sihat, peningkatan konsentrasi dan produktiviti dan kestabilan emosi. Maka sebab itulah ruang bilik tidur perlu sentiasa kemas dan bersih.

Mungkin pada hari-hari bekerja kita agak kekurangan masa untuk mengemas bilik tidur secara terperinci. Jadi, kita gunakan masa hujung minggu untuk mengemas bilik, ruang yang cukup privasi untuk kita beristirehat.

Photo by curtis-adams from Pexels.

Bagi pasangan yang sudah berkahwin, inilah ruang yang paling bermakna untuk anda berdua. Oleh itu jadikan ruang ini sentiasa ‘hangat’ demi menyemai kasih sayang. Berikut dikongsikan tip memastikan bilik tidur sentiasa kemas dan selesa. Moga bermanfaat.

TIP AGAR BILIK TIDUR LEBIH BERSIH DAN NYAMAN 

*Pastikan cadar dibasuh kerap. Paling LEWAT seminggu sekali. Ya lah. Masa itu lah baru cuti. Tujuan cuci cadar adalah bagi mengelakkan pengumpulan kuman pada cadar.
Sebab sebahagian masa di habiskan dengan tidur. Walaupun tidur 5 jam ke 6 jam sekalipun. Tetap waktu paling bernilai kan? Jadi kena pastikan sentiasa bersih.

IKLAN

*Letaklah pewangi untuk bilik tidur.
Biar wangi selalu.Kita akan sentiasa ingat bilik tidur sendiri walau ke mana pun kita pergi.

*Buka sedikit tingkap untuk pengudaraan yang lebih baik. Elak bilik berbau.

*Cuba guna cadar patchwork. Boleh juga cuba cadar biasa. Kalau cadar biasa perlu letak klip setiap bucu untuk bagi tegang. Kalau cadar patchwork, tak perlu. Selepas bentang, siap. Senang. Jimat masa kita bukan?

IKLAN

*Mesti kerap buang habuk, sapu atau vakum. Cuci segala tingkap, kipas, mop lantai. Ikut keadaan habuk. Paling baik bersihkan hari-hari. Sebab kalau biar habuk tebal lebih memenatkan bila hendak kemas.

Photo by anete-lusina from Pexels.

*Tema warna bilik kita yang tentukan. Pilih perabot, warna karpet yang sesuai dengan tema bilik. Tak semestinya yang mahal. Dekorasi yang ringkas, sedap mata memandang pun sudah cukup.

Itu sahaja. Mungkin ada lagi tip yang lebih berguna. Bilik kita, kita yang tentukan. Sediakan jadual mengemas sendiri. Selamat mengemas ya.

IKLAN

HIJABISTA: Hujung-hujung minggu begini, eloklah kita ambil peluang untuk mengemas bilik tidur dengan lebih ‘terperinci.’ Selain ruang-ruang yang lain, bilik adalah tempat paling banyak kita menghabiskan masa. Oleh itu sentiasa pastikan bilik tidur sentiasa berada dalam keadaan bersih. 

Sumber kredit: #kemasrumahwithhani Top image: Photo by terry-magallanes from Pexels.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI