Mungkin anda sudah lama mendengar tentang kecantikan Korea, yang dikenali sebagai “K-beauty”, dan mungkin juga peminat produk kecantikan Korea atau rejimen perawatan kulit Korea yang terkenal.

Tidak kira seberapa banyak pengalaman yang anda miliki dengan kecantikan Korea, ada kemungkinan anda masih mempunyai soalan mengenainya, sama ada anda ingin tahu mengenainya

Ada yang salah tanggapan dengan rutin K-beauty atau istilah-istilah yang digunakan begitu juga trend kecantikan K-beauty yang menular di seluruh dunia. Apa yang membezakan K-beauty daripada produk lain? Adakah anda perlu semua langkah k-beauty ini. Bingung bukan? Jangan risau jom hijabista apa yang anda tidak faham tentang apa yang hangat diperkatakan tentang K-beauty.

Apakah salah tanggapan K-kecantikan yang biasa?

10 langkah wajip untuk mencapai kulit yang berseri dan bersinar.

Anda sebenarnya tidak perlu melakukan semua 10 langkah. Cukup dengan hanya lakukan lima, atau anda boleh lakukan lebih banyak ikut apa yang diperlukan oleh kulit anda dan apa yang sesuai. Perkara yang paling penting dalam K-beauty adalah konsisten. Seperti bersenam. Sesetengah individu benar-benar hanya ingin bersenam selama setengah jam beberapa kali seminggu untuk mengekalkan tahap kecergasan yang diinginkan sementara yang lain benar-benar ingin melakukan lebih banyak senaman. Oleh itu, kenali kulit anda dan lihat apa yang sesuai untuk anda.

Secara peribadi mempunyai lebih dari 10 langkah dalam rutin, jika anda berjaya melakukannya, jadi hanya memerlukan beberapa minit setiap pagi dan petang. Oleh itu, rutin pelbagai lapisan tidak perlu mengambil masa yang lama atau mengganggu hari anda! Ini adalah “me time” dan masa yang menenangkan untuk anda setiap hari. Selain menjaga kesihatan kulit, ini adalah sebahagian daripada hari yang akan anda gemari dan nantikan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Tak Perlu lakukan 10 Langkah Korea Skincare Untuk Dapat Kulit Glowing dan Sihat. Cukup…

Produk kecantikan Korea hanya untuk kulit Asia.

IKLAN

Tidak benar! Seperti produk penjagaan kulit yang lain, cari produk untuk jenis kulit anda (kering, sensitif, rawan jerawat, berminyak, dan lain-lain), dan apabila ada yang sesuai dengan kulit anda iaitu produk penjagaan kulit Korea. Orang Korea menangani semua masalah yang sama dengan individu dari semua latar belakang merujuk kepada permasalahan kulit yang ada. Jadi produk penjagaan kulit dirumuskan untuk membantu menjaga kesihatan kulit dan menangani kulit sejagat ini kebimbangan penjagaan.

Menggunakan produk “anti-penuaan” terlalu awal menjadikan usia anda lebih cepat matang.

Ini sama sekali tidak benar. Memang benar bahawa menggunakan bahan yang terlalu keras boleh merosakkan daripada membantu kulit, tetapi kebenaran ini tidak diturunkan hanya untuk produk anti-penuaan. Contohnya, ini mungkin berlaku untuk produk jerawat yang dibuat untuk remaja. Selagi anda tidak menggunakan produk yang terlalu keras untuk jenis kulit anda, mulakan rutin penjagaan kulit lebih awal iaitu mencegah penuaan pramatang dan kerosakan UV jauh menjadikan kulit tetap baik. Jauh lebih mudah untuk menjaga kesihatan kulit daripada membalikkan kerosakan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Adakah Wajib Menggunakan Produk Anti-penuaan Pada Usia 20-an? Ini Kaedah Yang Betul.

Lelaki dan wanita harus menggunakan produk penjagaan kulit Korea yang berbeza.

Berita baik, produk penjagaan kulit Korea adalah untuk semua jantina, tidak kira lelaki atau perempuan. Jenis kulit lebih banyak faktor daripada apa sahaja.

SPF diperlukan hanya pada hari-hari cerah.

IKLAN

SPF sihat untuk kulit anda setiap hari! Sering  kali mendengar ada yang mengatakan bahawa krim ini akan membuat kulit rawan ketika bekerja sepanjang hari, jadi mereka akan melangkau SPF. Malangnya, sinar matahari menembusi awan dan jika anda duduk di tepi tingkap, anda akan mendapat cahaya matahari. Kerosakan sinar matahari adalah perkara yang nyata, dan tidak melindungi diri anda dari sinar matahari berpotensi menjadi satu-satunya perkara yang paling merosakkan yang dapat kita lakukan pada kulit anda. Begitu hujan atau bersinar, kebiasaan menggunakan SPF setiap hari sebelum keluar dari pintu akan membuat dunia perbezaan datang lima, 10, 20 tahun kemudian.

Ketika berusia 20-an dan 30-an, sukar untuk memikirkan kerosakan yang menumpuk, tetapi ia berlaku. Oleh itu, marilah kita jadikan memakai SPF adalah satu kewajipan yang kita tidak akan keberatan menggunakan dan mematuhinya.

Penjagaan kulit Korea benar-benar dilihat sebagai bentuk rawatan diri, melindungi kulit, organ, dari kerosakan dan menjaga kesihatannya. Pada dasarnya, kecantikan Korea lebih kurang kelihatan cantik dan lebih menjaga kulit anda sebagai cara merawat diri secara keseluruhan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Mahukan Kulit Glowing dan Berseri Seperti Wanita Korea? Jangan Keliru Dengan 8 Istilah Skincare…

Trend kulit Korea: Kulit ‘Honey, dumpling & glass’

IKLAN

Bukan hanya terdapat kaedah penjagaan kulit K-beauty, K-beauty juga telah memperkenalkan beberapa jenis estetika yang merupakan hibrida penjagaan kulit dan solekan.

Kulit berkaca

Ini adalah yang paling terkenal dan merujuk pada wanita Korea yang mempunyai kulit licin dan jernih, ia mempunyai kesan hampir telus. Ini disebabkan oleh campuran halus penanganan spot concealer dan mega-watt highlight yang memberikan ilusi seperti kaca.

Pengelupasan kulit

Kulit pewarna memberi tumpuan kepada kulit yang lembap dan kelihatan bercahaya dan reflektif. Belajar untuk melakukannya dengan cara tepat mengelupaskan kulit.

Kulit madu

Fikirkan tekstur madu yang lebih baik daripada cahaya kaca atau rasa tiga dimensi dari ladu. Ini adalah yang menekankan kilauan ssesudu madu, tidak semestinya warna nektar keemasan. Sekali lagi, tekstur terhidrat adalah matlamatnya.

Rutin penjagaan kulit 10 langkah Korea

Rutin kecantikan hijabi Korea tidak semestinya 10 langkah ada yang menjangkau sehingga 15 langkah. Rutin 10 langkah benar-benar menunjukkan sifat rutin berlapis-lapis kembali ke fokus lembut dan jangka panjang. Inilah cara rutin berlapis-lapis yang berjalan lancar, dan jika anda mahukan penjelasan yang lebih mendalam, sila lihat panduan rutin penjagaan kulit 10 langkah K-beauty.

  1. Pembersih berganda, bahagian pertama, pembersih minyak: Gunakan pembersih berasaskan minyak untuk menghilangkan semua kekotoran berasaskan minyak.
  2. Pembersih berganda, bahagian dua, pembersih air: Ikuti pembersihan minyak anda dengan pembersih berasaskan air yang lembut dan tidak melucutkan.
  3. Exfoliator: Ini adalah tambahan dan tidak semestinya setiap hari, ia berdasarkan apa sahaja yang diperlukan oleh kulit anda.
  4. Toner penghidratan: Gunakan toner penghidratan untuk mengimbangkan pH dan memulakan hidrasi.
  5. Essence: Essence terutama ditujukan untuk meningkatkan penghidratan.
  6. Face oil, serum, ampul: Ini adalah langkah yang paling diperibadikan dalam rutin anda, yang berkaitan dengan menyasarkan masalah khusus yang ingin anda atasi.
  7. Masker: Ini mungkin topeng lembaran atau topeng penghidratan lain tetapi tidak semestinya setiap hari.
  8. Krim mata: Krim mata seterusnya.
  9. Pelembap: Kemudian masukkan semuanya dengan pelembap.
  10. Tabir suria: Pada waktu pagi, selalu selesaikan dengan SPF.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Mahukan Kulit Glowing dan Berseri Seperti Wanita Korea? Jangan Keliru Dengan 8 Istilah Skincare…

Pendekatan pelbagai lapisan untuk perawatan kulit ini telah popular di Korea sejak sekitar tahun 1960-an. Ini sebenarnya berubah sedikit demi sedikit kerana jenama kecantikan adalah langkah maju dengan produk multitasking yang sama berkesannya dengan dua langkah yang terpisah, seperti menggabungkan serum dan pelembap dalam satu.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI